«Απόλυτο μύθευμα» η υπόθεση της Ρωσίας λέει ο Τραμπ, μετά το διορισμό συμβουλίου ενόρκων - iefimerida.gr

«Απόλυτο μύθευμα» η υπόθεση της Ρωσίας λέει ο Τραμπ, μετά το διορισμό συμβουλίου ενόρκων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για πολιτική εκμετάλλευση ενός ανύπαρκτου θέματος κατηγόρησε ο Ντόναλντ Τραμπ τους Δημοκρατικούς αντιπάλους του εν μέσω νέων αποκαλύψεων για το Russiagate.

«Η υπόθεση της Ρωσίας είναι ένα απόλυτο μύθευμα», είπε μιλώντας σε οπαδούς του στο Χάντινγκτον της Δυτικής Βιρτζίνια υποστηρίζοντας ότι το θέμα δίνει στους Δημοκρατικούς μια ευκαιρία «να νιώσουν καλά γιατί δεν έχουν και τίποτε άλλο για να μιλήσουν» κι ότι αποτελεί γι’ αυτούς μια δικαιολογία για «τη μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία της αμερικανικής πολιτικής».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στην προεκλογική μας καμπάνια. Ουδέποτε υπήρξαν. Δεν νικήσαμε λόγω της Ρωσίας, αλλά χάρη σ’ εσάς», πρόσθεσε καταχειροκροτούμενος.

Εντείνεται η έρευνα για το Russiagate με το διορισμό συμβουλίου ενόρκων

Νωρίτερα η Wall Street Journal είχε αποκαλύψει ότι ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες Ρόμπερτ Μιούλερ διόρισε ένα παραπεμπτικό συμβούλιο ενόρκων προκειμένου να διερευνηθούν οι κατηγορίες για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

«Απόλυτο μύθευμα» η υπόθεση της Ρωσίας λέει ο Τραμπ, μετά το διορισμό συμβουλίου ενόρκων  | iefimerida.gr 0

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μιούλερ

Πρόκειται για μια σοβαρή εξέλιξη, που αποτελεί ένδειξη ότι εντείνεται η έρευνα για τις καταγγελλόμενες ρωσικές προσπάθειες επιρροής του αποτελέσματος των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, με την ενδεχόμενη σύμπραξη στελεχών της εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους.
Ήδη το συμβούλιο ενόρκων άρχισε να στέλνει κλητεύσεις για κατάθεση αναφορικά με τη συνάντηση του γιου του Τραμπ, Ντόναλντ τζούνιορ με τη Ρωσίδα δικηγόρο Ναταλία Βεσελνίτσκαγια τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ στο Μανχάταν, όπως ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters δύο πηγές με γνώση του ζητήματος. Την πληροφορία περί διορισμού παραπεμπτικού συμβουλίου ενόρκων επιβεβαιώνει και το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ενώ όπως μεταδίδει το CNN, στο στόχαστρο της έρευνας είναι και οι οικονομικές διασυνδέσεις του Τραμπ και των εταίρων του με τη Ρωσία.
Ο Μιούλερ ερευνά μια πιθανή συμπαιγνία ανθρώπων της προκλογικής καμπάνιας του Τραμπ με τη Ρωσία και στο σταυρόνημα της έρευνας βρίσκονται αρκετά πρόσωπα.

Αποστολή των συμβουλίων ενόρκων ενόρκων είναι να εξετάζουν τα υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία σε πιθανές εγκληματικές υποθέσεις και να αποφασίζουν κατά πόσον θα πρέπει να απαγγέλλονται κατηγορίες. Συνήθως διορίζονται σε μεγάλες, αμφιλεγόμενες υποθέσεις και η διαδικασία λαμβάνει πάντα χώρα κεκλεισμένων των θυρών.

Νομικοί ανέφεραν χθες σε αμερικανικά δίκτυα ότι ο διορισμός παραπεμπτικού συμβουλίου ενόρκων από τον Μιούλερ, δείχνει ότι ο πρώην διευθυντής του FBI δεν πτοείται στην άσκηση των καθηκόντων του και επιθυμεί, αν είναι ανάγκη, να δράσει γρήγορα.

Πρόκειται, όπως ανέφεραν, για την έναρξη μιας νέας φάσης των ερευνών και ένας πρόσθετος λόγος ανησυχίας για τον πρόεδρο Τραμπ.

Η ομάδα νομικών συμβούλων που προσέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της Ρωσίας είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουν ότι ο ίδιος πρόεδρος βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας.

Ο Τάι Κομπ, ένας δικηγόρος που διορίστηκε τον περασμένο μήνα ως ειδικός σύμβουλος στο Λευκό Οίκο, ανέφερε σε δήλωσή του: «Ο Λευκός Οίκος ευνοεί ο,τιδήποτε επιταχύνει την ολοκλήρωση αυτής της έρευνας με δίκαιο τρόπο. Ο Λευκός Οίκος δεσμεύεται να συνεργαστεί πλήρως με τον κ. Μιούλερ.»

Γερουσιαστές θέλουν να προστατέψουν τον Μιούλερ από τον Τραμπ

Ο Τραμπ βρίσκεται στριμωγμένος στη γωνία από τις έρευνες του Μιούλερ, ο οποίος -σε αντίθεση με έναν ανεξάρτητο ερευνητή του Κογκρέσου, όπως είχε γίνει στην υπόθεση Γουότεργκεϊτ- θα μπορούσε θεωρητικά να αποπεμφθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν πιέσεων του Προέδρου. Για να αποτρέψουν μια τέτοια εξέλιξη Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί Γερουσιαστές κατέθεσαν ένα νέο νομοσχέδιο που περιορίζει τις δυνατότητες της κυβέρνησης Τραμπ να απολύσει τον Μιούλερ, όπως είχε κάνει και με τον πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Τραμπ πάει διακοπές

Η ομιλία του Τραμπ στη Δυτική Βιρτζίνια ήταν μια από τις τελευταίες -αν όχι η τελευταία- πριν τις διακοπές του. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος θα αρχίσει σήμερα τις θερινές του διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ABC NEWS, ο Τραμπ θα ξεκουραστεί τις επόμενες 17 ημέρες σε θέρετρό του στο Μπέντμιστερ του Νιου Τζέρσι, που διαθέτει και λέσχη γκολφ.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ