Η Κονιόρδου διαψεύδει Times: Δεν θα κινηθούμε νομικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - iefimerida.gr

Η Κονιόρδου διαψεύδει Times: Δεν θα κινηθούμε νομικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Ελλάδα απειλεί με μήνυση τη Βρετανία για την επιστροφή των «κλεμμένων» μαρμάρων του Παρθενώνα/ Φωτογραφία: Matt Dunham/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για παραποίηση των δηλώσεών της από τους Τimes του Λονδίνου κάνει λόγο η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, μετά από δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας με τίτλο «Η Ελλάδα απειλεί με μηνύσεις για να κερδίσει πίσω τα “κλεμμένα” Ελγίνεια Μάρμαρα».

Η κ. Κονιόρδου παραχώρησε συνέντευξη στην κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, αναφερόμενη στο ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, πριν από δύο χρόνια η ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα «γύρισε την πλάτη της στις προτάσεις των δικηγόρων από τη Βρετανία, συμπεριλαμβανομένης και της Αμάλ Αλαμουντίν, που πρότειναν να βοηθήσουν στη διευθέτηση του πολυετούς αυτού πολιτιστικού ζητήματος».

Σύμφωνα με τους Times, η Λυδία Κονιόρδου δήλωσε ότι «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να ξεπεράσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους. Χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα διπλωματικά μέσα και εναλλακτικά μέσα. . . χωρίς να αποκλείεται η χρήση δικαστικών μέσων».

Διαψεύδει η Κονιόρδου

«Η παραποίηση των δηλώσεων της υπουργού Πολιτισμού ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα και η παρουσίαση του όλου θέματος με τρόπο που να δείχνει, παραπλανητικά, την επιλογή της δικαστικής οδού ως ειλημμένης απόφασης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και παραθέτει την απάντηση της κ.Κονιόρδου στην ερώτηση της δημοσιογράφου, όπως δημοσιεύτηκε στους Times:

«Ερ: Έχουν παρέλθει 200 χρόνια από τη στιγμή που τα γλυπτά αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα. Πώς προχωράει αυτή τη στιγμή το αίτημα επαναπατρισμού τους; Η Αθήνα επιταχύνει τις διαδικασίες προκειμένου να φέρει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων την υπόθεση; Εξετάζει άλλες λύσεις; Η κυβέρνηση συνεργάζεται ακόμα με τον κ. Τζέφρι Ρόμπερτσον και την κα Αμάλ Κλούνεϊ στην εξέταση νομικών λύσεων;

Απ.: H Ελλάδα είναι αποφασισμένη να σπάσει το αδιέξοδο που προκαλείται από τη συνεχή άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα στη χώρα καταγωγής τους και για τον λόγο αυτό, το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών παραμένει διαρκώς ψηλά στην ατζέντα μας,

Η Ελλάδα σε αυτό το στάδιο κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης τόσο της διπλωματικής οδού όσο και εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αποκλείουμε την πιθανότητα χρήσης δικαστικών μέσων στο μέλλον».

Η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, αρνήθηκε να επεκταθεί περαιτέρω αλλά τα όσα είπε σηματοδοτούν μια ευφυή αλλά σθεναρή αλλαγή στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κερδίσει πίσω τα μαρμάρινα αριστουργήματα που στεγάστηκαν στο Βρετανικό Μουσείο από την αμφιλεγόμενη απομάκρυνσή από τον Λόρδο Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα.

Το 2015, η Αμάλ Αλαμουντίν μαζί με κορυφαίους δικηγόρους της Βρετανίας υπέβαλλαν μία 150σέλιδη αναφορά όπου έδινε στην Ελλάδα 15% πιθανότητα νίκης στην περίπτωση που η Αθήνα κινούνταν νομικά είτε αυτή η διαμάχη έφτανε στο Βρετανικό δικαστήριο είτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο.

Τότε, ένας τιτάνας της ελληνικής ναυτιλίας είχε δηλώσει ότι θα χρηματοδοτήσει την εκστρατεία, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Από τότε η Ελλάδα επανεξέτασε τη στρατηγική της, αναβιώνοντας προσφορές για να δανείσει μερικούς από τους αρχαίους θησαυρούς της σε αντάλλαγμα για την προβολή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού, αυτή η επιλογή είναι ακόμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Ωστόσο η ίδια δεν διευκρίνισε ποια αντικείμενα θα μπορούσαν να δοθούν ως αντάλλαγμα.

Βέβαια, στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού αμφισβητούν αυτή την προοπτική, υποδεικνύοντας την άρνηση της Αθήνας να δώσει πολιτιστικούς θησαυρούς, όπως το χρυσό προσωπείο του Αγαμέμνονα. Κάτι τέτοιο, εικάζουν οι ειδικοί ότι θα προκαλέσει ανάλογη αντίδραση με εκείνη όταν έφτασε ο πήλινος στρατός από την Κίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαδοχικές κυβερνήσεις στη Βρετανία έχουν αντιταχθεί σε φωνές που ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων αλλά η πίεση με την πάροδο των χρόνων έχει κορυφωθεί, με διασημότητες από την πολιτική και καλλιτεχνική κοινότητα να αναλαμβάνουν «δράση».

«Η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της δεν θα ησυχάσουν μέχρι τη στιγμή που όλοι οι γνωστοί, εναπομείναντες πολιτιστικοί θησαυροί από τον Παρθενώνα ενωθούν ξανά στο Μουσείο της Ακρόπολης με θέα το ιστορικό μνημείο, το οποίο κάποτε κοσμούσαν» είχε δηλώσει ο καθηγητής Λουί Γκοντάρ, επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Πριν από λίγο καιρό, πολλοί υποστήριζαν ότι ο επαναπατρισμός των μαρμάρων θα μπορούσε να τεθεί ως αντάλλαγμα για την ελληνική ψήφο για το Brexit. Ωστόσο, η Λυδία Κονιόρδου επιμένει ότι στην παρούσα φάση, αυτή η άποψη δεν αντικατοπτρίζει τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του το Βρετανικό Μουσείο αντιπαραθέτει την άποψη ότι η ελεύθερη είσοδος προσελκύει εκατομμύρια επισκεπτών κάθε χρόνο, καθιστώντας τα αρχαία ελληνικά αριστουργήματα διαθέσιμα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ