Στο «κόκκινο» 1 στις 4 επιχειρήσεις -Πάνω από 220 δισ. ευρώ τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών - iefimerida.gr

Στο «κόκκινο» 1 στις 4 επιχειρήσεις -Πάνω από 220 δισ. ευρώ τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπερχρεωμένη παραμένει 1 στις 4 επιχειρήσεις, με τις περισσότερες από αυτές να χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες.

Η εικόνα που αποτυπώνεται στην έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύει ότι παρά τη σχετική βελτίωση των οικονομικών δεικτών μια στις τέσσερις επιχειρήσεις παραμένει στο «κόκκινο». Το υψηλότερο ποσοστό των επιχειρήσεων με καθυστερημένες οφειλές αφορά εκείνες με χρέη προς το πρώην ασφαλιστικό ταμείο των επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, 26,2%).

Το ποσοστό αυτό παραμένει σχεδόν σταθερό (26,7% στην προηγούμενη έρευνα Φεβρουαρίου 2017) και αφορά περίπου 300,000 ενεργές επιχειρήσεις. Από την εξαμηνιαία έρευνα που παρουσιάστηκε χθες προκύπτει ακόμη ότι:

  • Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνει ότι έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία παραμένει σταθερά υψηλό στο 23,8% , παρά τις διάφορες ρυθμίσεις, οι οποίες φαίνονται αναποτελεσματικές εξ αιτίας της αδυναμίας ταυτόχρονης καταβολής τρεχουσών και παλαιότερων φόρων.
  • Το στοιχείο αυτό συμβαδίζει με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που προστέθηκε μέσα στο 2017, οι οποίες ανήλθαν στα 5,47 δις ευρώ (στοιχεία ΑΑΔΕ).
  • Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 65,000 μικρές επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπες το προηγούμενο εξάμηνο με κατάσχεση/ ή δέσμευση λογαριασμών για οφειλές.
  • Ωστόσο, αποκλιμακούμενος βαίνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές υποχρεώσεις του έτους (23,7% έναντι 33,2% στην προηγούμενη έρευνα)
  • Αυξάνονται στο εξάμηνο οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι καθυστερούν να καταβάλλουν οφειλές για ενοίκια καθώς και για δόσεις δανείου. Η αύξηση της έκθεσης στο χρέος ιδιωτών αντανακλά την περιορισμένη πρόσβαση σε κεφάλαια και πιστώσεις, γεγονός που επιτείνεται από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, αλλά και τη μειωμένο κύκλο εργασιών και τη χαμηλή ζήτηση των καταναλωτών.

Οι στατιστικές εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι συντηρείται ένα καθεστώς υψηλής έκθεσης των επιχειρήσεων σε οφειλές προς το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Το 9,2% (64,000 επιχειρήσεις) έχει ταυτόχρονα οφειλές σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες πλέον υπερβαίνουν τα 220 δισ. ευρώ (και κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας), ενώ ή τάση τους παραμένει αυξανόμενη.

Το 17,5% των μικρών επιχειρήσεων (πάνω από 120,000 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, γράφημα 19) οφείλουν πάνω από 20,000€, που είναι το κατώφλι για να μπορεί να υποβάλλει κανείς αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης ιδιωτικού χρέους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΜΕ ΓΣΕΒΒΕ χρεή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ