Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λονδίνο: «Πατούσαμε πάνω σε άλλους ανθρώπους για να σωθούμε» - iefimerida.gr

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λονδίνο: «Πατούσαμε πάνω σε άλλους ανθρώπους για να σωθούμε»

Πανικός επικράτησε σε στάση του μετρό του Λονδίνου / Φωτογραφίες: (@Alex Littlefield via AP)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δραματικές σκηνές και εικόνες που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης στο μετρό του Λονδίνου.

Η έκρηξη έκανε τους επιβάτες του τρένου να «παγώσουν» - αλλά μόλις για μερικά δευτερόλεπτα. Οι εικόνες που ακολούθησαν, όπως τις περιγράφουν σε βρετανικά ΜΜΕ οι αυτόπτες μάρτυρες του τρομοκρατικού χτυπήματος- είναι συγκλονιστικές. Ουρλιαχτά, φωνές, σύγχυση και ποδοπατήματα στις σκάλες.

«Μπήκαμε σε ένα τρένο στο Πάρσονς Γκριν και μετά ακούσαμε ουρλιαχτά και ανθρώπους να λένε “τρέξτε, τρέξτε”. Βγήκαμε από το τρένο και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ένα ποδοπάτημα, στο κάτω μέρος των σκαλιών. Υπήρχαν άνθρωποι ξαπλωμένοι που τους έλιωναν. Σφηνώθηκα δίπλα στο κιγκλίδωμα και πήρα την εμβρυική στάση. Σκεφτόμουν συνέχεια “θα είμαι ok, θα είμαι ok”. Ήταν μια έγκυος γυναίκα από κάτω μου και προσπαθούσα να μην την λιώσω» δήλωσε στο BBC η 27χρονη Έμα Στίβι.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λονδίνο: «Πατούσαμε πάνω σε άλλους ανθρώπους για να σωθούμε» | iefimerida.gr 0


Φωτογραφία από την Metro

Οι εικόνες που περιέγραψε η νεαρή γυναίκα είναι συγκλονιστικές. «Δεν θέλω να ξέρω πόσοι άνθρωποι ήταν από κάτω μου. Η πυροσβεστική μας έλεγε να απομακρυνθούμε από την πλατφόρμα αλλά δεν άκουγε κανένας. Όλοι όσοι ήταν μέσα στο μετρό είχαν συγκεντρωθεί στα σκαλιά – εκατοντάδες άνθρωποι. Είδα μια γυναίκα να ρίχνει νερό στο πρόσωπό της και τα χέρια της που θεώρησα ότι έπαθε εγκαύματα κατά την έκρηξη. Οι χειρότεροι τραυματισμοί νομίζω έγιναν από το ποδοπάτημα... Είμαι έξω τώρα, γυναίκες κλαίνε και άνθρωποι κάθονται στο έδαφος».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λονδίνο: «Πατούσαμε πάνω σε άλλους ανθρώπους για να σωθούμε» | iefimerida.gr 1


H Εμα Στίβι μίλησε στο BBC

«Νομίζαμε ότι ήταν επίθεση με οξύ»

Ο 24χρονος Ολανίι Σοκουμπνί δήλωσε στον Ιndependent πως ανέβηκε στο τρένο λίγη ώρα νωρίτερα και άκουγε μουσική. «Νόμιζα ότι το τρένο έφευγε από το σταθμό Πάρσονς Γκριν αλλά μετά είδα πολλούς ανθρώπους να αρχίζουν να τρέχουν. Το πρώτο μου ένστικτο ήταν να βγω και εγώ από το βαγόνι. Είναι ένας μικρός σταθμός έχει μόνο δύο εξόδους» δήλωσε ο νεαρός και συμπλήρωσε: «Νόμισα στην αρχή ότι πρόκειται για επίθεση με οξύ...Πολλοί άνθρωποι ήταν στο πάτωμα, ήταν και ένα μικρό αγοράκι. Ενιωσα πολύ άσχημα για αυτόν, δεν μπορεί να ήταν πάνω από 11 ετών. Είχε γρατζουνιές στο κεφάλι του και έψαχνε τον μικρότερο αδελφό του. Ηταν και μια γυναίκα στο έδαφος, δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο κόσμος ούρλιαζε και έκλαιγε».

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από το Λονδίνο: «Πατούσαμε πάνω σε άλλους ανθρώπους για να σωθούμε» | iefimerida.gr 2

Φωτογραφία από την Daily Mail

Με τη σειρά του, ο Μαρκ Αρνέλ, που βρισκόταν κοντά στον σταθμό την ώρα της έκρηξης, δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ότι είδε πολλά παιδιά.

«Είδαμε ανθρώπους να τρέχουν κάτω στις γραμμές...»

Η 29χρονη Νικόλ Λίνελ αποκάλυψε ότι είδε ανθρώπους να τρέχουν στις γραμμές του τρένου.
«Ηταν περίπου 30 με 40. Ηταν πραγματικά πολύ τρομακτικό. Το τελευταίο που θέλει κανείς να κάνει είναι να τρέξει πάνω στις ράγες και έτσι μείναμε έκπληκτοι. Μετά από μια ώρα μας μετέφεραν -10 με 15 ανθρώπους τη φορά- από το εσωτερικό του τρένου προς τις ράγες» δήλωσε η ίδια.

Ο σύμβουλος τεχνικών θεμάτων Ρίτσαρντ Άιλμερ Χολ, 53 ετών, βρισκόταν στο σταθμό την ώρα του περιστατικού.

«Διάβαζα ήρεμος την εφημερίδα μου και άκουγα ένα podcast και ξαφνικά όλος ο κόσμος άρχισε να τρέχει μπροστά μου στην πλατφόρμα» είπε ο ίδιος στην εφημερίδα Telegraph, και συμπλήρωσε: «Ηταν μια γυναίκα στην πλατφόρμα που μου έλεγε ότι είχε δει μια τσάντα, μια λάμψη και έναν κρότο, οπότε προφανώς και εξερράγη [...]. Είδα γυναίκες να κλαίνε και να ουρλιάζουν, στριμώχνονταν στις σκάλες και για να βγουν στους δρόμους. Ορισμένους ανθρώπους τους έσπρωξαν και ποδοπατήθηκαν, είδα δύο γυναίκες να λαμβάνουν τις πρώτες βοήθειες από τους τραυματιοφορείς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λονδίνο τρομοκρατική επίθεση μετρό
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ