Τα γυρίζει ο Μπερλουσκόνι: Επιστρέφει με πιο φιλοευρωπαϊκή ατζέντα - iefimerida.gr

Τα γυρίζει ο Μπερλουσκόνι: Επιστρέφει με πιο φιλοευρωπαϊκή ατζέντα

Ο πρώην «καβαλιέρε» ονειρεύεται επάνοδο στην πρωθυπουργία (Φωτογραφία: ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επέστρεψε επίσημα στην πολιτική παρουσιάζοντας χθες μια φιλοευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα σε εκδήλωση που οργάνωσε η ιταλική Κεντροδεξιά στο Φιούτζι, λίγο έξω από την Ρώμη.

«Προβλέπουμε μια μεγάλη νίκη για την κεντροδεξιά», διεμήνυσε στα στελέχη της Forza Italia.

Ο ηλικίας 81 ετών Μπερλουσκόνι παραιτήθηκε το 2011 μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας καθώς η Ιταλία κλυδωνιζόταν από τους τριγμούς της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Φαίνεται, όμως, ότι τα εννέα συναπτά έτη στον πρωθυπουργικό θώκο δεν ήταν αρκετά για τον μεγαλοεπιχειρηματία, ο οποίος θέλει να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές του ερχόμενου έτους -πιθανότατα τον Μάρτιο του 2018- με μια φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, που δίνει έμφαση στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στη διαμόρφωση μιας ενιαίας φορολογικής, αμυντικής, και εξωτερικής πολιτικής των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε «να πάψουν να αποφασίζουν τα πάντα οι ΗΠΑ και να ακολουθούν παθητικά τα ευρωπαϊκά κράτη». Όσο για τη Ρωσία, εξέφρασε την άποψη ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε την χώρα αυτή να κοιτά μόνον προς Ανατολάς, διότι είναι μέρος της Δύσης».

Κι αυτό παρά τη συμμαχία του με ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά και οι «Αδελφοί της Ιταλίας – Εθνική Συμμαχία» (“Fratelli d'Italia - Alleanza Nazionale”). Τα τρία κόμματα της Δεξιάς συγκεντρώνουν ένα ποσοστό γύρω στο 25% στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Λόγω της καταδίκης του για φορολογική απάτη ο Μπερουσκόνι δεν μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στις επόμενες ιταλικές βουλευτικές εκλογές, αλλά στηρίζει τις ελπίδες του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναμένεται να αποφανθεί επί της προσφυγής του τον Νοέμβριο.

«Περιμένω η Ευρώπη να αποκαταστήσει πλήρως την τιμή μου», είπε, τονίζοντας, ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του δικαστηρίου θα δώσει δυναμικό «παρών» στην προεκλογική εκστρατεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ