«Τσεκούρι» ως και 35% στις αποδοχές όλων των εργαζομένων - iefimerida.gr

«Τσεκούρι» ως και 35% στις αποδοχές όλων των εργαζομένων

«Τσεκούρι» ως και 35% στις αποδοχές όλων των εργαζομένων
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ένα εφιαλτικό μέλλον επιφυλάσσει στους μισθωτούς η μείωση κατά 20% του κατώτατου μισθού στην οποία φαίνεται πως συμφωνούν το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, και το ΛΑΟΣ προκειμένου να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της «Ημερησίας» και αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για μείωση 20% στον κατώτατο μισθό και κατάργηση της μετενέργειας, θα μειωθούν οι μισθοί όλων των εργαζομένων και όχι μόνο όσων αμοίβονται με τον βασικό μισθό ή είναι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας. Με λίγα λόγια, μπορεί οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα να δουν τους μισθούς τους να μειώνονται έως και 35%!

Τι σημαίνει όμως η μετενέργεια; Με απλά λόγια, η μετενέργεια σημαίνει πως η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων επεκτείνεται 6 μήνες μετά τη λήξη τους ενώ κάθε νέα σύμβαση λαμβάνει ως βάση την προηγούμενη σύμβαση που ισχύει. Αν όμως καταργηθεί η αρχή της μετενέργειας, τότε τα πάντα ξεκινάνε από μηδενική βάση. Και επειδή θα μειωθεί κατά 20% ο κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) , τότε θα μειωθούν άμεσα και οι μισθοί στα ανώτερα κλιμάκια καθώς όλοι οι μισθοί υπολογίζονται με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Περιληπτικά, η μείωση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει τις παρακάτω δραματικές ανατροπές στη ζωή και στα οικονομικά δεδομένα των μισθωτών:

  • O κατώτατος μισθός θα πέσει στα 582 ευρώ ή στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει ότι το 17% του εργατικού δυναμικού που αμοίβεται με τον κατώτατο θα χάσει τρεις μισθούς το χρόνο. 
  • Ο μισθός για νέους έως 25 ετών με πλήρη απασχόληση θα πέσει ακόμα πιο χαμηλά, στα 480 ευρώ μεικτά, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι αυτοί οι εργαζόμενοι παίρνουν 20% χαμηλότερη αμοιβή σε σχέση με όσα προβλέπει η εκάστοτε ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές συμβάσεις.
  • Η μείωση 20% του κατώτατου θα μεταφερθεί σε όλες τις τις ατομικές και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι οποίες πατάνε πάνω στην ΕΓΣΣΕ. Αν καταργηθεί και η εξάμηνη μετενέργεια των κλαδικών, που προβλέπουν συνήθως εώς και 40% μεγαλύτερες αποδοχές απ' ότι η ΕΓΣΕΕ, τότε με μιας όλοι οι μισθωτοί εργαζόμενοι θα βρεθούν με βάση εκκίνησης την «ψαλιδισμένη» Εθνική Συμβαση. Στη συνέχεια, οι εργοδότες θα τους καλέσουν να υπογράψουν νέες ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις και, ελλείψη ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, θα υπάρξουν αναπόφευκτα μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές.
  • Παράλληλα, λόγω της κατάργησης της μετενέργειας, πολλά επιδόματα των κλαδικών συμβάσεων θα κοπούν. Τα μόνα που φαίνεται ότι θα διασωθούν είναι του γάμου, των τέκνων, το επίδομα σπουδών, πολυετίας - εργασιακής εμπειρίας και βαρέων - ανθυγιεινών. Όλα τα υπόλοιπα θα γίνουν καπνός οδηγώντας σε μια περεταίρω μείωση κατά 15% στις αποδοχές των εργαζομένων.
  • Λόγω της μείωσης του κατώτατου, θα μειωθεί και το επίδομα ανεργίας που θα πέσει κάτω από τα 400 ευρώ, καθώς βάσει νόμου είναι το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη. Ετσι το επίδομα ανεργίας θα πέσει στα 369,32 ευρώ από 461,50 ευρώ που είναι τώρα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με προβλέψεις της ΓΣΕΕ, η μείωση του κατώτατου μισθού θα επιφέρει πρόσθετη ύφεση κατά 1 με 1,5% του ΑΕΠ, καθιστώντας αναγκαία τη λήψη ακόμα περισσότερων και ακόμα σκληρότερων μέτρων μέσα στο 2012. Αυτό φάνηκε άλλωστε και από τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πάνου Μπεγλίτη, που δήλωσε σήμερα ότι θα χρειαστεί να ληφθούν κι άλλα μέτρα τον Ιούνιο...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ