Τσιπούρα σε κρούστα αλατιού

Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να ψήσετε ένα ψάρι (τσιπούρα, λαβράκι, σκουμπρί, κολιό κλπ) αν δεν έχετε μπάρμπεκιου.


Δεν είναι όμως μόνο η ευκολία. Το ψητό ψάρι σε κρούστα αλατιού αποκτά μια ιδιαίτερη νοστιμιά και η σάρκα του ψαριού γίνεται κυριολεκτικά λουκούμι.

Υλικά

  • 1 τσιπούρα 1 κιλού
  • 1/2 κιλό χοντρό αλάτι
  • 1 λεμόνι σε φέτες για το στομάχι του ψαριού
  • 1 κλωνάρι θυμάρι ή δενδρολίβανο ή άνιθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο

Για την σος

  • 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • Πιπέρι και χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Ανάψτε τον φούρνο στους 250 βαθμούς
  • Πλύντε καλά την τσιπούρα και τοποθετήστε την σε ταψάκι που μπαίνει σε φούρνο (καλύτερα πάνω σε λαδόχαρτο)
  • Περιχύστε το αλάτι και επικεντρώστε το στην επιφάνεια της τσιπούρας
  • Δεν χρειάζεται να σκεπάσετε και τις δύο πλευρές, η μία αρκεί
  • Τοποθετήστε τα αρωματικά και τις φέτες λεμονιού στην κοιλιά του, δίπλα τα σκόρδα, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε
  • Ψήστε την τσιπούρα για 40 λεπτά, χαμηλώστε λίγο τη φωτιά στους 200 βαθμούς
  • Οταν βγει από τον φούρνο, παραμερίστε το αλάτι, βγάλτε τα φιλέτα του ψαριού και σερβίρετε καθαρά σε πιάτο
  • Στο λαδολέμονο που θα κάνετε, βάλτε και λίγο ξύσμα λεμονιού
  • Σερβίρετε με βραστά λαχανικά ή σαλάτα, η πράσινα φασολάκια βουτύρου

Κάποιοι έχουν κάνει το ψητό ψάρι με κρούστα αλατιού πραγματική τέχνη!

Κάποιοι άλλοι αναμειγνύουν το αλάτι με ελαιόλαδο και μαϊντανό (κάτι σαν πέστο) πριν βάλουν την κρούστα:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ συνταγή τσιπούρα ψητή κρουστά αλατιού

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ