Δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων -Μειώθηκαν κατά 864 εκατ. ευρώ - iefimerida.gr

Δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων -Μειώθηκαν κατά 864 εκατ. ευρώ

Φωτογραφία: SOOC/ Konstantinos Tsakalidis
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά με τις δραστικές μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις επιβεβαιώνουν τα στοιχεία από τα εισοδήματα που δήλωσαν φέτος οι φορολογούμενοι.

«Ψαλιδισμένα» κατά 864 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος ήταν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016 περίπου 4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τα Νέα τα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων διαμορφώθηκαν συνολικά διαμορφώθηκαν σε 57,886 εκατ. ευρώ από 58,750 δισ. ευρώ το 2015.

Μειωμένα κατά 20% σε σχέση με το 2015 ήταν τα εισοδήματα που δήλωσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εμφάνισαν έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ, όταν το προηγούμενο έτος τα δηλωθέντα εισοδήματά τους είχαν ανέλθει σε 4,7 δισ. ευρώ (μείωση 900 εκατ. ευρώ).

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που είδαν στο φετινό εκκαθαριστικό τη φορολογική τους επιβάρυνση να εκτινάσσεται ακόμη και πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι λόγω της αύξησης των φορολογικών συντελεστών δήλωσαν χαμηλότερα εισοδήματα κατά 121 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δήλωσαν φέτος ότι το 2016 απέκτησαν εισοδήματα ύψους 5,962 δισ. ευρώ από 6,083 δισ. ευρώ που είχαν εμφανίσει το 2016 (εισοδήματα 2015). Η μείωση κατά 121 εκατ. ευρώ των εισοδημάτων αυτών αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, αλλά υποκρύπτει και φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, παρά τη μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων, οι φόροι που πληρώνουν οι φορολογούμενοι παραμένουν στο ύψος τους. Η μείωση του αφορολόγητου ορίου, η αύξηση των συντελεστών στα εισοδήματα από ακίνητα, η εκτίναξη στο 100% της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες «φούσκωσαν» τους φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ εισοδήματα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ