Γκάμπριελ: Πρέπει να στηρίξουμε τους δημοκρατικά σκεπτόμενους Τούρκους - iefimerida.gr

Γκάμπριελ: Πρέπει να στηρίξουμε τους δημοκρατικά σκεπτόμενους Τούρκους

Φωτογραφία: (Michael Kappeler/dpa via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της «δημοκρατικά σκεπτόμενης» πλειονότητας των Τούρκων, που δεν στηρίζουν τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και την ώρα που επιδεινώνονται δραματικά οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Γερμανίας, αφού ο Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη χώρα να μποϊκοτάρουν τα μεγάλα γερμανικά κόμματα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

«Περισσότερη από τη μισή χώρα είναι δημοκρατικά σκεπτόμενη. Δεν τον στήριξαν», δήλωσε ο Γκάμπριελ από το Σάαρλαντ.

«Πιστεύω ότι πολλοί στην Τουρκία βασίζονται στην Ευρώπη και τη Γερμανία για να στηρίξουν την τουρκική δημοκρατία και όχι να κοιτάνε απλώς άπραγοι», τόνισε ο Γερμανός υπουργός.

Ένας βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, πήγε ένα βήμα πιο κάτω. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κίζεβέτερ κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία «της οικογένειας Ερντογάν» στο εξωτερικό.

Ο Γκάμπριελ πάντως εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας, λέγοντας ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να πλήξει «τους ιδιοκτήτες μικρών εστιατορίων και τους σερβιτόρους στις δυτικές ακτές» της Τουρκίας.

(AΠΕ-ΜΠΕ)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ