Suddeutsche Zeitung: «Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί τη βοήθεια της ΕΚΤ με αγορά ομολόγων» - iefimerida.gr

Suddeutsche Zeitung: «Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί τη βοήθεια της ΕΚΤ με αγορά ομολόγων»

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αγοράσει κρατικά ομόλογα έναντι δανεισμού είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο, εξέφρασε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung, το οποίο μάλιστα τιτλοφορείται «Η Καρλσρούη αμφισβητεί τη βοήθεια της ΕΚΤ. Συνταγματικό Δικαστήριο: το πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ πήγε μακριά», υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ ξεπερνά την εντολή άσκησης νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με τους Γερμανούς δικαστές.

Πλέον, το το Συνταγματικό Δικαστήριο ζήτησε τώρα να εξεταστεί η υπόθεση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ όπως σημειώνει η SZ, oi Γερμανοί δικαστές θα αποφασίσουν μετά την ετυμηγορία από το Λουξεμβούργο.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, tο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ ήθελε να αποκτήσει δάνεια των κρατών-μελών και των επιχειρήσεων ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τον πληθωρισμό και την οικονομία.

Οι ενάγοντες, δηλαδή ο ιδρυτής του AfD Bernd Lucke, o πρώην πολιτικός του CSU Peter Gauweiler και ο καθ. Markus Kerber υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ με αυτό τον τρόπο χρηματοδοτεί τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, κάτι που δεν επιτρέπεται.

Θέλουν να επιτύχουν μια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα σταματήσει τη συμμετοχή της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα δανεισμού της ΕΚΤ. Η Bundesbank αναλαμβάνει ρίσκα για τα οποία δεν έχει αποφασίσει η ομοσπονδιακή Βουλή, αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

«Εκτιμώ ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπως και την προηγούμενη φορά, θα αποφασίσει υπέρ της ΕΚΤ και κατά του ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου», δηλώνει ο Πρόεδρος του DIW (γερμανικού Ινστιτούτου).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ κρατικά ομόλογα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ