Μέρκελ: Για να γίνει η Αμερική σπουδαία ξανά, δε μπορεί να ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό της

Την τακτική Τραμπ« Η Αμερική πρώτη» επέκρινε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ τονίζοντας ότι οι εκκλήσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών υπερισχύουν των απαιτήσεων του Αμερικανού Προέδρου.

Σε συνένετυξη, που παραχώρησε στην Handelsblatt, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε ότι μέρος της εξήγησης για την εκλογή Τραμπ, είναι ότι οι ψηφοφόροι είχαν αγανακτήσει με την εμπλοκή των ΗΠΑ σε διαμάχες εκτός των συνόρων τους και επιθυμούσαν κάποιον που θα ασχολούνταν περισσότερο με τα εσωτερικά προβλήματα των Αμερικανών πολιτών. Πρόσθεσε δε, ότι η τόση ενασχόληση μόνο με τα εσωτερικά των ΗΠΑ δεν κάνει καλό στη χώρα.

«Η Αμερική δεν μπορεί να γίνει σπουδαία ξανά αν δεν την ενδιαφέρουν ζητήματα έξω από τα σύνορά της» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην εφημερίδα Handelsblatt παραφράζοντας το προεκλογικό μήνυμα Τραμπ «Ας κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά..

Η Μέρκελ επεσήμανε ακόμα ότι ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές με δημοκρατικό τρόπο. «Κέρδισε μία σκληρή εκλογική μάχη. Ποια και αν είναι η προσωπική μου άποψη για εκείνον, αξίζει σεβασμό» είπε.

Παραδέχτηκε ωστόσο, ότι στο παρελθόν οι δύο ηγέτες δεν βλέπουν κάποια ζητήματα από την ίδια οπτική. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το εμπόριο και η κλιματική αλλαγή.

Οταν ο Τραμπ ανακοίνωσε για παράδειγμα ότι αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού, η ίδια χαρακτήρισε την κίνησή του ως «εξαιρετικά λυπηρή» αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν θα σταματούσε σε καμία περίπτωση τον υπόλοιπο κόσμο από το να ασχοληθούν με το μείζον ζήτημα.

Τόνισε ότι η Ευρώπη δε μπορεί να βασίζεται μόνο στις ΗΠΑ για την επίλυση των προβλημάτων και οφείλει να «διαμορφώνει τα δικά της πεδία ενδιαφέροντος», τα οποία ενδεχομένως να μην συνάδουν με εκείνα των συμμάχων τους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Τραμπ από την πλευρά του έχει υπάρξει ιδιαίτερα επικριτικός για το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.

Οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας ανέρχονται στο 1,2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, ενώ ο στόχος του ΝΑΤΟ είναι 2%.

Ωστόσο, η Μέρκελ επέμεινε ότι η ώθηση για τη Γερμανία να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα ξεκίνησε πολύ πριν από την εμφάνιση του Τραμπ στο πολιτικό προσκήνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μέρκελ Τραμπ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ