Απειλή δραματικής κατάρρευσης του Προϋπολογισμού και φόβοι για νέα μέτρα -Τι δείχνουν τα στοιχεία

Πέρσι τέτοιο καιρό το στοίχημα ήταν πόσο μεγάλο θα είναι τελικά το υπερπλεόνασμα. Φέτος είναι αν ο Προϋπολογισμός θα καταφέρει να μείνει στις ράγες ή θα εκτροχιαστεί πριν καν μπει στην τελική ευθεία.

Σε 15 ημέρες από σήμερα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν σχεδόν 2 δισ. ευρώ για τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά κι ότι ο σχεδιασμός επί χάρτου θα υλοποιηθεί, παρά την αυξανόμενη τάση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στις εφορίες. Πάνω σε αυτή τη βεβαιότητα στηρίχθηκαν, άλλωστε, για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από το εντυπωσιακό κραχ στα έσοδα του Αυγούστου, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για καθαρά λογιστική απόκλιση, που οφείλεται στο ότι η δόση του ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί το Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί. Πόσα περιμένουν στο ΓΛΚ από αυτή τη δόση; Κάτι παραπάνω από 1 δισ ευρώ.

Ανατρέχοντας κανείς στα περσινά στοιχεία, θα διαπιστώσει ότι και τον Αύγουστο του 2016 υπήρξε μια «τρύπα» στα έσοδα, η οποία όπως και φέτος αποδόθηκε στο ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ πήγε για το Σεπτέμβριο. Το ΓΛΚ πέρσι είχε προϋπολογίσει από αυτή την πρώτη δόση 624 εκατ. Ευρώ. Το Σεπτέμβριο του 2016, με βάση τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού μπήκαν στα ταμεία 1,010 δισ. ευρώ από το φόρο περιουσίας, γεγονός πάνω στο οποίο προφανώς βασίστηκε το ΓΛΚ για να προϋπολογίσει και φέτος αντίστοιχα έσοδα. Θα συμβεί το ίδιο;

Το πρώτο ερωτηματικό μπαίνει δίπλα στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, που έχουν σηκώσει πολλαπλάσια βάρη στη διάρκεια του έτους που μεσολάβησε, λόγω των νέων φόρων που τέθηκαν σε ισχύ από την Πρωτοχρονιά του 2017 αλλά και της πλήρους εφαρμογής όσων αλλαγών ίσχυσαν το περσινό καλοκαίρι. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ήδη έχουν φτάσει στα 7,5 δισ. ευρώ, ενισχύουν τις αμφιβολίες.

Ερωτηματικό μπαίνει, επίσης, δίπλα στην πρακτική των τελευταίων δύο ετών, όπου χιλιάδες φορολογούμενοι εμφανίζονται να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους όχι μόνο εμπρόθεσμα αλλά και εφάπαξ, όχι βέβαια γιατί βρήκαν... φλέβα χρυσού, αλλά επειδή «φόρτωσαν» τις πιστωτικές τους κάρτες.

Απορίας άξιον είναι, επίσης, το πόσο διαφορετικά μετρά και προϋπολογίζει η ΑΑΔΕ τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ. Έτσι, ενώ τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι τον περσινό Σεπτέμβριο εισπράχθηκε κάτι παραπάνω από 1 δισ. ευρώ από φόρο περιουσίας, η ΑΑΔΕ έγραψε στο Δελτίο Παρακολούθησης της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης ότι εισέπραξε 484 εκατ. ευρώ δηλαδή περίπου το 75% των βεβαιωθέντων 640 εκατ. ευρώ. Ποιο από τα δύο μεγέθη ισχύει;

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν οι υπολογισμοί και οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου πέσουν έξω -δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις τρύπες στους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων- η επιστροφή των Θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή λίγο πριν κατατεθεί ο Προϋπολογισμός του 2018, δεν θα σημάνει την έναρξη συζητήσεων για το πώς θα διατεθεί το υπερπλεόνασμα που «βλέπει» η κυβέρνηση, αλλά για το πόσα και ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να κλειδώσει το πλεόνασμα του 3,5%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΝΦΙΑ προϋπολογισμός

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ