Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί - iefimerida.gr

Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί

Βόμβα με κουβά
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μόνο τραυματισμούς πολιτών προκάλεσε η αποτυχημένη τρομοκρατική ενέργεια στο μετρό του Λονδίνου, στην οποία οι δράστες χρησιμοποίησαν για βόμβα έναν κουβά με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

Ειδικοί σε θέματα εκρηκτικών λένε ότι η αυτοσχέδια βόμβα στο Parsons Green θα μπορούσε να είχε προκαλέσει πραγματικό λουτρό αίματος, αν δεν είχε αποτύχει η έκρηξη σε ώρα αιχμής.

Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιάρντ επιβεβαίωσε το απόγευμα της Παρασκευής ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις ούτε έχουν κάποια ένδειξη για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από το χτύπημα. «Ντετέκτιβ της αντιτρομοκρατικής ομάδας και μέλη του εθνικού αστυνομικού δικτύου αντιτρομοκρατίας κάνουν ανακρίσεις εξπρές για να βρουν ποιος ή ποιοι είναι υπεύθυνοι και συνεργάζονται με τις ομάδες ασφαλείας. Μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις».

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ερευνά εξονυχιστικά και τη βόμβα-κουβά. Φωτογραφίες δείχνουν μια ισοθερμική τσάντα του Lidl μέσα σε έναν μεγάλο κουβά, από το χείλος του οποίου εξέχουν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια.

Αξιωματούχοι συγκρίνουν τη συσκευή αυτή με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στις 21 Ιουλίου του 2005, όταν τζιχαντιστές προσπάθησαν να ανατινάξουν συρμούς του μετρό του Λονδίνου, αλλά απέτυχαν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά.

Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί | iefimerida.gr 0
Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί | iefimerida.gr 1

Τρομοκράτες έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια ως πυροκροτητές, αν και οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο σημερινός αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός ήταν πολύ ερασιτεχνικός.

«Δεν μοιάζει με τα σοφιστικέ εκρηκτικά του ISIS όπως το τριπεροξείδιο ακετόνης (TATP). Κι αν ήταν, απέτυχε ο πυροκροτητής. Πέραν αυτού, ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο τρόπος λειτουργίας ήταν παρόμοιος με εκείνον στην τρομοκρατική επίθεση στη Μαδρίτη», δήλωσε στο Sky News o υποστράτηγος Τσιπ Τσάπμαν. Και πρόσθεσε ότι οι Αρχές περιμένουν να δουν αν θα αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος ή κάποια άλλη οργάνωση την ευθύνη.

Το χρονικό της έκρηξης στο μετρό

Η έκρηξη στο μετρό του Λονδίνου σημειώθηκε λίγο πριν από τις 10:30 ώρα Ελλάδος. Πηγές της βρετανικής Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αναφέρουν ότι το περιστατικό το χειρίζονται ως τρομοκρατική επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 29 τραυματίες.

Σύμφωνα με το Sky News, το οποίο επικαλείται αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής οι Αρχές δεν έχουν προχωρήσει σε συλλήψεις αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή.

Επικαλούμενη αναρτήσεις στα social media η Mirror αναφέρει ότι ένοπλοι αστυνομικοί κύκλωσαν ένα λεωφορείο στη γέφυρα «Τσέλσι».

«Θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας περικύκλωσαν ένα λεωφορείο στην Chelsea Bridge. Ένοπλοι αστυνομικοί παντού», έγραψε στο Twitter η Χάνα Όρτσαρντ. Παραμένει άγνωστο αν η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με την πρωινή έκρηξη στο Parsons Green.

Οι αρχές προχώρησαν και στην εκκένωση κατοικιών γύρω από τον σταθμό, για να πραγματοποιηθούν έρευνες για τον εντοπισμό άλλων εκρηκτικών μηχανισμών, που πιθανώς να υπάρχουν στην περιοχή.

Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί | iefimerida.gr 2

29 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά

Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, 29 άνθρωποι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Ανάμεσά τους είναι και αρκετά παιδιά. Η υπηρεσία Ασθενοφόρων του Λονδίνου αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι εκλήθησαν στο σημείο στις 8:20 τοπική ώρα και πως συνεργάζονται στενά με την Μητροπολιτική Αστυνομία, την αστυνομία μεταφορών αλλά και την πυροσβεστική.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Δραματικές σκηνές και εικόνες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου.

«Μπήκαμε σε ένα τρένο στο Πάρσονς Γκριν και μετά ακούσαμε ουρλιαχτά και ανθρώπους να λένε “τρέξτε, τρέξτε”. Βγήκαμε από το τρένο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα ποδοπάτημα, στο κάτω μέρος των σκαλιών. Υπήρχαν άνθρωποι ξαπλωμένοι που τους έλιωναν. Σφηνώθηκα δίπλα στο κιγκλίδωμα και πήρα την εμβρυική στάση. Σκεφτόμουν συνέχεια “θα είμαι ok, θα είμαι ok”. Ήταν μια έγκυος γυναίκα από κάτω μου και προσπαθούσα να μην την λιώσω», δήλωσε στο BBC η 27χρονη Έμα Στίβι.

Λονδίνο: Βόμβα-κουβάς με λαμπιόνια στο μετρό -Λουτρό αίματος αν είχε εκραγεί | iefimerida.gr 3

Ο 24χρονος Ολανίι Σοκουμπνί δήλωσε στον Ιndependent πως ανέβηκε στο τρένο λίγη ώρα νωρίτερα και άκουγε μουσική. «Νόμιζα ότι το τρένο έφευγε από το σταθμό Πάρσονς Γκριν αλλά μετά είδα πολλούς ανθρώπους να αρχίζουν να τρέχουν. Το πρώτο μου ένστικτο ήταν να βγω και εγώ από το βαγόνι. Είναι ένας μικρός σταθμός έχει μόνο δύο εξόδους» δήλωσε ο νεαρός και συμπλήρωσε: «Νόμισα στην αρχή ότι πρόκειται για επίθεση με οξύ...Πολλοί άνθρωποι ήταν στο πάτωμα, ήταν και ένα μικρό αγοράκι. Ενιωσα πολύ άσχημα για αυτόν, δεν μπορεί να ήταν πάνω από 11 ετών. Είχε γρατζουνιές στο κεφάλι του και έψαχνε τον μικρότερο αδελφό του. Ηταν και μια γυναίκα στο έδαφος, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ