Βρετανία: Αύξηση των επιτοκίων της σκέφτεται η Τράπεζα της Αγγλίας - iefimerida.gr

Βρετανία: Αύξηση των επιτοκίων της σκέφτεται η Τράπεζα της Αγγλίας

Το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκιά της μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας/ Φωτογραφία: Matt Dunham/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ενδεχόμενο να αυξήσει τα επιτόκιά της μέσα στους επόμενους μήνες ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Αυτό ωστόσο, θα συμβεί εφόσον, η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται και οι πιέσεις στις τιμές να αυξάνονται. Αρχικά, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, με ψήφους 7 προς 2, αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους την Πέμπτη να διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,25%, όπως αναμενόταν.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα και έδειξαν ότι οι τιμές στη Βρετανία αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό και η ανεργία υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων δεκαετιών, δήλωσαν ότι φαίνεται να μειώνεται η ανοχή τους απέναντι σε ένα πληθωρισμό που ξεπερνά το στόχο της τράπεζας.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μια δεκαετία. Το δημοψήφισμα του Brexit έφερε την Τράπεζα της Αγγλίας μπροστά σε ένα δίλημμα καθώς προσπαθεί να εξισορροπήσει την ανάγκη να στηρίξει την οικονομία μετά το σοκ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019 με το να κρατήσει υπό έλεγχο τον ταχέως αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η στερλίνα κινήθηκε ανοδικά έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση της τράπεζας και οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά 4 μονάδες βάσης στο 1,18%, στο υψηλότερο επίπεδό τους από την περασμένη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας στις 3 Αυγούστου.

Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι η οικονομία έχει λίγο καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα και ότι ο πληθωρισμός πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω πάνω από το στόχο του 2% ξεπερνώντας το 3% τον Οκτώβριο – οριακά υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις – αφού ανήλθε στο 2,9% τον περασμένο μήνα.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν είναι σαφές «πόσο βιώσιμη μπορεί να είναι η όποια αύξηση του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα», επικαλούμενη αστάθμητους παράγοντες όπως η αντίδραση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη διαδικασία του Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΡΆΠΕΖΑ ΑΓΓΛΙΑΣ επιτόκια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ