Οι «Εκβιαστές» και η «Αποτυχημένη»: Ενταση μετά την αλλαγή προσώπων στο ΤΑΠΑ

Πόλεμος έχει ξεσπάει από την Τρίτη μεταξύ της πρώην προέδρου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και των Αρχαιοφυλάκων, μετά την κίνηση της Λυδίας Κονιόρδου να αλλάξει τη Διοίκηση.

Η τέως πρόεδρος Ασπασία Λούβη θεωρεί υπεύθυνους τους αρχαιοφύλακες για την αλλαγή των προσώπων, λίγους μήνες προτού λήξει η θητεία τους, ένα συμβούλιο το οποίο είχε ορίσει επί υπουργίας του ο Νίκος Ξυδάκης.

Τα λόγια της ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων. «Οι αρχαιοφύλακες είναι εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν τη Ακρόπολη για να μη ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους» τονίζει, ενώ οι Αρχαιοφύλακες συνεδριάζουν σήμερα για το θέμα.

«Οι μάσκες έχουν πλέον πέσει» σημειώνει η Ασπασία Λούβη σε δήλωσή της, τονίζοντας ότι βάσει του προτεινόμενου νέου οργανισμού όλες οι εισπράξεις του ΤΑΠΑ θα παραδίδονται στο ΥΠΠΟΑ, το οποίο θα αναλαμβάνει να ελέγχει και να πληρώνει όλες τις δαπάνες που σήμερα πληρώνονται από το ΤΑΠΑ.

«Αυτή η διάταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ, πέραν του εξορθολογισμού στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, συνεπάγεται και τον έλεγχο των υπερωριών των αρχαιοφυλάκων, που ως σήμερα καταβάλλει το ΤΑΠΑ κατευθείαν στους φερόμενους ως δικαιούχους, χωρίς να μπορεί να τους ασκήσει έλεγχο.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχαιοφύλακες κάνουν προειδοποιητικές απεργίες.

Η τελευταία μάλιστα ανεστάλη, γιατί μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές του συγκεκριμένου κλάδου εξασφάλισαν από την υπουργό τη συμμετοχή τους σε ομάδα εργασίας (sic) για … τη σύνταξη του νέου οργανισμού του ΤΑΠΑ! Πώς να συλλάβεις σήμερα την απόλυτη παράνοια...».

Σύμφωνα με την κυρία Λούβη οι αρχαιοφύλακες είναι «εκβιαστές που απειλούν να κλείσουν την Ακρόπολη, για να μην ασκηθεί έλεγχος στις υπερωρίες τους» κι η υπουργός ένας από εκείνους που αναλαμβάνουν «ηθικές δεσμεύσεις απέναντι σ' αυτούς τους εκβιαστές».

«Κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά Μουσεία»

Από την πλευρά τους οι Αρχαιοφύλακες απάντησαν με την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τη δήλωση της απερχόμενης προέδρου του ΤΑΠΑ.

«Η ΠΕΥΦΑ θέλει να δηλώσει, ότι τα αναφερόμενα από την Κα Λούβη που αφορούν τους αρχαιοφύλακες, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, προσβάλουν έναν ολόκληρο κλάδο, κατηγορώντας τους για ενέργειες και πράξεις που είναι εκτός λογικής, ηθικής και συνδικαλιστικής πρακτικής, λέγοντας μισές αλήθειες και ανακρίβειες, μέσα στην απέλπιδα προσπάθειά της να επιρρίψει τις ευθύνες σε άλλους για τραγικά λάθη και αστοχίες της δικής της διοίκησης.

Οι εργαζόμενοι του ΥΠ.ΠΟ, διαβάζοντας την ανακοίνωσή της για τη “γόνιμη” θητεία της, αισθάνονται ότι ζουν σε άλλη χώρα, γιατί κανείς δεν είχε αντιληφθεί τίποτα από όλα αυτά.

Εμείς γνωρίζουμε για κλειστά πωλητήρια, κλειστά αναψυκτήρια και παραλίγο για κλειστά Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, με ευθύνη της δικής της διοίκησης .

Θέλουμε να ενημερώσουμε επίσης, ότι φτάσαμε πολύ κοντά σε μια μεγάλη αναταραχή στα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους, η οποία θα δημιουργείτο αποκλειστικά και μόνο με δική της ευθύνη και χωρίς τεκμηριωμένο λόγο.

Για την αποτυχημένη θητεία της Κας Λούβη, ευθύνη δεν έχουν μόνο αυτοί που την διόρισαν, αλλά και αυτοί που την κράτησαν μέχρι σήμερα και σίγουρα όχι τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα των αρχαιοφυλάκων.

Η ΠΕΥΦΑ, θα συνεδριάσει εκτάκτως αύριο ώστε να εξετάσει τις περεταίρω ενέργειές της για την άσκηση παντός νομίμου δικαιώματος της καθώς και θα απαντήσει αναλυτικά με νέο δελτίο τύπου».

«Βασική προτεραιότητα η αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠΑ»

Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού

«Η σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έθεσε από την αρχή ως μία από τις βασικές προτεραιότητές την αναβάθμιση της λειτουργίας του ΤΑΠΑ.
Η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, η ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και προϊόντων των κυλικείων κι ο εμπλουτισμός των πωλητηρίων και των εκδόσεων ήταν και παραμένουν βασικά ζητούμενα, όπως επίσης και ο εκσυγχρονισμός των μεθόδων φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων και Μουσείων.
Επίσης κρίνεται ως αναγκαία η επιμέρους αποκέντρωση των δραστηριοτήτων του ΤΑΠ στις τοπικές εφορείες, η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μνημείων και των μουσείων μέσω των πωλητηρίων τους, η προώθηση των τοπικών προϊόντων των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων καθώς και η ανάπτυξη της υγιούς τοπικής, ατομικής και κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Για τους παραπάνω λόγους, η αρχική προκήρυξη του διαγωνισμού του ΤΑΠ για τα κυλικεία που προέβλεπε την ανάληψη των δέκα κυριότερων της επικράτειας από έναν μόνο ανάδοχο, γεγονός που δημιούργησε έντονη κριτική, ήταν γεωμετρικά αντίθετη στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ.
Κατόπιν σχετικών υποδείξεων και παρατηρήσεων από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ, η νέα προκήρυξη διαμορφώθηκε ανάλογα.

Σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και ενώ είχε δρομολογηθεί η ανάδειξη του αναδόχου του σχετικού διαγωνισμού κι ολοκληρώθηκε πρόσφατα σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΤΕ, η απελθούσα πρόεδρος του ΤΑΠ δήλωσε δημόσια ότι καθυστερεί λόγω μη έγκρισης του νέου οργανισμού του ΤΑΠ.
Εξ ΄άλλου, σύμφωνα με επανειλημμένες κι έγγραφες διαβεβαιώσεις της, ότι επίκειται κοινή συνέντευξη τύπου των χορηγών εδώ και μήνες, με βάση τις οποίες η Υπουργός απάντησε στη Βουλή σε σχετικές ερωτήσεις και δημόσια, το ηλεκτρονικό εισιτήριο καθυστερούσε.

Σε ό,τι αφορά τον νέο οργανισμό του ΤΑΠ το κείμενο εργασίας που δόθηκε στο ΥΠΠΟΑ από την κ. Λούβη έχει σοβαρές αδυναμίες, εκφράζει ένα πνεύμα που αλλοιώνει τον χαρακτήρα του ΤΑΠ, όπως το οραματίζεται το εποπτεύον Υπουργείο Πολιτισμού.
Επιχειρεί να υποκαταστήσει την αρμοδιότητα άσκησης πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό από το ΥΠΠΟΑ και τις διευθύνσεις του.
Προτείνει την μεταφορά της πληρωμής των υπερωριών και εξαιρέσιμων του φυλακτικού προσωπικού από το ΤΑΠ στο ΥΠΠΟΑ.

Σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών του Υπουργείου η μεταφορά αυτή δημιουργεί μόνο προβλήματα και καθυστερήσεις, ενώ δεν αλλάζει τη διαδικασία βεβαίωσης κι ελέγχου από τις τοπικές εφορείες και διευθύνσεις. Η πρόταση αυτή συνεπάγεται απαξίωση των αρχαιολογικών υπηρεσιών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου έκρινε αναγκαία την τοποθέτηση νέου Προέδρου και μελών του Δ.Σ. προκειμένου το ΤΑΠ, ανανεωμένο, να προχωρήσει δυναμικά και σε σύμπνοια με το ΥΠΠΟΑ στο δύσκολο, απαιτητικό αλλά και ιδιαιτέρως σημαντικό έργο του».

Η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Όταν απουσιάζει το σχέδιο και η στρατηγική, τη λύση δίνουν οι "εκκαθαρίσεις", οι υπαινιγμοί και οι εκατέρωθεν κατηγορίες.

Μέσα στο καλοκαίρι βγαίνουν στην επιφάνεια αμέλειες και ανεπάρκειες που εδώ και μήνες διαρκώς επισημαίνουμε και για τις οποίες προειδοποιούμε.

Οι τακτικοί ελιγμοί της Υπουργού δεν μπορούν πλέον να κρύψουν την κρίση στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (Τ.Α.Π.), μαζί με το τεράστιο έλλειμμα πολιτικής που διογκώνει μέρα με την ημέρα τα προβλήματα και βαθαίνει ακόμα περισσότερο την κρίση που μαστίζει τον χώρο του πολιτισμού».

Τα νέα πρόσωπα του ΤΑΠΑ

Πρόεδρος του Δ.Σ. ορίζεται ο Βαβατσιούλας Ορέστης του Πλουτάρχου, Δρ.Αρχιτέκτων Μηχανικός, τέως Δ/ντης στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς και Κυκλάδων.

Ως μέλη του νέου Δ.Σ ορίζονται οι:

Ανδρίκου Ελένη του Ευαγγέλου, Δρ.Αρχαιολογίας, Προϊσταμένη τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων- Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Κιούση Αναστασία του Χαραλάμπους, Αρχαιολόγος, Msc, Δρ ΕΜΠ Προστασία Μνημείων.

Παπαθανασίου Αλεξάνδρα του Βασιλείου, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, Msc, Υπάλληλος ΕΥΣΕ/ΕΑΣ, Υπουργείο Ανάπτυξης.

Πολίτης-Στεργίου Ευάγγελος του Βασιλείου, Δρ. Ανθρωπογεωγραφίας, ομ. καθ. ΣΔΟ ΤΕΙ Δ.Ε.

Σπηλιοπούλου Πανωραία του Βασιλείου, Δικηγόρος

Τσαμποδήμος Ιωάννης του Αποστόλου, Πτυχιούχος πληροφορικής, Προϊστάμενος τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ΥΠΠΟΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τάπα αρχαιοφύλακες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ