Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών - iefimerida.gr

Αυστρία: Το Λαϊκό Κόμμα του Κουρτς προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επτά εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 15/10, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς διατηρεί σημαντικό προβάδισμα, όπως διαπιστώνεται στην τελευταία δημοσκόπηση του Αυγούστου.

Η μέτρηση της κοινής γνώμης δημοσιεύεται στο σημερινό τεύχος του περιοδικού Profil.

Το «Νέο Λαϊκό Κόμμα», όπως ονομάζεται πλέον μετά την εκλογή του Σεμπάστιαν Κουρτς σε αρχηγό του στα μέσα Μαΐου, προηγείται με ποσοστό 33% και διαφορά οκτώ μονάδων από το δεύτερο, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (25%), που ηγείται έως τώρα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ σε ένα 23% περιορίζεται το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο εμφανιζόταν εδώ και πάνω από έναν χρόνο σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία, με ποσοστά που υπερέβαιναν ακόμη και το 30%.

Ακολουθεί, με ποσοστό 6%, η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές «Λίστα Πιλτς» του κορυφαίου ιδρυτικού στελέχους του κόμματος των Πράσινων και βουλευτή τους επί 31 χρόνια, Πέτερ Πιλτς, ο οποίος είχε αποχωρήσει τον περασμένο Ιούλιο από την κοινοβουλευτική τους ομάδα εξαιτίας της μη τοποθέτησής του σε εκλόγιμη θέση στον κατάλογο των υποψηφίων.

Επίσης με 6% εμφανίζεται στη δημοσκόπηση το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία), ενώ μόλις στην έκτη θέση βρίσκονται πλέον οι Πράσινοι (4%), που σε παλαιότερες δημοσκοπήσεις και πριν από την ανεξαρτητοποίηση του Πέτερ Πιλτς εμφανιζόταν με διψήφιο ποσοστό, και που, σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση φέρεται να είναι δύσκολη η εκ νέου είσοδος τους στη Βουλή, καθώς ισχύει το όριο του 4%.

Το Profil παραθέτει για σύγκριση τα αποτελέσματα ανάλογης δημοσκόπησης του πριν από ακριβώς δύο χρόνια, τον Αύγουστο του 2015, στην οποία το προβάδισμα είχε το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, με ποσοστό 31% και ακολουθούσαν το Λαϊκό Κόμμα με 23%, το Σοσιαλδημοκρατικό με 22%, οι Πράσινοι με 13% και το ΝΕΟΣ με ποσοστό 8%.

Στην τωρινή δημοσκόπηση του περιοδικού και στο ερώτημα της υποθετικής απευθείας εκλογής του καγκελάριου - του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης - ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκεντρώνει το 32% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων ενώ ο νυν Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν το 28%.

Με ποσοστό 9% εμφανίζεται ο αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, με 3%, ο αρχηγός του ΝΕΟΣ Γκέραλντ Στρολτς, με 2% ο Πέτερ Πιλτς και με μόλις 1% η επικεφαλής των υποψηφίων των Πράσινων Ουλρίκε Λούνατσεκ.

Η ομόφωνη εκλογή από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος του Σεμπάστιαν Κουρτς, σε νέο αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος τη 14η Μαΐου, την οποία επικύρωσε το έκτακτο συνέδριο του κόμματος την 1η Ιουλίου, ανέτρεψε το πολιτικό σκηνικό στην Αυστρία, καθώς ο ίδιος, αμέσως μετά την εκλογή του, κατήγγειλε τον έως τώρα κυβερνητικό συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος με τους Σοσιαλδημοκράτες ζητώντας ταυτόχρονα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Της εκλογής του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε προηγηθεί, μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα, η παραίτηση από όλα τα αξιώματά του, του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος και αντικαγκελάριου (και υπουργού Οικονομίας, Επιστημών και Έρευνας) στην κυβέρνηση συνασπισμού, Ράινχολντ Μίτερλενερ, την οποία φέρεται να επιδίωκαν εδώ και μήνες και να μεθόδευσαν τελικά οι «σκληροπυρηνικοί» του κόμματος.

Οι ίδιοι κύκλοι φέρεται να προωθούσαν τον δημοφιλή - αλλά συγχρόνως επικρινόμενο από τους αντιπάλους του για "άκρατο λαϊκισμό", με τις θέσεις του να συναγωνίζονται σε σκληρότητα εκείνες της ακροδεξιάς - υπουργό Εξωτερικών, ευελπιστώντας, τόσο αυτοί όσο και ο ίδιος, σε νίκη του σε πρόωρες εκλογές και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Το Λαϊκό Κόμμα είχε προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία με το Κόμμα των Ελευθέρων ήδη το διάστημα 2000-2006 με την τότε αμφιλεγόμενη συγκυβέρνηση τους υπό τον καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, έχοντας κυβερνητικό εταίρο του τον τότε αρχηγό των Ελευθέρων, τον Γεργκ Χάιντερ.

Η απαίτηση του Σεμπάστιαν Κουρτς για πρόωρες εκλογές, που τελικά ευοδώθηκε, συνδέεται προφανώς με τον κίνδυνο που ο ίδιος ήθελε οπωσδήποτε να αποφύγει, να υπάρξει δηλαδή φθορά του σε έναν μακρύ προεκλογικό αγώνα έως την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των αυστριακών βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018.

Ο ίδιος θα ήταν αναγκασμένος να παραμείνει σε αυτό το χρονικό διάστημα "δεύτερος" στην κυβέρνηση συνασπισμού ως αντικαγκελάριος στη θέση του Ράινχολντ Μιτερλένερ, υπό την ηγεσία του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, ο οποίος θα είναι ο κύριος αντίπαλός του στις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου.

Στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είχε συγκεντρώσει ποσοστό 26,8% και 52 έδρες στο σύνολο των 183 της αυστριακής Βουλής, το Λαϊκό Κόμμα 24 % και 47 έδρες, το Κόμμα των Ελευθέρων 20,5% και 40 έδρες, οι Πράσινοι 12,4% και 24 έδρες, και το ΝΕΟΣ 5% και 9 έδρες.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αυστρία ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ