Le Monde: Γιατί ο Μακρόν κέρδισε με τη μεταρρύθμισή του στα εργασιακά - iefimerida.gr

Le Monde: Γιατί ο Μακρόν κέρδισε με τη μεταρρύθμισή του στα εργασιακά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εν μέσω αντιφατικών δημοσκοπήσεων για την αποδοχή της μεταρρύθμισης στα εργασιακά, η οποία φέρνει τα πάνω κάτω στους συνδικαλιστές και διευκολύνει τις ευέλικτες σχέσεις, οι σοβαροί αναλυτές υποδέχτηκαν θετικά τα μέτρα Μακρόν.

Θετικά υποδέχεται τη μεταρρύθμιση Μακρόν για τα εργασιακά και η εφημερίδα Le Monde, η οποία έχει τίτλο «Ο Μακρόν κέρδισε τον πρώτο γύρο».

Γράφει, μεταξύ άλλων, στο κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα:

«Η μεταρρύθμισή του είναι φιλόδοξη. Δεν είναι η επανάσταση που υποσχέθηκε, αλλά μπορεί να αλλάξει ριζικά τις κοινωνικές σχέσεις στις επιχειρήσεις. Επίσης, δίνοντας την προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες όταν έχουν κάτω από 50 εργαζόμενους θα μπορούν να διαπραγματεύονται χωρίς τα συνδικάτα, η μεταρρύθμιση ευνοεί την ευελιξία.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αιφνιδίασε κανέναν. Είχε προαναγγείλει τη μεταρρύθμισή του, την οποία περίμεναν με αγωνία τα συνδικάτα και οι εργοδότες. Επομένως είχε κάθε νομιμοποίηση για να την παρουσιάσει. Αντίθετα με τον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέβαλε, το 2016, τον νόμο Ελ Κρόμι για τα εργασιακά, χωρίς δημόσιο διάλογο, προκαλώντας πόλεμο με τα συνδικάτα και δυσαρεστώντας τους ψηφοφόρους του, ο Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε πιο έξυπνος: Επί τρεις μήνες έκανε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, σε τέτοιο βάθος που φάνηκε σαν διαπραγμάτευση.
Η μέθοδος του κοινωνικού διαλόγου έφερε αποτελέσματα, τουλάχιστον ως αυτή τη στιγμή. Ενώ αρχικά ο Μακρόν ήθελε να επαναφέρει όλες τις διαπραγματεύσεις μέσα στις επιχειρήσεις, έκανε τελικά μια θεμελιώδη οπισθοχώρηση. Αποδέχθηκε τον ρόλο ορισμένων επαγγελμάτων τα οποία θα έχουν τον πρώτο λόγο στις συμφωνίες με τις επιχειρήσεις. Κέρδισε έτσι την εμπιστοσύνη του αριστερού συνδικάτου Force Οuvrière, που είχε πολεμήσει τον αντίστοιχο νόμο του Ολάντ.
Αλλά και τα άλλα συνδικάτα της Κεντροαριστεράς και του Κέντρου δεν δείχνουν να σχηματίζουν μέτωπο εναντίον του νόμου Μακρόν για τα εργασιακά. Επομένως, η μεγαλύτερη επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι απέφυγε να σχηματιστεί εναντίον της μεταρρύθμισης ένα τεράστιο συνδικαλιστικό μέτωπο. Κι αυτό γιατί εισακούστηκαν σε πολλά θέματα.
Από την άλλη, οι εργοδότες έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι, και το δείχνουν. Δεν κατόρθωσαν να διώξουν εντελώς τα συνδικάτα από τις διαπραγματεύσεις -από τις επιχειρήσεις κάτω των 300 εργαζομένων.
Οι διαδηλώσεις που ετοιμάζουν το αριστερό συνδικάτο CGT, στις 12 Σεπτεμβρίου, και το νεοκομμουνιστικό κόμμα του Ζαν-Λικ Μελανσόν "Ανυπότακτη Γαλλία", στις 23 Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσουν τα πρώτα τεστ για το αν μπορούν πραγματικά να κινητοποιήσουν κόσμο εναντίον μιας μεταρρύθμισης την οποία θεωρούν "κοινωνικό πραξικόπημα"».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Le Monde μακρον μεταρρύθμιση εργασιακά
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ