Το «σχέδιο Μόσχα» του Τραμπ -Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία - iefimerida.gr

Το «σχέδιο Μόσχα» του Τραμπ -Νέες αποκαλύψεις για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Βλάντιμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ/ Φωτογραφία: Evan Vucci/AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν σε προεκλογικό πυρετό για την Προεδρία των ΗΠΑ, από τα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, η εταιρεία του κυνηγούσε σχέδιο κατασκευής ενός μεγαθήριου πύργου του Τραμπ στην Μόσχα, αποκαλύπτει η Washington Post.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, στο πλαίσιο των συζητήσεων, που έγιναν, ένας κτηματομεσίτης ρωσικής καταγωγής ζήτησε από τον Τραμπ να έρθει στη Μόσχα για να προωθήσει την πρόταση. Επεσήμανε μάλιστα ότι μπορούσε να πείσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να ενισχύσει τον Τραμπ και να πει «μεγάλα πράγματα» για αυτόν, όπως ανέφεραν αρκετοί, οι οποίοι ενημερώθηκαν για την εν λόγω αλληλογραφία μεταξύ των δύο πλευρών.

Κεφάλαιο Σέιτερ

Ο υπεύθυνος ανάπτυξης, Φέλιξ Σέιτερ, προέβλεψε σε email, που είχε στείλει από τον Νοέμβριο του 2015, ότι σύντομα οι δύο πλευρές θα γιόρταζαν και την εκλογή Τραμπ και ένα από τα μεγαλύτερα κατασκευαστικά έργα στην ιστορία των ακινήτων, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Ο Σέιτερ μάλιστα, έγραψε στον αντιπρόεδρο του Οργανισμού Τραμπ, Μάικλ Κοέν, ότι «Μπορείτε να πιστέψετε ότι δύο παιδιά από το Μπρούκλιν πρόκειται να εκλέξουν έναν πρόεδρο;». Ο Σέιτερ μετανάστευσε από την πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση όταν ήταν 6 ετών και μεγάλωσε στο Μπρούκλιν.

Ο Τραμπ βέβαια ποτέ δεν πήγε στην Μόσχα όπως είχε προβλέψει ο Σέιτερ. Και παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές και η εταιρεία του Τραμπ είχαν υπογράψει κοινή επιστολή προθέσεων, έλειπε η τοποθεσία και οι άδειες για να προχωρήσουν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να εγκαταλειφθεί το σχέδιο περίπου στα τέλη Ιανουαρίου του 2016. Ακριβώς πριν ξεκινήσουν οι προκριματικές εκλογές.

Παρόλα αυτά, οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, που αποκαλύπτονται για πρώτη φορά, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, παρέχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ότι οι δουλειές του Τραμπ κυνηγούσαν ενεργά σημαντικό εμπορικό κομμάτι στη Ρωσία, την ίδια στιγμή που ο ίδιος διεκδικούσε την προεδρία των ΗΠΑ και ήταν σε θέση να καθορίσει τις σχέσεις Ρωσίας – ΗΠΑ.

Οι νέες λεπτομέρειες από τα email, που αναμένεται να κατατεθούν σε ερευνητές της γερουσίας σύντομα, επισημαίνουν επίσης την πιθανότητα πρόσθετων επαφών μεταξύ ατόμων που διατηρούν σχέσεις με τη Ρωσία και συνεργατών του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας.

Ο Λευκός οίκος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με το δημοσίευμα. Ο Κοέν, ο επί πολλά χρόνια νομικός σύμβουλος του Τραμπ, επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει ενώ ο δικηγόρος του Στίβεν Ράιαν, αρκέστηκε να πει ότι ο πελάτης του «έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και θα συνεχίσει και στο μέλλον να συνεργάζεται τόσο με τις αρμόδιες επιτροπές του Λευκού Οίκου όσο και με της Γερουσίας, ακόμη και σε ό,τι αφορά τα αρχεία και τις απαντήσεις σε ερωτήματα αναφορικά με τις κατασκευαστικές δραστηριότητες και προτάσεις στη Μόσχα».

Παλιαότερες επαφές και αποκαλύψεις

Ωστόσο, αυτή η αποκάλυψη έρχεται να προστεθεί σε μία σωρεία άλλων που μιλούν για επαφές του Τραμπ με τη Ρωσία, γεγονός που αρνούνταν κατηγορηματικά προ και μετά εκλογής του. Ωστόσο, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σιγά σιγά και οι αποκαλύψεις να ακολουθούν η μία την άλλη.

Τους τελευταίους μήνες, έχει αποκαλυφθεί ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής και σύμβουλος της προεκλογικής του καμπάνιας συναντήθηκε δύο φορές με τον Ρώσο πρέσβη, Σεργκέι Κίσλιακ. Ομοίως, αποκαλύφθηκε ότι ο γιος του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ Τζ. συναντήθηκε μαζί με τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ και τον υπεύθυνο της καμπάνιας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ με Ρωσίδα δικηγόρο τον Ιούνιο του 2016, προκειμένου να καταστρέψουν την αντίπαλό του, υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Παράλληλα, εσωτερικά email, που είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτουν ότι και ο εκλογικός του σύμβουλος, Τζορτζ Παπαδόπουλος, είχε κατ’ εξακολούθηση προσπαθήσει να οργανώσει συναντήσεις μεταξύ του Τραμπ, του Πούτιν και άλλων Ρώσων αλλά οι προσπάθειές του απέτυχαν.

Οι διαπραγματεύσεις για το «σχέδιο Μόσχα» μπορεί να τελείωσαν πριν την εκλογή του Τραμπ αλλά το ζήτημα παραμένει πως ο Αμερικανός πρόεδρος αρνούνταν κατηγορηματικά τις οποιεσδήποτε σχέσεις με τη Ρωσία τον Ιούλιο του 2006. Ο ίδιος μάλιστα είχε αναρτήσει στο twitter ότι «και για την ιστορία, δεν έχω ΚΑΜΙΑ επένδυση στη Ρωσία» ενώ μετά από μερικές μέρες επέμεινε ότι «Δεν έχω καμία σχέση με τη Ρωσία».

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει δημόσιο αρχείο που να δείχνει ότι ο Τραμπ έχει μιλήσει ποτέ για το σχέδιο οικοδόμησης ενός Πύργου Τραμπ το 2015 και το 2016.

1987: Η πρώτη επαφή Τραμπ-Μόσχας

Ωστόσο, τα συμφέροντα Τραμπ στη Μόσχα κρατούν πολλά χρόνια. Η πρώτη προσπάθειά του για την ανέγερση ενός πύργου του στη ρωσική πρωτεύουσα είχε ξεκινήσει 3 δεκαετίες πριν. Με την πρώτη αποτυχημένη προσπάθειά του να συνεργαστεί με την σοβιετική τότε κυβέρνηση το 1987 για την κατασκευή ξενοδοχείου.

«Η Ρωσία είναι ένα από τα πιο καυτά μέρη στον κόσμο για επενδύσεις» είχε αναφέρει ε κατάθεσή του σε δικαστήριο το 2007.«Θα είμαστε στη Μόσχα κάποια στιγμή», υποσχέθηκε τότε.

Η σχέση Σέιτερ- Τραμπ

Ο Σέιτερ είναι το τελευταίο «απόκτημα» στην υπόθεση των κρυφών σχέσεων του Τραμπ με τη Ρωσία. Το 2005 ο Οργγανισμός Τραμπ είχε δώσει στην εταιρεία του Bayrock Group, αποκλειστικό συμβόλαιο γα ένα χρόνο ώστε να επιχειρήσει να κτίσει τον πολυπόθητο πύργο Τραμπ στη Μόσχα. Ο ίδιος εργάστηκε κοντά στον Τραμπ για την εκπόνηση του σχεδίου αλλά η συνεργασία δεν απέδωσε.

Σε δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε μεταξύ τους ο Σέιτερ αναφέρθηκε σε ταξίδια που είχε κάνει μαζί με τα παιδιά του Τραμπ, τον Ντόναλντ Τζ. Και την Ιβάνκα στη Μόσχα, έπειτα από επιταγή του πατέρα τους.

Η πλευρά Τραμπ είχε μιλήσει για απλή συνάντηση όχι συνοδεία στη Μόσχα, λέγοντας ότι ο Σέιτερ έτυχε να είναι τότε στη Μόσχα εξ’ού και συναντήθηκαν.

Ο Τραμπ επιχείρησε επανειλημμένα να κρατήσει απόσταση από τον Σέιτερ,ο οποίος στη συνέχεια φυλακίστηκε επειδή επιτέθηκε με γυαλί σε έναν άνδρα σε κάποιο μπαρ μετά από καβγά το 1991. Το 1998 δήλωσε ένοχος και για χρηματιστηριακή απάτη. Όσο γινόταν έρευνα για την υπόθεση ωστόσο, ο ίδιος διατηρούσε τα γραφεία της εταιρείας του στον πύργο Τραμπ ενώ έκανε και συμφωνίες με τον Οργανισμό Τραμπ εντός και εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

Μάλιστα ακόμα και το 2010, ο Τραμπ επέτρεψε στον Σέιτερ, να εργαστεί ξανά για λίγο καιρό στον Οργανισμό του αλλά και να χρησιμοποιεί επαγγελματική κάρτα που τον ανέγραφε ως «σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ».

Παρόλα αυτά, όταν ρωτήθηκε το 2013 από δικαστήριο, ο Τραμπ είπε «Αν ήμασταν σε ένα δωμάτιο μαζί τώρα, ούτε καν θα τον αναγνώριζα. Ενώ είπε ότι δεν είχε μιλήσει μαζί του πολλές φορές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Τραμπ Πούτιν ΗΠΑ αποκαλύψεις ΡΩΣΙΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ