Οι υπουργοί Εξωτερικών 17 κρατών του δυτικού ημισφαιρίου, από τον Καναδά μέχρι το Μεξικό και την Αργεντινή, καταδίκασαν την «κατάλυση της δημοκρατικής τάξης» στη Βενεζουέλα και τους χειρισμούς του αριστερού προέδρου Νικολάς Μαδούρο υπογραμμίζοντας στη διάρκεια συνάντησής του στη Λίμα του Περού ότι οι κυβερνήσεις τους δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν καμία απόφαση της νέας «παράνομης» Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης στο Καράκας.
Η Συντακτική αυτή Εθνοσυνέλευση συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές που προκήρυξε ο Νικολάς Μαδούρο και οι οποίες επισκιάστηκαν από καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί καλπονοθείας και χθες ανακήρυξε εαυτήν με διάταγμα ως το σημαντικότερο πολιτικό όργανο της χώρας, αφαιρώντας ουσιαστικά τις εξουσίες της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Βουλής.
Στρατιωτικές δυνάμεις σφράγισαν χθες το κτίριο της Βουλής στο Καράκας και απαγόρευσαν την είσοδο στους βουλευτές. Στη συνέχεια μπήκαν στην αίθουσα τα μέλη της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να συνεδριάσουν εκεί όπου συνεδρίαζε έως τώρα η Βουλή.
«Αυτή η κυβέρνηση εισβάλλει σε χώρους που δεν μπορεί να κερδίσει με νόμιμο τρόπο», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της αντιπολίτευσης Στάλιν Γκονζάλεζ, ενώ ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Φρέντι Γκεβάρα δήλωσε ανήσυχος ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας «σκληρής δικτατορίας».
Κριτική και από τον ΟΗΕ
Το πρώτο μέτρο που έλαβε η Συντακτική Εθνοσυνέλευση ήταν να αποπέμψει την Γενική Εισαγγελέα της χώρας Λουίζα Ορτέγκα, εκ των σφοδρότερων επικριτών του Μαδούρο, απαγορεύοντάς της παράλληλα την έξοδο από τη χώρα. Χθες το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του Ραμόν Μουτσάτσο, αντιπολιτευόμενου δημάρχου της περιοχής Chacao του Καράκας, όπου γίνονταν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο. «Μας καταδικάζουν επειδή αγωνιζόμαστε για την αλλαγή στη Βενεζουέλα», δήλωσε ο Μουτσάτσο.
Οι 17 χώρες του δυτικού ημισφαιρίου επεσήμαναν στο ανακοινωθέν τους ότι καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο «τη βία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ζητώντας την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων. Στη συνάντηση μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, του Καναδά, της Χιλής, της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλα, της Ονδούρας, του Μεξικού, του Παναμά, της Παραγουάης και του Περού. Ο οικοδεσπότης, υπουργός Εξωτερικών του Περού, Ρικάρντο Λούνα χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Μαδούρο «δικτατορία».
Αλλά και ο ΟΗΕ κατήγγειλε την αριστερή κυβέρνηση της Βενεζουέλας με μια έκθεση-καταπέλτη για τις παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις δυνάμεις ασφαλείας, για «ευρεία και συστηματική» χρήση υπερβολικής βίας, αυθαίρετες συλλήψεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών και βασανισμό κρατουμένων.»
Ο Μαδούρο την ίδια ώρα συναντάτο στο Καράκος με εκπροσώπους της αριστερής «Βολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική» (Alba), στην οποία μετέχουν μεταξύ άλλων η Κούβα, το Εκουαδόρ, η Βολιβία και η Νικαράγουα, για να διασφαλίσει την υποστήριξή τους προς την πολιτική του.