Καραγκούνης: «Ο Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην καρέκλα…»

Για την πολιτική της κυβέρνησης και τις επιδιώξεις του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελέχών του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του στις Ειδήσεις του Σαββάτου.

1.Η απόφαση της κυβέρνησης να μην συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο για τα εγκλήματα στα κουμμουνιστικά καθεστώτα έφερε νέα μετωπική. Ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία αυτό το θέμα;

Τα αμιγώς ιστορικά θέματα εννοείται δεν αποτελούν αντικείμενο καμίας διακυβέρνησης. Από την άλλη όμως λένε σίγουρα πολλά πράγματα για την ταυτότητα αυτών που κυβερνάνε. Και επειδή οι σημερινοί κυβερνώντες ασχολούνται με αυτά τα ιστορικά θέματα, ας μην ξεχνάνε οτι ο ναζισμός και ο σταλινισμός βαρύνονται με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αλλά εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι άλλο, για να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας. Μια κυβέρνηση όπως η σημερινή δεν έχει τολμήσει να πεί ποτέ ούτε ένα όχι ακόμα και στις πιο παράλογες απαιτήσεις οικονομικής μας αφαίμαξης. Τώρα εξάντλησε την γενναιότητά της με ένα όχι σε μια μικρή χώρα της Ευρώπης για ένα ιστορικό θέμα; Ας ελπίσουμε για λόγους σοβαρότητας να μην παρουσιάσουν αυτό το όχι ως νέα σελίδα αντίστασης της κατ΄ επάγγελμα «αντιστασιακής» αριστεράς.

2. Ξέρετε, μετά τους παραστάτες στα σχολεία και τους Ταλιμπάν της θρησκείας η κουβέντα περιστράφηκε στα καθεστώτα. Μήπως έτσι αλλάζει και η ατζέντα;

Σε μια χώρα που μέσα σε λίγα χρόνια έχασε μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ απ᾽ ότι οι ΗΠΑ στη μεγάλη οικονομική κρίση του 1929, σε μια χώρα με ανεργία των νέων άνω του 50% και πεντακόσιες χιλιάδες ταλαντούχα ελληνόπουλα να έχουν ξενιτευτεί για ένα κομμάτι ψωμί, σε μια χώρα που απώλεσε την όποια αστική τάξη είχε και έχασε το μεγαλύτερο μέρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, η ατζέντα δεν αλλάζει και ας χτυπηθούν κάτω οι κυβερνώντες. Ας βάλουν όσο Στάλιν θέλουν, ας τραγουδήσουν όσα αντάρτικα μπορούν, αλλα δυτυχως γι αυτους ο οικονομικός ζόφος της εποχής του ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει τα πάντα.

3. Στο θέμα των πρόσφατων πυρκαγιών ασκήσατε σκληρή κριτική ενώ στο κάδρο βάλατε και τον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για απουσία του από τον συντονισμό των φωτιών.

Να ξέρετε ότι δεν θέλω να ενοχλώ τον Πρωθυπουργό. Δηλαδή καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος έχει πάρα πολλά να κάνει. Άλλωστε πρόσφατα βρήκε άπλετο χρόνο για να πάει στην Κούβα για την κηδεία του Φιντέλ Κάστρο παρέα με το Ραούλ Κάστρο και το Νικολά Μαδούρο… Πάντως αν ως ΝΔ ενοχλήσαμε ένα τόσο πολυάσχολο Πρωθυπουργό επισημαίνοντας το ασήμαντο῾ θέμα ότι, ενόσω οι άνθρωποι έχαναν τις περιουσίες τους εκείνος ήταν σε διακοπές, προφανώς αναπαυόμενος, τότε πραγματικά του οφείλουμε ένα μεγαλό συγνώμη.

4. Η Κυβέρνηση έχει καθαρό πολιτικό χρόνο μπροστά της μετά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Μήπως θέσατε νωρίς το αίτημα για εκλογές;

Κοιτάξτε, νομίζω ότι όχι μόνο στη ΝΔ αλλά κανείς στην Ελλάδα δεν έχει πια καμιά ψευδαίσθηση ότι ο κος Τσίπρας θα κάνει τα πάντα, μα τα πάντα, για να μείνει όσο περισσότερο μπορεί στην καρέκλα. Μόνο που αυτό που εσείς αποκαλείτε καθαρό πολιτικό χρόνο δυστυχώς μετράει σε βάρος της ευημερίας των Ελλήνων. Οπότε τί έπρεπε να κάνει η αξιωματική αντιπολίτευση; Να βλέπει τη χώρα να παραπαίει και να σιωπά; Φυσικά και ζητήσαμε εκλογές και όσο πιο νωρίς αυτές γίνουν τόσο το καλύτερο για τον τόπο.

5. Κύριε Καραγκούνη, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει την διεύρυνση της ΝΔ φλερτάροντας με το κέντρο, στην κεντροαριστερά υπάρχει έντονη κινητικότητα και πολλές υποψηφιότητες. Μπορεί αυτό να ανακόψει τον σχεδιασμό σας;

Σε καμία περίπτωση αφού ήδη η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτιμάται θετικά σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος. Προσωπικά πάντως είμαι πιο αρμόδιος να μιλάω για τα θέματα της κεντροδεξιάς παρά της κεντροαριστεράς. Η λογική των πολιτικών συνεργασιών είναι καθαρά πολιτική λογική και επομένως δεν εξαρτάται από τη μια ή την άλλη ηγεσία. Εάν ο τόπος απαιτήσει συνεργασίες για να κυβερνηθεί, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων και δεν σχετίζεται με πρόσωπα.

6. Με το άνοιγμα της Βουλής θα συζητηθεί και το αίτημά σας για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου. Γιατί επιμένετε αφού ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν αποδέχεται την πρότασή σας ;

Γιατί εάν η αντιπολίτευση δεν ασκούσε τα κοινοβουλευτικά της δικαιώματα επειδή δεν έχει τον αναγκαίο αριθμό ψήφων για να το πράξει τότε θα είχαμε κοινοβουλευτική δικτατορία. Αλίμονο αν υποκύπταμε σε τέτοιες λογικές. Άλλωστε το ορθό δεν είναι απαραίτητα πλειοψηφικό. Προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Καμμένος αρνείται να συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή αφού εκεί θα δοθεί η ευκαιρία να διαλευκαθούν τα πραγματα εις βάθος. Εμείς πάντως θα επιμείνουμε στο αίτημά μας.

7. Η επόμενη κόντρα με την κυβέρνηση αναμένεται στη ΔΕΘ. Ο πρωθυπουργός κάνει ήδη λόγο για μετα-μνημονιακή εποχή. Τι να περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη;

Όταν ο κος Τσίπρας μιλάει για μετα-μνημονιακή εποχή εννοεί βέβαια την μετα- τριτο- μνημονιακή εποχή. Γιατί όσο παραμένει στην εξουσία οι πιθανότητες για ένα τέταρτο μνημόνιο συνεχώς αυξάνονται. Πρόσφατα άλλωστε, με αφορμή τη συνεχιζόμενη ανάλυση του ΔΝΤ για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, τα διεθνή μέσα σημείωσαν ότι, ακόμα κι αν η Ελλάδα βγεί στις αγορές, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα, θα συνεχίζει να δανείζεται με επιτόκια πολύ υψηλότερα από αυτά του επίσημου τομέα. Οπότε αν δεν γίνει κάτι δραστικό στο θέμα του χρέους και κυρίως εάν δεν υπάρξει παραγωγικότητα και επενδύσεις η Ελλάδα μοιραία θα χρειαστεί και νέο Μνημόνιο. Σε τέτοιες συνθήκες ο κος Μητσοτάκης θα πεί προφανώς το αυτονόητο. Η Ελλάδα θέλει λιγότερη φορολογία, ευέλικτο και φιλικό κράτος, επενδύσεις και κυρίως επανεκκίνηση της πορείας ουσιαστικής εξόδου από την κρίση. Πορεία η οποία διακόπηκε βίαια με την εποχή φτωχοποίησης και κεφαλαιακών ελέγχων, δηλαδή την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κώστας Καραγκούνης ΝΔ Αλέξης Τσίπρας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ