Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] - iefimerida.gr

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις μήνες μετά την κατάρρευση του πολιτικού σκηνικού στη Γαλλία, την οποία προκάλεσε η απόλυτη επικράτηση του Εμανουέλ Μακρόν, τα δύο παραδοσιακά κόμματα της χώρας ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και αναζητούν χαρισματικό ηγέτη.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Η γαλλική Δεξιά -με το συντηρητικό κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί-, διχασμένη μετά την συντριπτική ήττα στις προεδρικές εκλογές του Φρανσουά Φιγιόν, ετοιμάζεται να αναδείξει τον νέο ηγέτη της σε εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν στις 10 και 17 Δεκεμβρίου 2017, σε δύο γύρους. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν υπογραφές από 13 βουλευτές και από 2.500 μέλη του κόμματος, πριν τις 11 Οκτωβρίου για να καταθέσουν υποψηφιότητα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους ξεχωρίζει ο Λορέν Βοκιέζ, ο οποίος θεωρείται αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος. Πρώην υπουργός Παιδείας του Νικολά Σαρκοζί, και δύο φορές αναπληρωτής υπουργός, με λαμπρές σπουδές και βουλευτής από το 2004, ο Βοκιέζ φημίζεται για τις σκληρές δεξιές θέσεις του που εγγίζουν τα σύνορα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου.

«Είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος γιατί πιστεύω ότι η Γαλλία χρειάζεται την Δεξιά. Και πρέπει η Δεξιά να είναι πραγματική Δεξιά!», δηλώνει.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Πρώτος στόχος του Λορέν Βοκιέζ είναι να ενώσει το κόμμα του, το οποίο βρίσκεται στο χείλος της διάσπασης, ανάμεσα σε κεντρώους και ριζοσπάστες δεξιούς. Αλλά ο ίδιος φοβίζει την μετριοπαθή πτέρυγα των Ρεπουμπλικανών που ενώνονται εναντίον του. Αν εκλεγεί πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών δεν θα βρίσκεται στη βουλή γιατί αναγκάστηκε να παραιτηθεί από βουλευτής προκειμένου να διατηρήσει την θέση του ως περιφερειάρχης, σύμφωνα με τον νέο νέο Μακρόν.

«Δεν έχω πρόθεση να κρυφτώ και νομίζω ότι κανείς δεν χτίζει κάτι με άρνηση. Θα ενώσω υπερασπιζόμενος τις ιδέες και τις αξίες μου. Νομίζω ότι αυτό περιμένουν οι Γάλλοι από την Δεξιά», επιμένει ο ίδιος ο Βοκιέζ, ο οποίος εκτιμά ότι η σκληρή γραμμή θα του χαρίσει την ηγεσία στις εσωκομματικές εκλογές του προσεχούς Δεκεμβρίου.

Ο Βοκιέζ είναι σήμερα περιφερειάρχης στην κεντρική Γαλλία (περιοχή Οβέρν-Ρον-Αλπ) και ονειρεύεται να ενώσει μια Δεξιά που θα είναι «πραγματική Δεξιά». Είναι μόνο 42 ετών και αναπτύχτηκε πολιτικά στη σκιά του Νικολά Σαρκοζί. Ονειρεύεται μια Δεξιά «περήφανη» για τις αξίες της, φοβίζοντας τους μετριοπαθείς. «Αν παραμείνει σε αυτή τη σκληρή γραμμή, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών» δήλωσε στο ραδιόφωνο franceinfo, ο περιφερειάρχης Dominique Bussereau (περιφέρεια Charente-Maritime).

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Κάποιοι τον κατηγορούν ότι παριστάνει τον Νικολά Σαρκοζί και μιμείται τις σκληρές δεξιές θέσεις του πρώην προέδρου της Γαλλίας, χωρίς να τις πιστεύει. «Δεν είμαι ιδιαίτερα πεπεισμένος για την ειλικρίνεια των απόψεων του Λορέν Βοκιέζ, ο οποίος ξαναπιάνει το στιλ του Νικολά Σαρκοζί, αλλά δεν έχει το χάρισμά του!» δήλωσε στο ραδιόφωνο franceinfo ο Lionnel Lucas, αντιπεριφερειάρχης στην ίδια περιφέρεια με τον Βοκέζ.

Ο βουλευτής Eric Woerth εκτίμησε ότι ο Λορέν Βοκιέζ «έχει όλα τα κριτήρια» για να γίνει πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών αλλά προειδοποίησε ότι το κόμμα δεν μπορεί να επανενωθεί «μόνο με βάση έναν σκληρό πυρήνα». «Πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ενώσει», δήλωσε από την πλευρά του και ο βουλευτής Sébastien Huyghe.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Οι απόψεις Βοκιέζ που διχάζουν

Ο Βοκιέζ φημίζεται για τις συντηρητικές θέσεις του: είναι κατά της συνεχούς επιδοματικής πολιτικήςπραγματικός καρκίνος της γαλλικής κοινωνίας»), τάσσεται υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν ώστε να ελεγχθεί η μετανάστευση και η τρομοκρατία και είναι κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Ακόμη και ο πρώτην μέντοράς του, Jacques Barrot (προσωπικότητα της γαλλικής χριστιανο-δημοκρατίας, πέθανε το 2014), ήταν αντίθετος με αυτό τον «νέο λαϊκισμό» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2014 ο Λορέν Βοκιέζ ήταν υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στο βιβλίο που δημοσίευσε τότε «Ευρώπη, πρέπει να τα αλλάξουμε όλα», είχε ταχθεί απερίφραστα υπέρ του προστατευτισμού και της εξόδου της Γαλλίας από την Ζώνη Σένγκεν, ενώ είχε ταχθεί υπέρ της επιστροφής «στην Ευρώπη των 6». Αυτές οι θέσεις του είχαν έντονα επικριθεί τότε στο εσωτερικό του συντηρητικού κόμματος.

Λίγο αργότερα, ο Λορέν Βοκιέζ είχε ταχθεί κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων. Προκάλεσε σκάνδαλο στην τότε κυβέρνηση Σαρκοζί όταν υπερασπίστηκε δημόσια έναν ακροδεξιό σύμβουλο του γάλλου προέδρου, τον Patrick Buisson, ο οποίος υποστήριζε ότι τα θεμελιώδη ζητήματα στη Γαλλία «είναι η ασφάλεια και η μετανάστευση». «Επιμένω ότι αυτά είναι τα βασικά θέματα της χώρας. Αλλά και τα κοινωνικά θέματα είναι ουσιώδη για τη Γαλλία, μια χώρα στην οποία αποθαρρύνουμε την εργασία και στηριζόμαστε στα επιδόματα», έλεγε ο Λορέν Βοκιέζ από το 2014.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Το προφίλ του φιλόδοξου Βοκιέζ

Υπήρξε πάντοτε αντίπαλος του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ και πίστευε ότι η ταύτιση της Δεξιάς με το Κέντρο «θα ήταν ένα τραγικό λάθος». Αυτή η δήλωση του είχε στοιχίσει στο παρελθόν γιατί το κεντρώο μικρο-κόμμα UDI και ο επικεφαλής του Jean-Christophe Lagarde είχαν απαντήσει ότι ο Λορέν Βοκιέζ δεν θα είχε την υποστήριξη των Κεντρώων για να διεκδικήσει την περιφέρεια Οβέρν-Ρον-Αλπ. Ο Βοκιέζ, ωστόσο, κέρδισε την εκλογή.

Αποφοίτησε από την σχολή των γαλλικών ελίτ ΕΝΑ, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος στην πόλη Puy-en-Velay, ήταν ο νεότερος βουλευτής της Δεξιάς το 2004 και υποστήριξε τον Νικολά Σαρκοζί για πρόεδρο της Γαλλίας το 2012. Αλλά ακόμη και ο Σαρκοζί επαναστάτησε με τον υπερ-φιλόδοξο Βοκιέζ και τον κατηγόρησε ότι «τραβάει την κουβέρτα μόνο προς την πλευρά του» όταν χειρίστηκε τότε την υπόθεση πτώχευσης της επιχείρησης Lejaby, στην εκλογική του περιφέρεια.

Ο Βοκιέζ για να εκλεγεί περιφερειάρχης, ενόσω ήταν βουλευτής, έκανε ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο Ρεπουμπλικανών, αλλά και Κεντρώων. Αλλά η ικανότητά του να ενώσει αμφισβητείται από πολλούς. «Είναι κάποιος που κρατά όλες τις εξουσίες στα χέρια του, είναι τρομερά αυταρχικός και συχνά πολύ βίαιος» δηλώνει ένας κεντρώος περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος τον περιγράφει ως έναν άνθρωπο «εξαιρετικά δυναμικό, αλλά βιαστικό, αιμοβόρο και πολύ επιθετικό».

Αντίθετη με την υποψηφιότητα του Βοκιέζ για την ηγεσία του κόμματος είναι και η περιφεριάρχης Παρισιού, Βαλερί Πεκρές, στέλεχος με μεγάλη επιρροή στη Γαλλία. «Αν κερδίσει ο Βοκιέζ την ηγεσία υπάρχει κίνδυνος διάσπασης των Ρεπουμπλικανών», δήλωσε στην εφημερίδα Le Parisien, το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 5

«Είμαι αντίθετη στα συγκοινωνούντα δοχεία με την ακροδεξιά. Αν η Δεξιά πατήσει σε αυτά τα χωράγια, τότε δεν θα είναι πλέον η δική μου Δεξιά», πρόσθεσε η Βαλερί Πεκρές, η οποία σχεδιάζει να λανσάρει το δικό της κίνημα «Ελεύθεροι!», στις 10 Σεπτεμβρίου, για μια «μεταρρυθμιστική Δεξιά». «Πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τις δύο εκλογικές μας ήττες, το 2012 και το 2017. Κάθε φορά είχαμε τάση να κλεινόμαστε στον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς. Αντίθετα, πρέπει να διευρύνουμε την Δεξιά, να της δώσουμε οξυγόνο, να ανοίξουμε πόρτες και παράθυρα για να ξαναδώσουμε την διάθεση στους Γάλλους να ψηφίσουν Δεξιά», δήλωσε.

«Είναι ένα πολιτικό ζώο και έχει έναν και μοναδικό στόχο: να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας», δηλώνει βουλευτής από το Haute-Loire, ο οποίος γνωρίζει καλά τον Λορέν Βοκέζ και τον περιγράφει ως «οπουρτουνιστή, ο οποίος βάζει όλη την ενέργειά του στις εκλογικές μάχες». Για το αν μπορεί να ενώσει την δεξιά παράταξη, ο ίδιος βουλευτής δηλώνει: «Ξέρει να βρίσκει συμμάχους. Αλλά στο δρόμο βαραίνει μόνο ο οπορτουνισμός, οπότε χάνει τους μισούς».

Οι συνεργάτες του Λορέν Βοκιέζ απορρίπτουν τις αντιδράσεις για την ικανότητά του να ενώνει. «Εξαρτάται για ποιό πράγμα συζητάμε. Αν πρόκειται να ενώσουμε τον βουλευτή λάμδα, δεν έχει αξία, το ζήτημα είναι να ενώσουμε τους οπαδούς και ψηφοφόρους».

«Ο Λορέν Βοκιέζ έχει θέσεις που αρέσουν στον σκληρό πυρήνα της Δεξιάς. Το στοίχημά του είναι βέβαια να ενώσει, αλλά κυρίως να ενισχύσει την βάση του κόμματος. Η βασική του σκέψη είναι: «Τουλάχιστον θα ξέρουμε ποιά Δεξιά είμαστε, ακόμη κι αν χάσουμε κάποιους στο δρόμο. Ο Λορέν Βοκιέζ ξέρει ότι θα χάσει κάποιους κεντρώους ψηφοφόρους αλλά αυτοί έχουν ήδη προσχωρήσει στον Εμανουέλ Μακρόν» δήλωσε ο ερευνητής CNRS στο Cevipof, Bruno Cautrès.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 6

«Δεν έχει κανέναν φίλο»

«Οι οπαδοί μας λατρεύουν τον Λορέν Βοκιέζ και μόνον αυτόν», αναγνωρίζει η βουλευτής Isabelle Valentin. «Δεν είναι πάντα politically correct, λέει τα πράγματα απλά, αλλά τουλάχιστον τα λέει. Είναι ειλικρινής και αυτό εξαγριώνει τις ελίτ του Παρισιού», προσθέτει.

«Ο Λορέν είναι εργατικός, είναι παρών, αλλά δεν έχει κανέναν φίλο» δηλώνει μέλος του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικανών.

«Οι οπαδοί μας και ψηφοφόροι μας είναι πάντα ερωτευμένοι με τον Νικολά Σαρκοζί και βλέπουν στον Λορέν Βοκιέζ τον μικρό «αδελφό» του» δήλωσε ο βουλευτής Dominique Bussereau ο οποίος εκτιμά «ότι η μάχη είναι κερδισμένη εκ των προτέρων για τον Βοκιέζ».

Μαριόν Λεπέν: Με τον Βοκιέζ μας ενώνουν πράγματα

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θα ήθελε ένα στέλεχος σαν τον Λορέν Βοκιέζ. Την άποψη αυτή εξέφρασε η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν, μιλώντας στο ακροδεξιό περιοδικό Valeurs Actuelles. «Μια πιθανή εκλογή του στην ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αλλάζει τα δεδομένα. Είναι βέβαιο ότι στο παρών πολιτικό περιβάλλον της Δεξιάς, ο Βοκέζ είναι από αυτούς που οι δηλώσεις του σημαίνουν πως μας ενώνουν πράγματα» είπε η ακροδεξιά πολιτικός.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 7

Οι άλλοι υποψήφιοι για την ηγεσία

Η μάχη για την ηγεσία των Ρεπουμπλικανών αναμένεται σκληρή, αν και οι αντίπαλοι του Λορέν Βοκιέζ αναγνωρίζουν ότι εκείνος προηγείται. Υποψηφιότητα ανακοίνωσε η Laurence Sailliet, μέλος του πολιτικού γραφείου των Ρεπουμπλικανών από το 2011, διατροφολόγος στο επάγγελμα, η οποία δεν κατόρθωσε ποτέ να εκλεγεί βουλευτής. «Με αποκαλούν «η άγνωστη», αλλά αυτό δεν με πειράζει, το έκανα σύνθημα» δήλωσε η 44χρονη στο σάιτ Atlantico.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 8

Υποψήφιος θα είναι και ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Daniel Fasquelle «για να σώσουμε την Δεξιά από την διάσπαση», όπως είπε. Επικεφαλής ενός πολιτικού κινήματος με την ονομασία «Ας σώσουμε την Δεξιά», ο υποψήφιος έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής.

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 9

Υποψήφια θα είναι και η 38χρονη δήμαρχος της πόλης Ταβερνί, κοντά στο Παρίσι, Florence Portelli. Πρώην εκπρόσωπος τύπου του Φρανσουά Φιγιόν κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2017, η νεαρή δήμαρχος δήλωσε ότι η γαλλική Δεξιά «έχει πρόβλημα ιδεολογικού σκελετού και εκλογικής βάσης».

Σκληρός δεξιός, σχεδόν ακραίος -Αυτός είναι το φαβορί για την γαλλική Δεξιά [εικόνες] | iefimerida.gr 10
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Λορέν Βοκιέζ φαβορί
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ