Πώς οι σαγιονάρες καταστρέφουν τα πόδια και πότε απαγορεύεται να τις φοράς - iefimerida.gr

Πώς οι σαγιονάρες καταστρέφουν τα πόδια και πότε απαγορεύεται να τις φοράς

Σαγιονάρα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει ένα ζευγάρι σαγιονάρες. Αυτές τις πλαστικές, απλές κλασικές σαγιονάρες που για πολλούς γίνονται το επίσημο υπόδημα του καλοκαιριού.

Ολοι όσοι τις φορούν έχουν βιώσει τις αρνητικές επιπτώσεις αυτού του παπουτσιού: Φουσκάλες, σκασίματα στα δάχτυλα, αλλά και ηλιακά εγκαύματα και πολλές φορές ατυχήματα με καρφιά, γυαλιά και άλλα αιχμηρά αντικείμενα καθώς το πόδι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο. Ωστόσο, αυτά αποτελούν τις οφθαλμοφανείς μόνο επιπτώσεις. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν και άλλες, ίσως πιο σοβαρές.

Η Δρ. Κριστίνα Λονγκ από τη Βόρεια Καρολίνα συνδέει τις σαγιονάρες με πόνους στα γόνατα, προβλήματα με τους τένοντες και πόνους στην πλάτη. Και όλα αυτά γιατί οι σαγιονάρες αλλάζουν τον τρόπο βαδίσματος, προς το χειρότερο.

Η Λονγκ υποστηρίζει ακόμη ότι οι λατρεμένες σαγιονάρες μπορούν να προκαλέσουν και μια οδυνηρή φλεγμονή η οποία είναι γνωστή ως πελματιαία οισοφαγεία, στον ιστό μεταξύ της φτέρνας και των δαχτύλων.

Η Λονγκ μιλώντας στη Daily Mail εξήγησε:

Οι σαγιονάρες δεν προσφέρουν στήριξη στο τόξο του πέλματος και για αυτό ασκείται ιδιαίτερη πίεση στα δάχτυλα προκειμένου να επιτευχθεί ισορροπία. Οταν λοιπόν τις φορά κανείς για μεγάλο διάστημα ή για λάθος δραστηριότητα, μπορεί να τού προκληθούν πολλά και διαφορετικά προβλήματα. Η βλάβη στον τένοντα μπορεί να χρειαστεί μήνες για να αποκατασταθεί και σε περίπτωση που φορεθεί σαγιονάρα ενώ το πρόβλημα δεν έχει θεραπευτεί μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη ή αναπηρία.

Πώς οι σαγιονάρες καταστρέφουν τα πόδια και πότε απαγορεύεται να τις φοράς | iefimerida.gr 0

@Pexels

Οι σαγιονάρες είναι το πλέον ακατάλληλο υπόδημα για περιστάσεις που απαιτούν, τρέξιμο και πολύ περπάτημα, είναι ακατάλληλες για οδήγηση, για άθληση και κατά τη διάρκεια χειρωνακτικών εργασιών.

Η Δρ. Λονγκ επιμένει ακόμη ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση όσοι τις φορούν να τις φορούν για λίγο. Είναι το ιδανικό υπόδημα, όπως λέει, για την παραλία, τις πισίνες, το ντους και τα αποδυτήρια στο γυμναστήριο, ίσως και για να πεταχτείς και για δυο ψώνια. Είναι δε προτιμότερες αυτές που έχουν ειδική στρώση και υποστηρίζουν την αψίδα του πέλματος.

Καθώς είναι καλοκαίρι και ο θερμοκρασίες υψηλές και είναι πολύ πιο ευχάριστα τα ανοιχτά υποδήματα, η Λονγκ τονίζει ότι η κατάλληλη επιλογή είναι ένα σανδάλι που έχει τις προδιαγραφές για να προσφέρει καλή στήριξη στο πόδι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ σαγιονάρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ