Ο οίκος S&P υποβαθμίζει και το Χονγκ Κονγκ - Χάνει το «ΑΑΑ»

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Χονγκ Κονγκ, μία ημέρα μετά την ανακοίνωσή του ότι υποβάθμισε την Κίνα για πρώτη φορά από το 1999.

Ο οίκος S&P αιτιολόγησε την κίνησή του αναφέροντας ότι η υποβάθμιση του Χονγκ Κονγκ αντικατοπτρίζει τους «ισχυρούς θεσμικούς και πολιτικούς δεσμούς» που το συνδέουν με την Κίνα.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική διαβάθμιση του οικονομικού κέντρου μειώθηκε σε «AA+» από «AAA». Την Πέμπτη, ο διεθνής οίκος αναθεώρησε την πιστοληπτική διαβάθμιση της Κίνας σε «A+» από «AA-», επικαλούμενος τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αύξηση του χρέους, ενώ αναθεώρησε τις προοπτικές της σε σταθερές από αρνητικές.

Σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη φορά που μειώνεται η πιστοληπτική διαβάθμιση του Χονγκ Κονγκ μετά από αναθεώρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας. Η προηγούμενη φορά ήταν τον Μάιο, όταν ο οίκος Moody’s υποβάθμισε το Χονγκ Κονγκ και αναθεώρησε τις προοπτικές του σε σταθερές από αρνητικές, μετά την κίνησή του να υποβαθμίσει την Κίνα για πρώτη φορά από το 1989.

Η απόφαση του οίκου S&P προκάλεσε την αντίδραση της τοπικής διοίκησης του Χονγκ Κονγκ, η οποία υποστηρίζει ότι η δομή της αγοράς του Χονγκ Κονγκ είναι υγιής, ενώ διαθέτει κανονισμούς που μπορούν να αποτρέψουν τυχόν κινδύνους μετάδοσης προβλημάτων από την Κίνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Χονγκ Κονγκ Κίνα S&P Moody's

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ