Διαφωνία Μέρκελ-Τραμπ: Ανάρμοστες οι απειλές του για στρατιωτική λύση στη Β. Κορέα

Σφοδρή κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ άσκησε η Ανγκελα Μέρκελ, για την επιμονή του να εκτοξεύει απειλές κατά της Βόρειας Κορέας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εδώ και καιρό επιμένει στις δηλώσεις της ότι η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί η κρίση αυτή. Κάτι που επανέλαβε έπειτα από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στον ΟΗΕ, όπου ο Τραμπ απείλησε με ολοκληρωτική καταστροφή τη Βόρεια Κορέα. Σχόλια τα οποία χαρακτήρισε ανάρμοστα η Μέρκελ, ενώ ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τον ηγέτη των ΗΠΑ.

«Είμαι ενάντια στις απειλές αυτού του είδους. Τόσο εγώ όσο και η κυβέρνησή μου θεωρούμε απολύτως ανάρμοστη την όποια στρατιωτική λύση και βασιζόμαστε στις διπλωματικές προσπάθειες», είπε η Γερμανίδα σε συνέντευξη στη DW.

«Αυτό πρέπει να εφαρμοστεί σθεναρά. Κατά την άποψή μου, οι κυρώσεις και η εφαρμογή τους είναι η σωστή απάντηση. Οτιδήποτε άλλο, σε ό,τι αφορά τη Β. Κορέα, είναι λάθος. Και για αυτό διαφωνούμε ξεκάθαρα με τον Αμερικανό πρόεδρο», πρόσθεσε η Μέρκελ, ενώ ανέφερε ότι εξήγησε αυτή τη θέση του Βερολίνου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τραμπ, πριν από την ομιλία του στον ΟΗΕ.

Ακόμη, η Μέρκελ δήλωσε ξανά πρόθυμη να βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης, σημειώνοντας ότι με δεδομένες τις σχέσεις της Γερμανίας με Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και ΗΠΑ, η χώρα της είναι μία από τις λίγες που μπορούν να παράσχουν βοήθεια σε αυτό το θέμα.

Πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. «Αυτό δεν είναι στην ατζέντα. Δεν πρόκειται να αναλάβω μέτρα που δεν έχουν ήδη συμφωνηθεί», απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Δεν θα συνεργαστώ ποτέ με το AfD»

Σε ό,τι αφορά τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, η Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με ακροδεξιό κόμμα AfD, που έχει ανέβει στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Η Μέρκελ σε ερημονήσι

Τέλος, όταν ρωτήθηκε για το ποιον θα έπαιρνε μαζί της σε ένα ερημικό νησί, αιφνιδίασε απαντώντας τον Χοακίμ Χέρμαν. Πρόκειται για τον υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας και μέλος του CSU. Η καγκελάριος εξήγησε ότι θα εκμεταλλευόταν την ευκαιρία για να συζητήσει με τον Χέρμαν για την εσωτερική ασφάλεια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ