Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές - iefimerida.gr

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές

Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τρεις νέες εστίες φωτιάς σε απόσταση ενός χιλιομέτρου ξέσπασαν στην περιοχή Μαριές Ζακύνθου αργά το βράδυ της Κυριακής μετατρέποντας σε εφιάλτη και την δεύτερη νύχτα της πύρινης λαίλαπας.

Το απόγευμα της Κυριακής ένα μέτωπο κατευθύνθηκε προς τις Μαριές. Την ώρα που η συγκεκριμένη φωτιά είχε οριοθετηθει, εκδηλώθηκαν 3 νέες εστίες σε απόσταση ενός χιλιομέτρου σε πυκνή βλάστηση.

Ετσι, οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό Μαριές, με τους κατοίκους να αρνούνται να το εγκαταλείψουν.

Η κατάσταση αυτήν την στιγμή στην περιοχή είναι αποπνικτική όπως μεταδίδει το imerazante.

Περίπου 20 ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από τις Μαριές με mini bus του Δήμου. Οι υπόλοιποι κάτοικοι έχουν μείνει στο χωριό για να το υπερασπιστούν.

Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης αλλά οι κάτοικοι αρνήθηκαν να υπακούσουν, επειδή ήθελαν προστατεύσουν τις περιουσίες τους.

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 0

Οι τρεις νέες εστίες

Στις 22:45, η Πυροσβεστική έκανε λόγο για τρεις νέες εστίες, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου: «Σας ενημερώνουμε ότι μία από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκε χθες στη Ζάκυνθο στην περιοχή της Αναφωνήτριας, η οποία έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις με κατεύθυνση κυρίως νότια προς το χωριό Μαριές, κι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να αναχαιτίσουν το πιο επικίνδυνο μέτωπο προς ανατολικά και να οριοθετήσουν ένα μεγάλο μέρος του τις απογευματινές ώρες σήμερα, τρεις νέες εστίες σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου εκδηλώθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα μέτωπα σε ιδιαίτερα πυκνή υψηλή δασική βλάστηση».

Οπως σημειώνει η Πυροσβεστική »με τα νέα αυτά δεδομένα οι δυνάμεις κατάσβεσης ενισχύονται επιπλέον με 60 πυροσβέστες και 15 οχήματα από την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας από αέρος θα επιχειρήσει ο μέγιστος αριθμός διαθέσιμων εναερίων μέσων, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη πυρκαγιά".

Κάηκε σπίτι λίγο έξω από το χωριό

Αργά τη νύχτα της Κυριακής, η πύρινη λαίλαπα έκαψε σπίτι που βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό Μαριές, μέσα στο δάσος. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν υποχωρήσει μέσα στο χωριό και βρίσκονται στις αυλές των πρώτων σπιτιών, για να τα προστατέψουν.

Αυτή την ώρα σχεδόν το σύνολο τον πυροσβεστικών δυνάμεων έχει παραταχθεί στις Μαριές αφού ενεργούν 35 οχήματα με 70 πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να αντιστοιχεί σχεδόν ένα πυροσβεστικό όχημα ανά σπίτι.

Εχει ζητηθεί ήδη βοήθεια και 60 πυροσβέστες με 15 οχήματα αναμένονται πρωί από Θράκη Μακεδονία και Δυτική Ελλάδα.

Υποπτος για εμπρησμό;

Περίπου στις 22:00 στην περιοχή Βολίμες, πυροσβέστες και κάτοικοι επιχείρησαν να σταματήσουν αλλοδαπό που επέβαινε σε μοτοσυκλέτα. Ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα για έλεγχο, εγκατέλειψε την μοτοσυκλέτα και επιχείρησε να διαφύγει πεζός αλλά συνελήφθη. Οι αρχές εξετάζουν αν έχει σχέση με τους δύο άνδρες σε μοτοσυκλέτα τους οποίους εντόπισε το μεσημέρι πυροσβεστικό ελικόπτερο να επιχειρούν εμπρησμό στην ορεινή περιοχή των Μαριών. Σύμφωνα με το imerazante έχει γίνει μια ακόμη προσαγωγή υπόπτου για εμπρησμό.

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 1

Μεγάλες καταστροφές στην Αναφωνήτρια

Νωρίτερα το Σάββατο, τουλάχιστον δύο σπίτια, δύο καταστήματα και πολλές κτηνοτροφικές μονάδες σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων κάηκαν στο χωριό της Αναφωνήτριας, στην ορεινή Ζάκυνθο στη νέα μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου. Η οδηγία για εκκένωση του χωριού δόθηκε από τα πρώτα λεπτά όταν διαπιστώθηκε ότι οι τεράστιες φλόγες κατευθύνονταν απειλητικά προς τα πρώτα σπίτια, με τους ισχυρούς ανέμους να επιταχύνουν την πορεία της. Οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια μέσα σε ελάχιστα λεπτά με τους τελευταίους κατοίκους να προσπαθούν, μέχρι την ύστατη στιγμή, να σώσουν τις περιουσίες τους.

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 2

20 μέτρα φλόγες

Οι φλόγες με ύψος πάνω από 20 μέτρα δεν άφηναν περιθώρια για περισσότερη καθυστέρηση και έτσι οι κάτοικοι απομακρύνονταν τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν και οι ίδιοι βρεθούν σε κίνδυνο. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Μάλιστα, οι φλόγες «αγκάλιασαν» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ ένα μέτωπο της φωτιάς κινήθηκε προς την περιοχή του Ναυαγίου, και τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 3

Καταγγελίες κατοίκων: «Μας άφησαν μόνους με την φωτιά!»

Κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στον ΣΚΑΪ κατήγγειλαν ότι υπάρχει πολύ μικρή πυροσβεστική δύναμη και εξέφρασαν το παράπονο ότι είναι μόνοι τους και κινδυνεύουν. «Μας έχουν εγκαταλείψει» διαμηνύουν δραματικά. «Κινδυνεύουμε! Καταστρεφόμαστε! Κάνουμε μόνοι μας ό,τι μπορούμε και εμείς και οι πυροσβέστες. Η περιφέρεια δεν έχει στείλει ούτε ένα όχημα «Αν έχουν τσίπα στην κυβέρνηση και στην περιφέρεια να παραιτηθούν απόψε» δήλωσε άλλος κάτοικος των Μαριών.

Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 4
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 5
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 6
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 7
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 8
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 9
Νύχτα-κόλαση στη Ζάκυνθο: Η φωτιά κύκλωσε τις Μαριές  | iefimerida.gr 10

Πηγή: Eurokinissi, IonianTV

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ζάκυνθος φωτιά κάτοικοι αναφωνητρια
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ