«Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ - iefimerida.gr

«Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ

Ο Τραμ καταδίκασε τη βία στο Σάρλοτσβιλ «από πολλές πλευρές» (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσαν και τα δύο στρατόπεδα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών κατά του Ντόναλντ Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε ρητά το ρόλο των ακροδεξιών οργανώσεων στις συμπλοκές με ομάδα αντιρατσιστών διαδηλωτών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια, που κατέληξαν στο θάνατο τουλάχιστον ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 19 όταν ένας 20χρονος έριξε το αυτοκίνητό του στο πλήθος.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι καταδικάζει «το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τη βία από πολλές πλευρές». Επανάλαβε μάλιστα τη φράση «από πολλές πλευρές» για να δώσει έμφαση.

Αλλά η άρνησή του να καταδικάσει ρητά τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές (υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής), που έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης με πυρσούς στα χέρια φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα και επιτέθηκαν κατά των αντιδιαδηλωτών προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σ’ όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Μιλώντας από το Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου κάνει διακοπές, για το πρόγραμμα υγειονομικής ασφάλισης για βετεράνους -κι αφού προηγουμένους ολοκλήρωσε τις χειραψίες με τους παρισταμένους βετεράνους- ο Ντόναλντ Τραμπ άδραξε την ευκαιρία για να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο Σάρλοτσβιλ:

«Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ  | iefimerida.gr 0
«Πυρ ομαδόν» κατά του Τραμπ επειδή δεν καταδίκασε τη βία των ακροδεξιών στο Σάρλοτσβιλ  | iefimerida.gr 1

«Παρακολουθούμε τα τρομερά γεγονότα που γίνονται στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές, από διάφορες πλευρές.

Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δε συνέβη τώρα, αλλά εδώ και πολύ καιρό» τόνισε. «Αυτό που προέχει τώρα είναι να αποκατασταθεί τάχιστα ο νόμος και τη τάξη... Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ωστόσο, δέχθηκε έντονη κριτική για «ανεπαρκή», όπως κρίθηκαν, σχόλιά του όχι μόνον από τους Δημοκρατικούς, αλλά και από μέλη του κόμματός του.

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Φλόριντα, Μάρκο Ρούμπιο, ήταν από τους πρώτους που ζήτησαν μια ρητή καταδίκη:

«Είναι πολύ σημαντικό για το έθνος να ακούσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να περιγράφει τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ όπως έχουν: μια τρομοκρατική επίθεση από ρατσιστές υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής».

Very important for the nation to hear @potus describe events in #Charlottesville for what they are, a terror attack by #whitesupremacists

Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής του Κολοράντο, Κόρι Γκάρντνερ έγραψε στο Twitter: «Κύριε Πρόεδρε – πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Αυτοί ήταν υπέρμαχοι της “ανωτερότητας” της λευκήυς φυλής και αυτό ήταν εγχώρια τρομοκρατία.»

Mr. President - we must call evil by its name. These were white supremacists and this was domestic terrorism. https://t.co/PaPNiPPAoW

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σχόλια του γερουσιαστή της Γιούτα Όριν Χατς, που έχασε έναν αδελφό του στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο: «Πρέπει να αποκαλούμε το κακό με το όνομά του. Ο αδελφός του δεν θυσίασε τη ζωή του πολεμώντας κατά του Χίτλερ για να μην αμφισβητούνται εδώ πέρα οι ναζιστικές ιδέες», σχολίασε στο Twitter.

We should call evil by its name. My brother didn't give his life fighting Hitler for Nazi ideas to go unchallenged here at home. -OGH

Πυρά κατά του Τραμπ εξαπέλυσαν και οι Δημοκρατικοί. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ σχολίασε: «Η πορεία και η συγκέντρωση στο Σάρλοτσβιλς είναι αντίθετα σε όλα αυτά που αντιπροσωπεύει η αμερικανική σημαία. Ο πρόεδρος Τραμπ πρέπει να καταδικάσει αμέσως με τον πιο αυστηρό τρόπο.» Δηκτικό ήταν το σχόλιο του γερουσιαστή της Χαβάης Μπράιαν Σατς στο Twitter: «Δεν ζητάμε πολλά να έχουμε έναν πρόεδρο που καταδικάζει ρητά τους ναζί».

It is not too much to ask to have a President who explicitly condemns nazis.

Ενώ ο γερουσιαστής του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς έγραψε: «Όχι, κ. Πρόεδρε. Αυτή είναι μια προκλητική προσπάθεια νεοναζιστών να υποδαυλίσουν το ρατσισμό και το μίσος και να προκαλέσουν βία. Αποκαλέστε το αυτό που είναι.»

No, Mr. President. This is a provocative effort by Neo-Nazis to foment racism and hatred and create violence. Call it out for what it is. https://t.co/WibPqkLsLa

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ