Μrs Exeter: Η περσόνα που επινόησε η Vogue έδινε μαθήματα στιλ σε ώριμες γυναίκες - iefimerida.gr

Μrs Exeter: Η περσόνα που επινόησε η Vogue έδινε μαθήματα στιλ σε ώριμες γυναίκες

Instagram/YazemeenahRossi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Γιατί οι γυναίκες τρίτης ηλικίας έπαψαν να έχουν δικαίωμα στο στιλ;

1948. Στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue φιγουράρει μια πρωτόγνωρη, για τα δεδομένα της εποχής, γυναικεία φιγούρα.
Φορώντας ένα κομψό ταγέρ, πέρλες στο λαιμό και στα αυτιά, γάντια στα χέρια και με γκρι μαλλιά που μαρτυρούν την πιο προχωρημένη (τρίτη) ηλικία της, ποζάρει με περίσσεια αυτοπεποίθηση στο φακό. Είναι η πρώτη εμφάνιση της Mrs Exeter, της περσόνας που εμφανίστηκε δύο φορές στο εξώφυλλο της βίβλου της μόδας. Από τότε, πολύ σπάνια -αν όχι ποτέ- έχουμε δει γυναίκες κοντά στην ηλικία των 60 να γίνονται εξώφυλλο.

Αυτή η δυναμική και κομψή περσόνα, της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν, Margot Smyly «δημιουργήθηκε» στα τέλη της δεκαετίας του ‘40 για να «διδάξει» τις γυναίκες άνω των 50 πως να ντύνονται με στιλ. «Η Mrs Exeter ξέρει τι της αρέσει γιατί γνωρίζει πολύ καλά τον εαυτό της», έγραφε η Vogue στο τεύχος Οκτωβρίου/Νοεμβρίου το 1958.

Το ότι ήταν μεγαλύτερη σε ηλικία της έδινε ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι στις νεότερες γυναίκες που ίσως να μην είχαν ακόμα πλήρη επίγνωση του εαυτού και των προτιμήσεων τους. Ήταν το πρότυπο της απόλυτης γυναίκας. Αυτής που ήταν σίγουρη για τον εαυτό της ανεξάρτητα από την ηλικία της, μια αίσθηση που, αναμφίβολα, ενισχύονταν από το στιλ της: Φορέματα φτιαγμένα σταθερά και χοντρά υφάσματα, που δεν τα συναντάμε συχνά σήμερα, όπως μαλλί ή tweed.

Αυτή η τόσο εμβληματική για την εποχή φιγούρα εξαφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60. Μαζί και το σοφιστικέ στιλ που ακολουθούσε τις γυναίκες που αντιπροσώπευαν την τρίτη ηλικία.

Διάβασε το λόγο που το στιλ της τρίτης ηλικίας εξαφανίστηκε από τη μόδα στο BOVARY.GR.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ MRS EXETER σαραντάρες τρίτη ηλικία μόδα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ