Η selfie της μαϊμούς: Πώς προκάλεσε δικαστική διαμάχη η φωτογραφία που έβγαλε ένας μακάκος - iefimerida.gr

Η selfie της μαϊμούς: Πώς προκάλεσε δικαστική διαμάχη η φωτογραφία που έβγαλε ένας μακάκος

Η υπόθεση ενός μακάκου... φωτογράφου έφτασε στο δικαστήριο (Φωτογραφία αρχείου: AP/ Tsafrir Abayov)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μπορεί μία μαϊμού να έχει τα πνευματικά δικαιώματα μίας φωτογραφίας που τράβηξε; Κι όμως, αυτό το ερώτημα αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής διαμάχης.

Η PETA είχε κάνει μήνυση στον Ντέιβιντ Σλέιτερ, τον φωτογράφο με τη μηχανή του οποίου είχε βγάλει μία... selfie ένας μακάκος, το 2015. Διεκδικούσε τον οικονομικό έλεγχο των φωτογραφιών, προς όφελος του Ναρούτο, του ζώου που είχε πατήσει το κουμπί της μηχανής.

Η υπόθεση τελικά κατέληξε σε συμβιβασμό των δύο πλευρών. Ο φωτογράφος συμφώνησε να δωρίσει το 25% των όποιων κερδών από τις εικόνες αυτές, σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την προστασία αυτού του είδους μαϊμούδων στην Ινδονησία.

Ο δικηγόρος του Σλέιτερ αρνήθηκε να αποκαλύψει στον Guardian τι ποσό έχει αποκομίσει έως τώρα από τις φωτογραφίες, που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ινδονησία το 2011.

Οταν το 2014 ο φωτογράφος ζήτησε από το blog Techdirt και το Wikipedia να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο υλικό χωρίς άδεια, η απάντηση ήταν αρνητική. Το Wikipedia ισχυρίστηκε ότι ο μακάκος είναι ο πραγματικός δημιουργός της φωτογραφίας. Και ακολούθησε η μήνυση της PETA, το 2015.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ selfie μαϊμού Ντέιβιντ Σλέιτερ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ