Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν από την Κομισιόν να βάλει «μπλόκο» στις εξαγορές από την Κίνα - iefimerida.gr

Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία ζητούν από την Κομισιόν να βάλει «μπλόκο» στις εξαγορές από την Κίνα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ενίσχυση των υφιστάμενων κανόνων που επιτρέπουν σε κράτη μέλη της ΕΕ να μπλοκάρουν τις εξαγορές ευρωπαϊκών εταιρειών από ξένους έχουν ζητήσει από την Κομισιόν η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το αίτημα των τριών χωρών, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, με βάση τα δημοσιεύματα των ιταλικών εφημερίδων Il Soe 24 Ore και La Stampa, επικαλείται τις «χρυσές εξουσίες» για απαγόρευση ή καθορισμό όρων προς τους υποψήφιους αγοραστές «που λειτουργούν με κανόνες που δεν ακολουθούν την αγορά και δεν σέβονται τους κανόνες της ανταποδοτικότητας για εξαγορές».

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τον Ιούνιο να εξετάσουν την παρακολούθηση επενδύσεων από κρατικές κινεζικές εταιρείες, και η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία στηρίζουν την ιδέα του να επιτραπεί στην ΕΕ να μπλοκάρει κινεζικές επενδύσεις.

Η επιστολή, που διεύρρευσε στον ιταλικό τύπο, εστάλη στην Κομισιόν στις 28 Ιουλίου και έρχεται μετά από παρόμοια επιστολή που εστάλη τον Φεβρουάριο.

Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά χώρες ή εταιρείες, ωστόσο φαίνεται πως κίνητρο της επιστολής αποτέλεσαν οι πρόσφατες εξαγορές του Πεκίνου στην Ευρώπη.

Οι εξουσίες θα ενισχυθούν για όλες τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο εξαγοράς και θεωρούνται στρατηγικές και για περιπτώσεις εξαγορών που χρηματοδοτούνται από κρατικά ταμεία ή υπηρεσίες, σύμφωνα με το δεκασέλιδο έγγραφο που επικαλούνται οι ιταλικές εφημερίδες.

«Δεν είναι μορφή προστατευτισμού, αλλά μάλλον παροχή ευκαιρίας για παρακολούθηση δραστηριοτήτων που είναι ασύμβατες με τους ευρωπαϊκούς κανόνες», απάντησε στην La Stampa ο Ιταλός υπουργός Βιομηχανίας Κάρλο Καλέντα.

Οι τρεις χώρες συνιστούν στο πλαίσιο των νέων κανονισμών, οι οποίοι δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τους εθνικούς κανόνες, τα κράτη μέλη να υποχρεώνονται να ειδοποιούν την Κομισιόν κάθε έξι μήνες για όλες τις εταιρικές επενδύσεις που προέρχονται εκτός του μπλοκ, με εξαίρεση τις επενδύσεις στον αμυντικό τομέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κομισιόν εξαγορές
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ