Τα Καραμανλίδικα του Φάνη: Πώς ένα παστομαγειρείο έγινε ο ναός των γεύσεων στην Αθήνα [εικόνες]

Στην καρδιά της Αθήνας, υπάρχει ένα μαγαζί που αναβιώνει το βυζαντινό παστομαγειρείο και ενώνει το χθες με το σήμερα: «Τα Καραμανλίδικα του Φάνη» κουβαλούν ιστορία. Καραμανία ήταν το όνομα της νότιας μεσογειακής ακτής της Ανατολίας στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι κάτοικοι ονομάστηκαν Καραμανλήδες: μια δυναστεία που είχε την ηγεμονία της περιοχής μεταξύ του τέλους του 13ου μέχρι το τέλος του 15ου αιώνα.

Το κράτος ιδρύθηκε από τους Τουρκομάνους, υπό την ηγεσία του Καραμάν Μπέι, και τελικά ενσωματώθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά την βασιλεία του Μωάμεθ Β'.

Οι καραμανλίδικες γεύσεις είναι ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού αυτού του λαού. Διατηρήθηκε μέσα στους αιώνες στην Καππαδοκία και στην Κιλικία μέσα στους αιώνες. Διέδωσαν το «παστόν» και τους τεταριχευμένους κωλήνες» των Ιώνων στους Ρωμαίους, το «ακρόπαστον» και τους βουτύλους των Βυζαντινών στους Οθωμανούς, σε συνδυασμό με τα μπαχαρικά της Ανατολίας, τον πλεονασμό κρέατος από τα εμπορικά καραβάνια και την ανάγκη προμηθειών τροφίμων για αυτούς που ταξίδευαν.

Ενα γωνιακό, πέτρινο νεοκλασικό κτίριο έγινε ένας μικρός «ναός» αυθεντικών καραμανλίδικων γεύσεων, μια ωδή στις μυρωδιές του τότε.

Διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο BOVARY.GR.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΦΑΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ