Τραγική σύμπτωση στο Μεξικό: Ακριβώς 32 χρόνια πριν είχε γίνει σεισμός 8 Ρίχτερ, με 5.000 νεκρούς [εικόνες] - iefimerida.gr

Τραγική σύμπτωση στο Μεξικό: Ακριβώς 32 χρόνια πριν είχε γίνει σεισμός 8 Ρίχτερ, με 5.000 νεκρούς [εικόνες]

(Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους σε εκείνον τον σεισμό (Φωτογραφίες  AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σεπτέμβριος δεν αγαπάει το Μεξικό. Λίγες ώρες προτού συμπληρωθούν 32 χρόνια από τη σεισμική δόνηση που συνέτριψε τη χώρα, ο εγκέλαδος έσπειρε ξανά τον θάνατο, τον πανικό και την καταστροφή.

Ήταν νωρίς το πρωί, και συγκεκριμένα στις 7:18 της 19ης Σεπτεμβρίου του 1985, όταν ο Εγκέλαδος «χτύπησε» στο Μεξικό με μια ισχυρή δόνηση μεγέθους 8 Ρίχτερ. Το επίκεντρο της δόνησης ήταν στον Ειρηνικό Ωκεανό, στις ακτές της πολιτείας Μισοκάν και 320 χιλιόμετρα δυτικά της Πόλης του Μεξικού, η οποία κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε.

Μάρτυρες περιέγραφαν τότε πως η γη σειόταν ακατάπαυστα επί τρία περίπου λεπτά. Την καταστροφή επέτεινε το γεγονός πως η πόλη του Μεξικού έχει χτιστεί πάνω σε μαλακό χώρα και άμμο, κάτι που κάνει ακόμη πιο αισθητή τη δόνηση.



Χαρακτηριστικό του μεγέθους του σεισμού το γεγονός ότι οι μετασεισμοί που ακολούθησαν θα μπορούσαν άνετα να θεωρηθούν κύριοι. Ο πιο ισχυρός μετασεισμός είχε μέγεθος 7,5 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ο ίδιος νέες καταστροφές.

Συνολικός απολογισμός: Τουλάχιστον πέντε χιλιάδες νεκροί Περισσότερα από 400 κτίρια κατέρρευσαν ενώ 3.124 ακόμη υπέστησαν καταστροφές.

Η κατάσταση ήταν τόσο απελπιστική που ο πρόεδρος της χώρας, Μιγκέλ ντε Μαδρίδ, αναγκάστηκε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ανέπτυξε χιλιάδες στρατιώτες στους δρόμους της πρωτεύουσας προκειμένου να προλάβει τις λεηλασίες, την ώρα που συνεργεία διάσωσης έδιναν μάχη για να ανασύρουν τους χιλιάδες τραυματίες κάτω από τα ερείπια.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο σεισμός εκείνος προκάλεσε υλικές ζημιές ύψους μεταξύ 3 και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μερικούς μήνες μετά μάλιστα, στις 30 Απριλίου 1986, ένας νέος σεισμός της τάξης των 7 Ρίχτερ «χτύπησε» και πάλι την πολύπαθη περιοχή.

Οι πιο θανατηφόροι σεισμοί που χτύπησαν τη χώρα

Ακολουθεί χρονολόγιο με τους βασικότερους σεισμούς που έχουν πλήξει το Μεξικό, το οποίο βρίσκεται πάνω στο σημείο που συναντώνται πέντε τεκτονικές πλάκες:

7 Σεπτεμβρίου 2017: Σεισμός μεγέθους 8,2 βαθμών, ο πιο ισχυρός εδώ και έναν αιώνα, προκαλεί τον θάνατο 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200 στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι Πολιτείες Οαχάκα και Τσιάπας επλήγησαν περισσότερο.

21 Ιανουαρίου 2003: Σεισμός 7,6 βαθμών σημειώθηκε στις δυτικές ακτές του Μεξικού, προκαλώντας τον θάνατο 29 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 300 στις Πολιτείες Κολίμα, Μιτσοάκαν και Χαλίσκο.

30 Σεπτεμβρίου 1999: Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών που έγινε αισθητός στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Μεξικού.

15 Ιουνίου 1999: Σεισμός μεγέθους 7 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν 250 χιλιόμετρα νότια του Μεξικού, ταρακούνησε το κεντρικό τμήμα της χώρας και άφησε πίσω του 25 νεκρούς και περισσότερους από 200 τραυματίες στην Πολιτεία Πουέμπλα.

9 Οκτωβρίου 1995: Ισχυρός σεισμός μεγέθους 8 βαθμών έπληξε τις Πολιτείες Κολίμα και Χαλίσκο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων. Μόνο στην πόλη Μανσανίγιο 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσε ένα ξενοδοχείο.

19 Σεπτεμβρίου 1985: Ένας σεισμός μεγέθους 8,1 βαθμών κατάστρεψε την πόλη του Μεξικού. Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έως και 30.000 σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις. Το επίκεντρο ήταν 350 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη. Μετά την τραγωδία αυτή οι μεξικανικές αρχές υιοθέτησαν αυστηρότερο οικοδομικό κανονισμό και ανέπτυξαν ένα σύστημα προειδοποίησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Σεισμός Μεξικό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ