Το ΑΠΕ κάλεσε το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» των Σκοπίων σε εκδήλωση της ΔΕΘ -Τι απαντάει - iefimerida.gr

Το ΑΠΕ κάλεσε το «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων» των Σκοπίων σε εκδήλωση της ΔΕΘ -Τι απαντάει

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Κίνα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και το ΑΠΕ-ΜΠΕ οργάνωσε το Greek-Chinese Cooperation Forum, με θέμα «New Silk Road».

Στο φόρουμ έλαβαν μέρος ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλο τον κόσμο, ανάμεσα σε αυτά και αυτό της ΠΓΔΜ, το οποίο ονομάζεται «Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων», πρακτορείο που εκλήθη από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συγκεκριμένα, στο φόρουμ συμμετείχαν, σύμφωνα με το liberal.gr, το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων XinHua, τα βαλκανικά Πρακτορεία Ειδήσεων (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Τουρκία) -μέλη της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE)- τα Πρακτορεία Ειδήσεων του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας, της Εσθονίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Καζακστάν, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρωσίας (με διπλή εκπροσώπηση από το TASS και το RIA Novosti), της Σλοβακίας και της Τσεχίας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων από την Κίνα, την Τουρκία και την Ελλάδα.

Στην Ένωση Πρακτορείων Ειδήσεων της ΝΑ Ευρώπης (ABNA-SE), όπου συμμετέχει ενεργά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φιγουράρει από δίπλα το λογότυπο του «Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων» («Macedonian News Agency-MIA).

Μάλιστα, το ίδιο το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ προβάλει στο δημοσίευμά του ακριβώς αυτή την «λεπτομέρεια» της συμμετοχής του στην εκδήλωση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και οδήγησε το ΑΠΕ να βγάλει ανακοίνωση, ύστερα από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για γκάφα.

Η απάντηση του ΑΠΕ

«Το Αθηναικό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε συνεργασία με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua (Νέα Κίνα), διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Κυριακή διεθνές φόρουμ για τον Νέο Δρόμο του Μεταξιού (New Silk Road), με αφορμή το γεγονός ότι η Κίνα ήταν η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

Στο διεθνές αυτό φόρουμ, που ήταν υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, παρέστησαν περισσότερα από 20 κορυφαία πρακτορεία ειδήσεων από διεθνώς αναγνωρισμένες χώρες, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος του πανάρχαιου Δρόμου του Μεταξιού από την Κίνα ως τη δυτική και κεντρική Ευρώπη.

Μεταξύ άλλων, στο διεθνές φόρουμ εκπροσωπήθηκαν και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο τα πρακτορεία ειδήσεων της Κίνας, του Καζακστάν, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Τσεχίας, της Πολωνίας και φυσικά ΟΛΑ τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων μέσω της Ένωσής τους ΑΒΝΑ.

Τα 11 βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων είχαν μάλιστα την προηγούμενη ημέρα στη Θεσσαλονίκη την ετήσια Γενική τους Συνέλευση και φυσικά παρέστησαν στο φόρουμ New Silk Road.

Μεταξύ των βαλκανικών πρακτορείων ήταν και το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων με την ονομασία «ΜΙΑ(Σκόπια)». Με την επίσημη αυτή ονομασία άλλωστε το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων είναι μέλος της ένωσης των Βαλκανικών πρακτορείων ειδήσεων από το 1998 -δηλαδή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια-και με αυτή την ονομασία μετέχει σε όλα τα διεθνή δημοσιογραφικά φόρα. Ουδέποτε μάλιστα ετέθη από οιονδήποτε στην Ελλάδα να σταματήσει να μετέχει το ΑΠΕ ΜΠΕ στην Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων ΑΒΝΑ, επειδή σε αυτήν είναι μέλος και το «ΜΙΑ(Σκόπια)». Ακόμη και όταν κάποιοι, που σήμερα έσπευσαν να ανακαλύψουν την …Αμερική για να εξαπολύσουν επίθεση στο ΑΠΕ ΜΠΕ, κατείχαν υψηλές θέσεις στα επικοινωνιακά επιτελεία προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να ανακαλύπτουν κάποιοι, με 20 χρόνια καθυστέρηση, ότι το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων διέπραξε «έγκλημα» καλώντας το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων στο διεθνές φόρουμ της Θεσσαλονίκης. Επιχειρώντας μάλιστα να εμπλέξουν ακόμη και την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν έχουν την άποψη ότι το ΑΠΕ ΜΠΕ δεν πρέπει να μετέχει σε διεθνή φόρουμ και ενώσεις στις οποίες είναι μέλος και το πρακτορείο των Σκοπίων -το οποίο επαναλαμβάνουμε στο επίσημο καταστατικό της 'Ενωσης των Βαλκανικών Πρακτορείων είναι με τον προσδιορισμό «Σκόπια», ας βγουν να το πουν ανοικτά.

Σε κάθε άλλη περίπτωση θα παρακαλούσαμε να σταματήσουν να στοχοποιούν το ΑΠΕ ΜΠΕ με κάθε ευκαιρία.

Μιχάλης Ψύλος

Πρόεδρος -Γεν.Διευθυντής

ΑΠΕ ΜΠΕ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ