Ανησυχία στις ΗΠΑ από την ασυνήθιστη δραστηριότητα βορειοκορεατικών υποβρυχίων - iefimerida.gr

Ανησυχία στις ΗΠΑ από την ασυνήθιστη δραστηριότητα βορειοκορεατικών υποβρυχίων

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ/αρχείο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μια ασυνήθιστα έντονη και άνευ προηγουμένου δραστηριότητα υποβρυχίων της Βόρειας Κορέας παρατήρησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για σειρά επιτυχημένων δοκιμαστικών εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων, που αναλυτές περιέγραψαν ως «κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός».

Μόνον τον Ιούλιο οι Βορειοκορεάτες πραγματοποίησαν τρεις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις στα ναυπηγεία Sinpo, και άλλη μία νωρίτερα φέτος στη βάση, που είναι το αρχηγείο του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών της Βορειοκορεατικής Ακαδημίας Επιστημών Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται μετά την τελευταία δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγιάνγκ, που έδειξε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ηπειρωτικών ΗΠΑ βρίσκεται εντός της εμβέλειας των πυραύλων της, όπως τόνισαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Με τις δοκιμαστικές αυτές εκτοξεύσεις οι Βορειοκορεάτες ελέγχουν το σύστημα «ψυχρής εκτόξευσης», που ωθεί με ατμό υψηλής πίεσης τον πύραυλο στον αέρα, πριν τεθεί σε λειτουργία η μηχανή του, προστατεύοντας έτσι από τις φλόγες και την υψηλή θερμοκρασία το υποβρύχιο.

Οι δοκιμές αυτές στη στεριά συμπίπτουν με τις «ασυνήθιστες δραστηριότητας» ενός βορειοκορεατικού υποβρυχίου κλάσης Romeo ανοικτά της ανατολικής ακτής της χερσονήσου επί τουλάχιστον μία εβδομάδα στα τέλη Ιουλίου.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα εντόπισαν τις δραστηριότητες του ντιζελοκίνητου υποβρυχίου με εκτόπισμα 1.800 τόνων, που είναι εξοπλισμένο με 14 τορπίλες και μέχρι και 20 νάρκες. Το υποβρύχιο ταξίδεψε πάνω από 60 ν.μ, από τις βορειοκορεατικές ακτές σε διεθνή ύδατα, κάτι που παρατηρείται για πρώτη φορά.

Ανησυχία στις ΗΠΑ από την ασυνήθιστη δραστηριότητα βορειοκορεατικών υποβρυχίων  | iefimerida.gr 0
Ανησυχία στις ΗΠΑ από την ασυνήθιστη δραστηριότητα βορειοκορεατικών υποβρυχίων  | iefimerida.gr 1

Τον περασμένο Απρίλιο το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν παρουσίασε πυραύλους που εκτοξεύονται από υποβρύχια σε στρατιωτική παρέλαση στην Πιονγιάνγκ

Αναλυτές του US-Korea Institute στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins δίνουν διάφορες εξηγήσεις, αν και θεωρούν ότι πιθανότερο είναι το κομμουνιστικό καθεστώς να ετοιμάζει «στο εγγύς μέλλον μια δοκιμαστική εκτόξευση από υποβρύχιο ενός αναβαθμισμένου πυραύλου Pukguksong-1 ή ίσως κάπου άλλου νεότερου συστήματος».

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε για πρώτη φορά με επιτυχία τον Αύγουστο του 2016 από υποβρύχιο έναν πύραυλο, που διήνυσε απόσταση μεγαλύτερη των 300 ν.μ.

Η Πιονγιάνγκ πιστεύεται ότι θέλει να αναπτύξει στον Ειρηνικό Ωκεανό υποβρύχια ικανά να εκτοξεύσουν πυραύλους ως πρόσθετη απειλή προς τις ΗΠΑ.

«Μια επιτυχημένη ψυχρή εκτόξευση, ακόμη και από σωλήνες στη στεριά, είναι ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί επιχειρησιακός ένας πύραυλος που εκτοξεύεται από υποβρύχιο», λέει ο Λανς Γκάτλινγκ, αναλυτής σε θέματα άμυνας και πρόεδρος της Nexial Research Inc.

«Το όλο θέμα της τοποθέτησης πυραύλων σε μυστικές εξέδρες εκτόξευσης ή σε υποβρύχια είναι να εξασφαλίσεις το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, και μ’ αυτή την κίνηση πλησιάζουν προς αυτό», συμπλήρωσε.

Ανησυχία στις ΗΠΑ από την ασυνήθιστη δραστηριότητα βορειοκορεατικών υποβρυχίων  | iefimerida.gr 2

Το πρόβλημα για την Πιονγιάνγκ, όμως, είναι ότι τα υποβρύχιά της είναι απηρχαιωμένα και εξαιρετικά θορυβώδη, γεγονός που καθιστά σχετικό εύκολο τον εντοπισμό τους από τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Η Βόρεια Κορέα πιστεύεται ότι διαθέτει έναν στόλο περίπου 70 υποβρυχίων, αν και σχεδόν όλα είναι ξεπερασμένης τεχνολογίας ή μικρά σκάφη σχεδιασμένα για να μεταφέρουν πράκτορες του καθεστώτος στη Νότια Κορέα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ