Η Αθήνα θέλει πίσω την «πατρότητα» του ελληνικού γιαουρτιού –Σκέψεις να κινηθεί νομικά εναντίον της Τσεχίας - iefimerida.gr

Η Αθήνα θέλει πίσω την «πατρότητα» του ελληνικού γιαουρτιού –Σκέψεις να κινηθεί νομικά εναντίον της Τσεχίας

Η Αθήνα ετοιμάζεται να διεκδικήσει την πατρότητα του ελληνικού γιαουρτιού / Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε έναν ιδιότυπο και δύσκολο... αγώνα ετοιμάζεται να επιδοθεί η Αθήνα, που μετά από καθυστερήσεις και λάθη αρκετών ετών φαίνεται ότι αποφάσισε να διεκδικήσει πλέον την «πατρότητα» του ελληνικού γιαουρτιού.

Σύμφωνα με την γερμανική Deutsche Welle, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ενοχλημένη από τους μιμητές και σκέφτεται να κινηθεί ακόμη και νομικά απέναντι στην Τσεχία, που παράγει και διαθέτει στην αγορά «ελληνικό γιαούρτι» αποκομίζοντας υψηλά κέρδη.

Η κίνηση αυτή σχεδιάζεται από μια ομάδα εργασίας 14 ατόμων, που δημιουργήθηκε και εργάζεται υπό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στόχος, όπως αναφέρει η DW, είναι να «μπλοκάρουν» τους ξένους παραγωγούς – ή τουλάχιστον όσους δραστηριοποιούνται ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης- από το να διαθέτουν στην αγορά ελληνικό γιαούρτι.

Η Αθήνα θέλει πίσω την «πατρότητα» του ελληνικού γιαουρτιού –Σκέψεις να κινηθεί νομικά εναντίον της Τσεχίας  | iefimerida.gr 0

Η Κομισιόν έχει ήδη προειδοποιήσει την Πράγα ότι η παραγωγή απομίμησης ελληνικού γιαουρτιού είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση. «Έτσι, η Αθήνα ακολουθεί τώρα σκληρότερη γραμμή» αναφέρει η DW.

Σε δηλώσεις του προς το γερμανικό πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Παναγούλης ανέφερε: «Η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση [...]. Έχει υποχρέωση να προστατεύσει τα συμφέροντά της όσο το δυνατόν καλύτερα».

Κέρδη 50 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο

Το ελληνικό γιαούρτι -και οι απομιμήσεις αυτού- έχει κερδίσει την παγκόσμια αγορά, με τα κέρδη των πωλήσεών του να υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ. Η προσπάθεια της Ελλάδας να διεκδικήσει τώρα την πατρότητα μπορεί να προκαλέσει ζημιές εκατομμυρίων από αγορές-κλειδιά του προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι κρατάει τα «σκήπτρα» της παγκόσμιας αγοράς κατανάλωσης γιαουρτιού με 39%.

Ακολουθεί η Ασία με 28% ενώ το «χάλκινο» μετάλλιο κρατά η Βόρεια Αμερική με 15%.

Νομικό στοίχημα

«Οι επικριτές κατηγορούν την αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει λίγα πράγματα και καθυστερημένα – μια κατηγορία που το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απορρίπτει» γράφει η DW.

«Παραπονιόμαστε στην Ε.Ε. εδώ και ένα χρόνο» δήλωσε ο κ. Παναγούλης στο γερμανικό δίκτυο, και συμπλήρωσε: «Το θέμα δεν είναι μόνο να κινηθούμε γρήγορα αλλά και αποτελεσματικά».

Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς γαλακτοκομικών.

«Μια σπασμωδική κίνηση πιθανώς να μην έφερνε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το υπουργείο “ζυγίζει” τις επιλογές της, ιδιαίτερα την πιθανότητα προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να σταματήσει την Τσεχία αλλά και άλλες χώρες από το να παράγουν ελληνικό γιαούρτι, που πολλές φορές είναι δύο φορές ακριβότερο από το κανονικό» αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η επιτροπή που έχει συγκροτηθεί έχει ήδη αρχίσει να συγκεντρώνει επιχειρήματα για την δικαστική υπόθεση. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει τη δικαστική οδό, καθώς, όπως τόνισε, «δεν μπορεί να ρισκάρει μια ήττα».

Μια άλλη οδός που φέρεται να εξετάζει η Αθήνα είναι η καταγραφή του ελληνικού γιαουρτιού ως προϊόν με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης, όπως η γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό προσούτο.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ξένοι παραγωγοί θα χρειαστεί να αφαιρέσουν τη λέξη «ελληνικό» από τις συσκευασίες τους. Τα προϊόντα, όμως, θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στην αγορά. Και, όπως τονίζει η DW, η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης θα έχει ισχύ μόνο ενός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς ανεκμετάλλευτο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ