Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας [πρόγραμμα] - iefimerida.gr

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας [πρόγραμμα]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μια Ελληνική συμμετοχή, αυτή του πολυβραβευμένου νέου Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Ζώη, συστήθηκε φέτος η κριτική επιτροπή «Luigi De Laurentiis» Venice Award for a Debut Film - Lion of the Future του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ της Βενετίας.

Και οι τρεις ταινίες του ελληνα σκηνοθέτη, έχουν κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βενετίας, με το πολυβραβευμένο «Casus Belli» να είναι η παρθενική του εμφάνιση το 2010, με την ταινία «Τίτλοι Τέλους» να αποσπούν το βραβείο καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το 2012 και τέλος με το πολυσυζητημένο «Interruption» που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας το 2015 και ακόμη συνεχίζει την επιτυχημένη φεστιβαλική του πορεία, δυο χρόνια μετά (βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου).

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 0

Γιώργος Ζώης

Η κριτική επιτροπή με πρόεδρο τον Γάλλο σκηνοθέτη Benoît Jacquot θα δώσει το βραβείο «Lion of The Future» σε μια από τις πρωτοεμφανιζόμενες ταινίες από όλα τα διαγωνιστικά προγράμματα του Φεστιβάλ (Επίσημο Διαγωνιστικό και ανεξάρτητα και παράλληλα τμήματα).

Το «Lion of the Future» ανέρχεται στο χρηματικό ποσό των 100.000 δολαρίων που μοιράζεται εξίσου ανάμεσα στον σκηνοθέτη και στον παραγωγό.

Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι ο αναγνωρισμένος συγγραφέας και συντάκτης του Sight and Sound, Geoff Andrew, o διακεκριμένος παραγωγός Albert Lee και η βραβευμένη Ιταλίδα ηθοποιός Greta Scarano.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης στην κριτική επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ Βενετίας [πρόγραμμα] | iefimerida.gr 1

Αυλαία με Αλεξάντερ Πέιν

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με το «Downsizing», το νέο φιλμ του Αλεξάντερ Πέιν, με πρωταγωνιστές τον Ματ Ντέιμον και την Κρίστεν Γουίγκ - μια κοινωνική σάτιρα σ'ένα μακρινό μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να συρρικνωθούν στο 1/8 του μεγέθους τους, ώστε να καταναλώνουν λιγότερο για να μπορούν να επιβιώσουν σ' έναν κόσμο όπου τα αποθέματα εξαντλούνται.

Με το «Downsizing», ο Αλεξάντερ Πέιν διεκδικεί για πρώτη φορά τον «Χρυσό Λέοντα», έχοντας να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις νέες ταινίες των Ντάρεν Αρονόφσκι, Τζορτζ Κλούνεϊ, Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο και Αμπντελατίφ Κεσίς, που διαγωνίζονται επίσης για το μεγάλο βραβείο της φετινής διοργάνωσης.

Ελληνικές συμμετοχές

Από ελληνικής πλευράς, παγκόσμια πρεμιέρα στην 74η Μόστρα θα κάνει η «8η Ηπειρος», η τρίτη μικρού μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που θα προβληθεί στις ειδικές προβολές του τμήματος των «Οριζόντων» («Orizzonti»).
Στο ίδιο τμήμα («Orizzonti»), το ελληνικό ενδιαφέρον έλκει και μια ακόμη μικρού μήκους ταινία: το «Astrometal» του Ευθύμη Κόζεμουντ Σανίδη, με τους Μιχάλη Σαράντη, Θάλεια Παπακώστα και Γιάννη Νιάρρο.

Λαμπερές πρεμιέρες

Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα πραγματοποιήσουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους, το πολυαναμενόμενο «mother!» του Ντάρεν Αρονόφσκι με τους Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ και Μισέλ Φάιφερ, η νέα τανία του Τζορτζ Κλούνεϊ με τίτλο «Suburbicon» (σε σενάριο των αδερφών Κοέν), το «The Shape of Water» του Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο (μια ρομαντική monster movie στη Νέα Υόρκη του Ψυχρού Πολέμου), αλλά και το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, με την ήδη φαβορί για βραβείο ερμηνείας, Φράνσις Μακ Ντόρμαντ.

Επικεφαλής της κριτικής επιτροπής είναι η Αμερικανίδα ηθοποιός Ανέτ Μπένινγκ.

To φεστιβάλ Βενετίας θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Αυγούστου έως τις 9 Σεπτεμβρίου με τιμώμενα πρόσωπα τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Τζέιν Φόντα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Γιώργος Ζώης φεστιβάλ βενετίας
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ