Τέλος η ατιμωρησία στο Δημόσιο - iefimerida.gr

Τέλος η ατιμωρησία στο Δημόσιο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Γιάννης Ραγκούσης με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο που προωθεί, το οποίο προβλέπει αυστηρότατες ποινές για τους δημοσίους υπαλλήλους, βάζει τέρμα στην ατιμωρησία στο Δημόσιο.Είναι χαρακτηριστικό ότι με το νέο Δίκαιο παύει η λογική «Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει» στα πειθαρχικά συμβούλια στα οποία μετείχαν μέχρι σήμερα 3 διευθυντές και δύο συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι από τον ίδιο φορέα(!). Πλέον τα 5μελή πειθαρχικά να αποτελούν ένας Πρόεδρος δικαστής, 2 μέλη είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είτε εν ενεργεία Δικαστές και 2 μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κληρώσεως με ετήσια θητεία. «Με το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο, βάζουμε τέλος σε έναν κομματικοποιημένο, ευνοιοκρατικό, στην πραγματικότητα ανύπαρκτο, πειθαρχικό έλεγχο αλλά και στη χειραγώγηση των δημοσίων υπαλλήλων από τις άνομες συναλλαγές που έχουν διαλύσει το Δημόσιο» δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών υποστηρίζοντας ότι πλέον «οργανώνουμε την δίκαιη, αμερόληπτη και ταχύτατη, άρα και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης, βάζουμε δηλαδή τέλος στην ατιμωρησία στο Δημόσιο». Οι βασικές αλλαγές που προβλέπει το Νέο Πειθαρχικό Δίκαιο το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς (ΑΔΕΔΥ κ.λπ.) και αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στις αρχές καλοκαιριού.

Τι αλλάζει:

1. Ανεξάρτητα πειθαρχικά συμβούλια με πλειοψηφία δικαστών χωρίς συνδικαλιστές

Συστήνονται πενταμελή πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια, αποκλειστικά για πειθαρχικές υποθέσεις χωρίς συμμετοχή συνδικαλιστών. Πρόεδρος δικαστής, 2 μέλη είτε του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είτε εν ενεργεία Δικαστές και 2 μέλη διευθυντές από άλλα υπουργεία κατόπιν κληρώσεως με ετήσια θητεία. Σήμερα στα πενταμελή υπηρεσιακά συμβούλια που δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις πειθαρχικές υποθέσεις και στα οποία συμμετέχουν τρεις (3) διευθυντές και (2) αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, προερχόμενοι όλοι από το ίδιο Υπουργείο-Φορέα.

2. Περάτωση όλων των ΕΔΕ σε 1 μήνα

Τίθεται προθεσμία ενός μηνός για την υποβολή προκαταρκτικής εξέτασης προθεσμία ενός μηνός για την ΕΔΕ με μέγιστη, μετά από αιτιολογημένη αίτηση, δυνατότητα παράτασης μόνο για ένα μήνα. Σήμερα δεν προβλέπεται καμία προθεσμία για την περάτωση της προκαταρκτικής εξέτασης και της ΕΔΕ.

3. Αυτοδίκαιη αργία για όσους παραπέμπονται για δωροδοκία και υπεξαίρεση

Αυτοδίκαιη αργία για τους υπαλλήλους που παραπέμπονται για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κ.ά. και μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης. Σήμερα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

4. Κυρώσεις στους προϊσταμένους για μη επιβολή προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων

Αναστολή άσκησης καθηκόντων του υπαλλήλου με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας αρχής όταν διακυβεύεται το δημόσιο συμφέρον. Η παράλειψη επιβολής του μέτρου αυτού από τον οικείο προϊστάμενο αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. Σήμερα ο προϊστάμενος δεν αντιμετωπίζει καμία κύρωση σε περίπτωση παράλειψης της επιβολής προβλεπόμενων πειθαρχικών μέτρων.

5. Οικονομικές κυρώσεις ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση

Για τους υπαλλήλους που αποχωρούν από την υπηρεσία μετά την δίωξη, επιβάλλεται πειθαρχική ποινή η οποία μετατρέπεται σε επιβολή οικονομικής κύρωσης διότι η πειθαρχική ποινή δεν έχει πλέον νόημα. Σήμερα δεν προβλέπεται οικονομική κύρωση μετά τη συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα η τυχόν καταδικαστική πειθαρχική απόφαση να παραμένει ανεκτέλεστη και χωρίς νόημα.

6. Αυστηροποίηση πειθαρχικών ποινών

Αυστηροποιούνται οι πειθαρχικές ποινές, πρόστιμο μέχρι 12 μήνες, υποβιβασμός έως 2 βαθμούς, προσωρινή παύση έως 12 μήνες με πλήρη στέρηση αποδοχών. Σήμερα το πρόστιμο ισχύει για 3 μήνες, ο υποβιβασμός έως 1 βαθμό, προσωρινή παύση έως 6 μήνες.

7. Δυνατότητα επιβολής ταυτόχρονα και πειθαρχικών και οικονομικών κυρώσεων

Επιπλέον της πειθαρχικής ποινής μπορεί να επιβάλλεται και οικονομική κύρωση από 3.000-30.000 ευρώ. Σήμερα δεν μπορεί να επιβληθούν και οι δύο ποινές μαζί.

8. Η οριστική παύση συνδυάζεται με οικονομικές κυρώσεις

Όταν επιβάλλεται οριστική παύση για οικονομικά θέματα ή για ανάρμοστη συμπεριφορά προβλέπεται κύρωση από 10.000 - 100.000 ευρώ. Σήμερα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

9. Αύξηση χρόνου παραγραφής

Αυξάνεται ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων σε 5 και για σοβαρά παραπτώματα σε 10 χρόνια. Σήμερα ο χρόνος παραγραφής είναι 2 και για σοβαρά παραπτώματα 5 χρόνια αντίστοιχα.

10. Η παραγραφή ξεκινά μετά τη γνώση της πράξης

Για την παραγραφή των αδικημάτων με οικονομικό περιεχόμενο ορίζεται έναρξη αυτής από τη γνώση της τέλεσης της πράξης από την υπηρεσία. Σήμερα ο χρόνος έναρξης υπολογισμού της παραγραφής είναι ο χρόνος τέλεσης και όχι ο χρόνος γνώσης.

11. Συγκεκριμενοποίηση των πειθαρχικών αδικημάτων

Ρητή και συγκεκριμένη απαρίθμηση πειθαρχικών αδικημάτων και πρόβλεψη ειδικού παραπτώματος για απόκτηση οικονομικού οφέλους. Σήμερα υπάρχει μόνο ενδεικτική απαρίθμηση των αδικημάτων.

12. Αύξηση ορίων ποινών από προϊσταμένους

Αυξάνονται τα όρια των πειθαρχικών ποινών που επιβάλλουν οι πειθαρχικοί προϊστάμενοι ως μονομελή όργανα. Σήμερα τα όρια ποινών είναι χαμηλά.

13. Στέρηση δικαιώματος προαγωγής

Καθιέρωση για πρώτη φορά της στέρησης δικαιώματος συμμετοχής για επιλογή προϊσταμένου από 1 έως 5 έτη - αφαίρεση καθηκόντων προϊσταμένου. Σήμερα δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

14. Πειθαρχικό αδίκημα η παραβίαση της Διαύγειας

Η μη ανάρτηση ή η μη έγκαιρη ανάρτηση όλων των πράξεων στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τον υπάλληλο που έχει την ευθύνη για την ανάρτηση και συνεπάγεται τη στέρηση του δικαιώματος προαγωγής. Σήμερα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ