Γερμανία: Ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια για την νεοναζί Μπεάτε Τσέπε - iefimerida.gr

Γερμανία: Ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια για την νεοναζί Μπεάτε Τσέπε

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την επιβολή ισόβιας κάθειρξης στην Μπεάτε Τσέπε ζήτησε η πολιτική αγωγή κατηγορώντας την ως συνένοχη σε κάθε έναν από τους φόνους που διέπραξε η νεοναζιστική οργάνωσή της καθώς οδεύει στο φινάλε της μετά από τέσσερα χρόνια μια από τις πλέον πολύκροτες δίκες στη Γερμανία.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Χέρμπερτ Ντίμερ είπε στο δικαστήριο του Μονάχου ότι η 42χρονη ήταν συνένοχη στους 10 φόνους, τις δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές όπου ζουν μετανάστες στην Κολωνία και τις 15 ληστείες τραπεζών που διέπραξε η οργάνωση «Εθνικοσοσιαλιστικό Underground» (NSU) στο διάστημα 2000-2007.

Η νεοναζιστική εξτρεμιστική οργάνωση δολοφόνησε τον Έλληνα μετανάστη Θεόδωρο Βουλγαρίδη, οκτώ Τούρκους και μια γερμανίδα αστυνομικό.

Η 42χρονη Τσέπε έχει αρνηθεί ότι έλαβε μέρος στις δολοφονίες με δύο φίλους της οι οποίοι αυτοκτόνησαν το 2011, λίγο προτού ανακαλυφθούν από την αστυνομία. Μέσω του δικηγόρου της, όμως, έχει πει πως αισθανόταν ηθικά ένοχη γιατί δεν τους απέτρεψε.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία του Μονάχου, το απόγευμα της 15ης Ιουνίου 2005 οι Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, μέλη της NSU, μπήκαν στο κλειδαράδικο του Βουλγαρίδη που ζούσε ως μετανάστης στο Μόναχο και τον εκτέλεσαν με τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Το φονικό όπλο, ένα πιστόλι Ceska 83, είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε έξι προηγούμενους φόνους ανδρών τουρκικής καταγωγής που παρέμεναν ανεξιχνίαστοι.

Μέχρι και το 2011 οι έρευνες των Αρχών κύκλωναν τον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο των θυμάτων ή αποδίδονταν στην τουρκική μαφία. Το ρατσιστικό κίνητρο και η πιθανή δράση νεοναζί δεν είχαν εξεταστεί.

Η κ. Βουλγαρίδη ανακρινόταν συστηματικά επί τρεις ή τέσσερις ώρες, η αστυνομία είχε ρωτήσει τη 15χρονη κόρη της εάν ο πατέρας της ήταν έμπορος ναρκωτικών και εάν την κακοποιούσε. Η κ. Βουλγαρίδη σταμάτησε να είναι «ύποπτη» για τις γερμανικές αρχές το 2011, όταν αποκαλύφθηκε η δράση της οργάνωσης NSU και συνελήφθη ένα από τα βασικά μέλη της, η Μπεάτε Τσέπε.

Ο εισαγγελέας είπε ότι η Τσέπε και οι συνεργοί της Ούβε Μούντλος και Ούβε Μπένχαρτ, είχαν ενστερνιστεί τη νεοναζιστική ιδεολογία και επεδίωκαν να τρομοκρατήσουν τους μετανάστες που ζουν στη Γερμανία.

Η μαραθώνια δίκη, που άρχισε προ τετραετίας, συγκλόνισε τη γερμανική κοινή γνώμη. Άλλοι τέσσερις υπόδικοι, ανάμεσά τους κι ένας πρώην αξιωματούχος του ακροδεξιού Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος (NPD) κατηγορούνται ότι βοήθησαν και διευκόλυναν τους φόνους της NSU.

Με το θέμα έχει ασχοληθεί ακόμη και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία υποσχέθηκε στις οικογένειες των θυμάτων πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ