Η ΕΛΣΤΑΤ αναστέλλει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ [pdf] - iefimerida.gr

Η ΕΛΣΤΑΤ αναστέλλει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ [pdf]

Αναστέλλει τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ η ΕΛΣΤΑΤ -Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την αναστολή τη έκδοσης προκαταρκτικών εκτιμήσεων για το ΑΕΠ, ώστε να εξετάσει περαιτέρω τις πηγές δεδομένων που απαιτούνται ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Σε ανακοίνωσή της, η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι το «πάγωμα» αποφασίστηκε ώστε να διερευνηθεί περαιτέρω η «διαθεσιμότητα των πηγών που απαιτείται», με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια ανάμεσα στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις και στα τελικά στοιχεία.

Οπως αναφέρει η εκτίμηση για το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου, που ήταν προγραμματισμένο να δημοσιευθεί την επόμενη Δευτέρα, δεν θα εκδοθεί. Αντίθετα, το πληρέστερο δελτίο για τις εξελίξεις του δεύτερου τριμήνου, που βασίζεται σε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων, θα εκδοθεί κανονικά στις 1 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση της ΕΛΣΤΑΤ έρχεται στον απόηχο της μεγάλης αναθεώρησης που έγινε όσον αφορά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου. Η προκαταρκτική εκτίμηση έκανε λόγο για διολίσθηση σε ύφεση 0,1%, όμως τα πληρέστερα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στη συνέχεια έδειξαν ανάπτυξη 0,4% – ήτοι έγινε διόρθωση 0,5 μονάδων προς τα πάνω.

Αξιωματούχος της ΕΛΣΤΑΤ που μίλησε στους «Financial Times» ανέφερε ότι ορισμένα δεδομένα που χρησιμοποιούνταν στις προκαταρκτικές εκτιμήσεις ήταν ατελή, με συνέπεια να απαιτούνται συχνά αναθεωρήσεις.

Δείτε την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΛΣΤΑΤ ΑΕΠ αναστολή εκτιμήσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ