Ράλι στα πορτογαλικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P - iefimerida.gr

Ράλι στα πορτογαλικά ομόλογα μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P

Φωτογραφία: Pixabay
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι αποδόσεις των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2016 σήμερα, καθώς το αξιόχρεο της χώρας επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα ύστερα από πεντέμισι χρόνια.

Η Standard & Poor's την Παρασκευή έγινε ο πρώτος από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Πορτογαλία σε επενδυτικό βαθμό, λόγω της βελτίωσης της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών. Η Πορτογαλία έχασε τον επενδυτικό βαθμό στην κορύφωση της κρίσης χρέους της τον Ιανουάριο του 2012.

Ο Standard & Poor's, που αξιολογούσε τη χώρα με BB+ με σταθερές προοπτικές, αναθεώρησε ανοδικά την αξιολόγηση κατά μία βαθμίδα στο BBB-, τη χαμηλότερη στην επενδυτική κατηγορία, και πάλι με σταθερές προοπτικές.

Οι επενδυτές, αντιδρώντας σήμερα στην εξέλιξη αυτή, οδήγησαν τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων – οι οποίες κινούνται αντίθετα προς την απόδοσή τους – σε σημαντική άνοδο. Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου υποχώρησε πάνω από 20 μονάδες βάσης στο 2,57%, το χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιανουάριο του 2016. Η απόδοση αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της από τον Φεβρουάριο του 2016.

Οι αποδόσεις των περισσότερων άλλων ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν νωρίτερα κατά 1-4 μονάδες βάσης.

Η σημαντική πτώση στις αποδόσεις των πορτογαλικών ομολόγων μείωσε τη διαφορά τους έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 214 μονάδες βάσης περίπου, τη μικρότερη από τον Ιανουάριο του 2016.

«Η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι μια κίνηση με την οποία συμφωνούμε – είναι ξεκάθαρο ότι η οικονομία έχει ανακάμψει σημαντικά και η πρόοδος που έχει γίνει από τους φορείς χάραξης της πολιτικής υπήρξε επωφελής για την ανάκαμψη», δήλωσε ο Πίτερ Τσάτγουελ, αναλυτής στην Mizuho. «Είναι πολύ επωφελής για την αγορά ομολόγων, υπό την έννοια ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιοι δείκτες που δεν είχαν έως τώρα πορτογαλικά ομόλογα και οι οποίοι μπορεί τώρα να τα περιλάβουν».

Υπεραπόδοση έναντι των άλλων ευρωπαϊκών αγορών σημείωσαν οι πορτογαλικές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα, με τον δείκτη PSI 20 να καταγράφει άνοδο κατά 1,9%, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ πορτογαλία S&P ομόλογα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ