fbpx Νωρίτερα από ποτέ γέμισε νέφος το Πεκίνο -Για βαριά ρύπανση μιλούν οι ειδικοί | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΚΟΣΜΟΣ
ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΤΕΛΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ

Νωρίτερα από ποτέ γέμισε νέφος το Πεκίνο -Για βαριά ρύπανση μιλούν οι ειδικοί

φωτογραφίες: AP images
05|09|2017 | 16:19
φωτογραφίες: AP images

Το νέφος του Πεκίνου έκανε φέτος νωρίτερα την εμφάνισή του, ανακοίνωσε το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Κίνας.

Το νέφος, το οποίο συνήθως εμφανίζεται στα τέλη του φθινοπώρου, έχει κάνει την εμφάνισή του στην πρωτεύουσα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Η ποιότητα του αέρα άρχισε να επιδεινώνεται το πρωί του Σαββάτου, με πυκνότητα σωματιδίων 176 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, γεγονός που δείχνει βαριά ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με στοιχεία του Δημοτικού Κέντρου Παρακολούθησης της Περιβαλλοντικής Προστασίας του Πεκίνου.
Ο νέφος αναμένεται να διαλυθεί αργά απόψε καθώς προβλέπονται βροχές και βόρειοι άνεμοι.

Νωρίτερα από ποτέ γέμισε νέφος το Πεκίνο -Για βαριά ρύπανση μιλούν οι ειδικοί  | iefimerida.gr 0

Ο νέος κύκλος ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι αποτέλεσμα των δυσμενών ατμοσφαιρικών συνθηκών των υψηλών εκπομπών ρύπων από τα οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη, εξηγεί το Δημοτικό Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνου.

Τα νιτρώδη που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα αποτελούν τον κύριο ρυπαντή.
«Στο μόνιτορ βλέπουμε τη συγκέντρωση πρωτοξειδίου του αζώτου, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε νιτρικό άλας τη νύχτα, δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο από την ημέρα, αποδεικνύοντας ότι τα φορτηγά ντίζελ στα οποία επιτρέπεται η είσοδος το βράδυ στο Πεκίνο είναι οι κύριοι ένοχοι» λέει ο Λίου Μπαοσιάν, επικεφαλής του Κέντρου Παρακολούθησης της Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης.

Τα 5,8 εκατομμύρια οχήματα του Πεκίνου παράγουν ετησίως περισσότερους από 10 τόνους πρωτοξειδίου του αζώτου και υδρογονανθράκων. 
Τα πετρελαιοκίνητα οχήματα βαρέως τύπου αντιπροσωπεύουν μόνο το 4% των συνολικών οχημάτων της πρωτεύουσας. Ωστόσο εκλύουν το ήμισυ του πρωτοξειδίου του αζώτου και το 90% των σωματιδίων των καυσαερίων.

Η κατάσταση χειροτερεύει εάν υπολογισθούν και τα μη τοπικά βαρέα φορτηγά ντίζελ.

Έτσι, το Δημοτικό Γραφείο Προστασίας Περιβάλλοντος του Πεκίνου προχώρησε σε συνεργασία με 13 δημοτικά τμήματα για τη βελτίωση της εποπτείας των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων. 
Ήδη από τον Αύγουστο, επιβλήθηκαν πρόστιμα σε πάνω από 12.000 οχήματα για υπερβολική έκλυση καυσαερίων.
«Το Πεκίνο εισάγει ένα έξυπνο σύστημα παρακολούθησης που μπορεί να «συλλάβει» αυτοκίνητα υψηλής εκπομπής καυσαερίων σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Σου Σουετιάν από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας της πόλης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, το βράδυ της Κυριακής, το πρώιμο νέφος πιθανόν να είναι αποτέλεσμα της τήξης των πάγων στην Αρκτική και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Επίσης η πρόβλεψη για ένα ασθενέστερο φέτος βαρομετρικό χαμηλό από τη Σιβηρία αναμένεται να φέρει λιγότερα κρύα μέτωπα τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα έναν πιο υγρό, θερμότερο χειμώνα με βαριά όμως, ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος προβλέπει μία εκστρατεία κατά της βαριάς ατμοσφαιρικής ρύπανσης το φθινόπωρο και το χειμώνα, καθώς και τη βελτίωση της ικανότητας υπολογισμού της πρόβλεψης ώστε να παρατείνει την περίοδο πρόβλεψης από επτά σε 10 ημέρες, με παράλληλη βελτίωση των σχεδίων αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων σε 28 πόλεις της βόρειας και κεντρικής Κίνας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων περιορισμού των εκπομπών.

Η πυκνότητα των σωματιδίων υποχώρησε σε εθνικό επίπεδο στο 6,9% τον Ιούλιο, ενώ στο Πεκίνο καταγράφηκε πυκνότητα σωματιδίων 64 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2017, μειωμένη κατά 34,7% από την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑ