Αμεση θωράκιση σε αλιείς και υδατοκαλλιεργητές ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ - iefimerida.gr

Αμεση θωράκιση σε αλιείς και υδατοκαλλιεργητές ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ

Οικολογική και οικονομική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Σαρωνικού
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να θωρακίσει άμεσα αλιείς και υδατοκαλλιεργητές» τονίζει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Η βουλευτής Σερρών, κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Την ίδια ώρα που η ρύπανση στον Σαρωνικό κόλπο μετά το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη ΙΙ” προχωρά ανεξέλεγκτη και η οικολογική και οικονομική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής παίρνει ανυπολόγιστες διαστάσεις, σε απόγνωση βρίσκονται οι αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, η οικονομική βιωσιμότητα των οποίων βρίσκεται επί “ξηρού ακμής”.

Αφού, όχι μόνο δεν μπορούν πλέον να ψαρέψουν λόγω της μόλυνσης των υδάτων, αλλά παράλληλα βλέπουν τις πωλήσεις των αλιευμάτων να σημειώνουν δραματική πτώση λόγω του εύλογου φόβου του καταναλωτικού κοινού.

Και ενώ θα περίμενε κανείς από τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προχωρήσει ταχύτατα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες περιορισμού της οικονομικής τους καταστροφής και θωράκισης της επαγγελματικής τους προοπτικής, δυστυχώς, μόνο θλίψη προκαλεί η “σιγή ιχθύος” του Υπουργείου.

Καλούμε, λοιπόν, τον κ. Αποστόλου να δώσει σαφείς απαντήσεις στα φλέγοντα ερωτήματα:

1. Γιατί δεν προχώρησε ήδη το Υπουργείο - όπως οφείλει - στην ενεργοποίηση του Βασικού Κανονισμού 508/2014 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας, (άρθρο 35, παρ. 6) που προβλέπει Ταμείο Αλληλοβοήθειας για την αντιμετώπιση θαλάσσιων ατυχημάτων, προκειμένου να διεκδικηθεί η αποκατάσταση του εισοδήματος των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών μας;

2. Θα ενεργοποιήσει επιτέλους - όπως οφείλει - τα “λιμνάζοντα” Μέτρα του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας (ΕΠΑΛΘ) 2014 - 2020, προκειμένου να αντλήσει πόρους για το απωλεσθέν εισόδημα των αλιέων και των υδατοκαλλιεργητών;

3. Θα προχωρήσει - όπως οφείλει - και με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αναμόρφωση του ΕΠΑΛΘ 2014 - 2020, προκειμένου να ενεργοποιηθούν Μέτρα για την αποκατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας του Σαρωνικού;

Περιμένουμε από τον “εν υπνώσει” Υπουργό να κινητοποιηθεί έστω και τώρα.

Εκτός βέβαια, αν συμφωνεί και ο ίδιος με τις απόψεις του Αναπληρωτή του, κ. Γιάννη Τσιρώνη, ότι “για την καταστροφή φταίει μία ολόκληρη κοινωνία”. Οπότε, τότε μάλλον, θα περιμένει από τους ίδιους τους αλιείς και τους υδατοκαλλιεργητές να του ζητήσουν και συγγνώμη!».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ρύπανση σαρωνικό Φωτεινή Αραμπατζή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ