10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά - iefimerida.gr

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δέκα είναι οι υποψήφιοι για το τιμόνι της Κεντροαριστεράς. Τελικά το ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση της αρχηγίας του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς ήταν πολύ μεγαλύτερο από ότι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Οι δέκα υποψήφιοι: (από επάνω αριστερά) Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης
(κάτω αριστερά) Γιάννης Ραγκούσης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Kωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Τζιώτης, Απόστολος Πόντας

Ωστόσο δεν είναι ακόμα βέβαιο αν και οι δέκα θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν έως την 23η Σεπτεμβρίου τις 1.000 απαραίτητες υπογραφές.

Δύο δημοσκοπήσεις κατέγραψαν ήδη τις δυνάμεις των επίδοξων αρχηγών. Η πρώτη δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών και έδειξε ότι η κούρσα θα είναι ντέρμπι για τρεις:

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 0

Στη δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», φάνηκε ότι η υπόθεση της ενοποίησης των δυνάμεων που κινούνται στον ενδιάμεσο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκινεί μόνο έναν στους δέκα πολίτες που είτε έχει αποφασίσει, είτε εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσέλθει στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 1

Από την έρευνα προκύπτει ότι, παρά το καταρχήν προβάδισμα που φαίνεται να αποσπά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, το παιχνίδι της εκλογής είναι ανοιχτό και κατά πάσα πιθανότητα θα κριθεί σε δύο γύρους.

Σε αυτή τη δημοσκόπηση, τέσσερα είναι ουσιαστικά τα πρόσωπα που θα αναμετρηθούν για την ηγεσία του νέου φορέα:

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 2


Ο Σταύρος Θεοδωράκης δοκιμάζει τις δυνάμεις του στον ευρύτερο του ΠΑΣΟΚ χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτες συναντήσεις του ήταν με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Ο ίδιος εκτιμά ότι έχει σοβαρές πιθανότητες να βγει πρώτος στην κούρσα, αν κατορθώσει να περάσει στον β' γύρο. Στις δηλώσεις του δεν κάνει λόγο για «κεντροαριστερά», αλλά για «προοδευτικό κέντρο», έναν όρο που έχει χρησιμοποιήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Κάνει ανοίγματα σε ψηφοφόρους όλων των τάσεων: «Προοδευτικοί πολίτες - σοσιαλδημοκράτες, κεντρώοι, κεντροαριστεροί, φιλελεύθεροι και οικολόγοι - μπορούν να κάνουν ενωμένοι ξανά, μια νέα αρχή, με μια ηγεσία μακριά από τον λαϊκισμό και τον συντηρητισμό», όπως λέει.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 3

Ο Γιώργος Καμίνης ξεκινάει από ένα ποσοστό βάσης στην Α' Αθήνας, ως δήμαρχος Αθηναίων, και πιστεύει ότι διεκδικεί επάξια την ηγεσία της παράταξης. Αποφεύγει τους όρους «κεντροαριστερά» ή «κέντρο» και κάνει λόγο για «δημοκρατική παράταξη» , εκτιμώντας ότι έτσι θα προσελκύσει ψηφοφόρους τόσο από το ιστορικό ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ευρύτερο χώρο της σοσιαλ-δημοκρατίας.

Περιγράφοντας το όραμά του για την κεντροαριστερά, κάνει λόγο για μία «ανοιχτή κοινωνία» που δίνει ευκαιρίες απέναντι στο «κλειστό» πολιτικό και οικονομικό σύστημα» και κρατάει ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 4

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει αμφισβητήσει ανοιχτά την Φώφη Γεννηματά στο παρελθόν, δοκιμάζει τις δυνάμεις του ως εκπρόσωπος της «νέας γενιάς»: είναι ο νεότερος υποψήφιος για τον νέο φορέα. Δεύτερος σε ψήφους ευρωβουλευτής με την «Ελιά», έχει ένα ευρύ ακροατήριο στην δημοκρατική νεολαία. Βρίσκεται πιο κοντά στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ και στόχος του, όπως λέει είναι «να φύγει από την εξουσία ο Τσίπρας». Μαχητικός και με γνώσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι είναι το πραγματικό «αντίπαλο δέος» της κ. Γεννηματά.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 5


Ο Γιάννης Μανιάτης έκανε την έκπληξη συγκεντρώνοντας το 11,3% στη δημοσκόπηση για τον νέο φορέα, σε σύνολο όσων δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν την 5η Νοεμβρίου.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 6


Ο Γιάννης Ραγκούσης, μετά την απομάκρυνσή του από τα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ και την αποχώρησή του από την «Ωρα Αποφάσεων» της Αννας Διαμαντοπούλου, δοκιμάζει τις δυνάμεις του με ένα σύνθημα, ουσιαστικά: ποτέ συμμαχία με τη ΝΔ σε μελλοντική κυβέρνηση. Η απήχησή του στο εκλογικό σώμα της εσωκομματικής εκλογής είναι χαμηλή, κινείται στο 2%.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 7

Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι για δεύτερη φορά υποψήφιος για την ηγεσία της δημοκρατικής παράταξης. Κινείται μαχητικά, σφυροκοπά τον ΣΥΡΙΖΑ, τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, αλλά παραμένει σε χαμηλά ποσοστά αποδοχής(γύρω στο 2%). Πρόσφατα κατήγγειλε τους δημοσκόπους ότι θέλουν να παίξουν παιχνίδι στο χώρο της κεντροαριστεράς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφισβητεί τα ποσοστά που δίνουν.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 8

Ο πρώην πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Γάτσιος ήταν ο όγδοος που υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τον νέο φορέα. Εντελώς άγνωστος στο κομματικό περιβάλλον αλλά και στο ευρύ κοινό, έχει ελάχιστες πιθανότητες να συγκεντρώσει δυνάμεις. Ο καθηγητής δεν μιλάει για «κεντροαριστερά» αλλά για «κέντρο» -«Του χώρου της λογικής, της μετριοπάθειας και του πραγματισμού, αλλά ταυτοχρόνως του οραματισμού, της προόδου και της καινοτομίας, δηλαδή του χώρου τής έλλογης σύνθεσης και της ουσιαστικής δημιουργίας».

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 9



Ο Δημήτρης Τζιώτης είναι ο ...συνήθης ύποπτος υποψήφιος για αρχηγός! Ο κ. Τζιώτης είχε καταθέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το 2007, η οποία δεν είχε εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα.

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 10

Ο δικηγόρος Απόστολος Πόντας είναι επικεφαλής δικού του πολιτικού φορέα, της ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ και σε συντομογραφία ΕΔΕΜ, η οποία έχει σήμα τον πετεινό. Είναι ο μοναδικός «εξωσυστημικός» πολιτικός φορέας, απευθύνεται στην «αγορά», στους νέους ανθρώπους και τους «αυτοδημιούργητους».

10 υποψήφιοι αρχηγοί της Κεντροαριστεράς -Πώς παλεύουν για την πρωτιά | iefimerida.gr 11
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κεντροαριστερά υποψήφιοι αρχηγοί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ