Ο αριθμός των ωαρίων συμβάλλει στην επιτυχία της εξωσωματικής; - iefimerida.gr

Ο αριθμός των ωαρίων συμβάλλει στην επιτυχία της εξωσωματικής;

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μία μελέτη, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, έδειξε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σχετικά με τη σημασία του αριθμού ωαρίων ως καθοριστικού παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Συγκεκριμένα, η έρευνα υποστηρίζει ότι ο υψηλότερος αριθμός ωαρίων, που ανακτήθηκαν σε έναν κύκλο θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης, έδωσε περισσότερα χρωμοσωμικά φυσιολογικά έμβρυα διαθέσιμα για εμβρυομεταφορά. Ωστόσο, το όφελος από μια μεγαλύτερη παραγωγή ωαρίων φάνηκε να μειώνεται σημαντικά με την προχωρημένη γυναικεία ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, σε ασθενή ηλικίας 34 ετών χρειαζόμαστε 5 ωάρια για να έχουμε ένα χρωμοσωμικά φυσιολογικό έμβρυο και 14 ωάρια για να έχουμε δύο. Σε ασθενή ηλικίας 38 ετών χρειαζόμαστε 10 ωάρια για να έχουμε ένα χρωμοσωμικά φυσιολογικό έμβρυο και 24 ωάρια για να έχουμε δύο.

Αυτό υποδηλώνει ότι ένας μεγαλύτερος αριθμός ωαρίων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό χρωμοσωμικά φυσιολογικών εμβρύων που προκύπτουν από ivf γονιμοποίηση και προορίζονται για εμβρυομεταφορά, πράγμα με τη σειρά του που σαφώς αυξάνει την πιθανότητα για επιτυχημένη σύλληψη και εγκυμοσύνη. Τα χρωμοσωμικά φυσιολογικά έμβρυα δίνουν ψηλή πιθανότητα εμφύτευσης (50-60%) και χαμηλή πιθανότητα αποβολής (6%). Στόχος, επομένως, των ειδικών στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να είναι να επιδιώκουν να αυξήσουν την απόδοση των ωοθηκών από έναν μόνο κύκλο διέγερσης, διασφαλίζοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ωαρίων;

Όπως εξηγεί ο Δρ. Θάνος Παράσχος, ειδικός σε θέματα γονιμότητας και διευθυντής του κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής EmBIO, ο στόχος για υψηλό αριθμό ωαρίων (άνω των 15) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, μία δυνητικά σοβαρή επιπλοκή της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Πιθανά τα 10-15 ωάρια είναι ένας αριθμός που μας δίνει ψηλά ποσοστά κύησης, χωρίς τον κίνδυνο υπερδιέγερσης ωοθηκών. Γι’ αυτό κάθε προσπάθεια διέγερσης ωοθηκών για την παραγωγή επαρκούς αριθμού ωαρίων που θα χρησιμοποιηθούν στην εξωσωματική, πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα, ανάλογα με το ιστορικό και την ηλικία της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Μάλιστα, με τα νεότερα πρωτόκολλα διέγερσης ο κίνδυνος αυτός μπορεί να μειωθεί σημαντικά, επιτρέποντας έτσι στους ειδικούς στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα ενός μεμονωμένου διεγερμένου κύκλου, συλλέγοντας επαρκή αριθμό ωαρίων, μειώνοντας το κόστος και το βάρος της θεραπείας.

Επιπλέον, ο Δρ. Παράσχος αναφέρει ότι υπάρχει μία νέα θεραπεία, ειδικά σχεδιασμένη να επιλέγει μόνο λίγα υψηλής ποιότητας ωάρια, που απαιτεί τη χορήγηση μικρότερης δόσης φαρμάκων και μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία ακόμα και σε γυναίκες με μειωμένα αποθέματα ωαρίων. Παρά λοιπόν τα όποια συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, οι εξελίξεις της επιστήμης θα λέγαμε ότι είναι με το μέρος των γυναικών και μπορούν να οδηγήσουν σε επιτυχημένη σύλληψη, ακόμα κι όταν είναι διαθέσιμος μικρός αριθμός ωαρίων.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για θέματα που αφορούν την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη γυναικολογία, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική

Ο αριθμός των ωαρίων συμβάλλει στην επιτυχία της εξωσωματικής; | iefimerida.gr 0



W: www.ivf-embryo.gr
E: paraschos@ivf-embryo.gr
F: Δρ. Θάνος Παράσχος

T: (+30) 210 6774104
Κ: (+30) 6944428242

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θάνος Παράσχος εξωσωματική
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ