Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ. από τις αγορές -Με επιτόκιο 4,625% - iefimerida.gr

Η Ελλάδα άντλησε τελικά 3 δισ. από τις αγορές -Με επιτόκιο 4,625%

Φωτογραφία: Intimenews
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Η χώρα άντλησε 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%. Σε non paper το μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωσε ότι «η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία».

Σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο το κουπόνι του πενταετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,375% ενώ το ύψος του επιτοκίου στο 4,625%. Σπεύδει μάλιστα να υπενθυμίσει ότι οι τιμές ήταν «σαφώς χαμηλότερες από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές χρήματος, τον Απρίλιο του 2014, που είχαν διαμορφωθεί στο 4,75% και 4,95% αντίστοιχα».

Το Μαξίμου θριαμβολογεί και για το γεγονός ότι «πάνω από 200 επίσημες προσφορές συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, η πλειοψηφία αφορούσε πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Οπως αναφέρει επίσης το ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 3 δισ. ευρώ, εκπληρώνοντας το στόχο του ελληνικού ομολόγου, θέτοντας στέρεες βάσεις για διαρκή και διατηρήσιμη πρόσβαση της χώρας στις αγορές χρήματος.

Κατά το Μαξίμου, η έξοδος στις αγορές «επιβεβαιώνει την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Τσακαλώτος: Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη έξοδος στις αγορές

Για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών και την άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,625%.

Με αγγλικούς όρους ήταν μια ικανοποιητική έξοδος. Με ελληνικούς όρους ήταν κάτι παραπάνω απ' αυτό που περιμέναμε» είπε ο κ. Τσακαλώτος εξηγώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να βελτιώσει κατά 0,3% το επιτόκιο με το οποίο είχε δανειστεί η Ελλάδα το 2014 επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά.

«Εχουμε τα πρώτα σταθερά δείγματα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία», υπογράμμισε ο υπουργός. «Ηταν μια πρώτη προσπάθεια για έξοδο στις αγορές. Θα υπάρξει και δεύτερη και τρίτη» προϊδέασε.

Οπως σημείωσε η σημερινή έξοδος στις αγορές «δεν είναι το τέλος, είναι μια αρχή. Το συζητήσαμε, ήταν καλή σήμερα η αγορά και ικανοποιητικό το αποτέλεσμα». Τόνισε δε ότι παραμένουμε με το βλέμμα στον Αύγουστο του 2018 ώστε «να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους για να μπορέσει η κυβέρνησή μας να κάνει όσα έχει υποσχεθεί».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση η οποία εγκαλούσε την κυβέρνηση για μη επιτυχημένη διαπραγμάτευση.

Οπως υποστήριξε η αντιπολίτευση δεν έλαβε υπόψιν της ότι έκλεισε η β’ αξιολόγηση, δεν θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Μoody’s μας αναβάθμισε, δεν είδαν την έκθεση της S&P και ότι η Κομισιόν μας έβγαλε από την διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Το Χρηματιστήριο έπεσε, παρά την «επιτυχή έξοδο»

Ωστόσο στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου επικράτησαν πτωτικές τάσεις.

Η έξοδος στις αγορές έχει ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές, ενώ το επιτόκιο που διαμορφώθηκε (4,625%), ήταν ελαφρώς υψηλότερο από αυτό που προσδοκούσε η αγορά (4,5% ή και χαμηλότερα).

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 843,05 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,71%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 73,309 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 86.399.518 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,54%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,65%.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά από το 2014

Αποδομεί τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εξηγεί γιατί δανειστήκαμε πιο ακριβά.

Οπως υπενθυμίζει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «τον Μάρτιο - Απρίλιο του 2014 η έξοδος στις αγορές χαρακτηριζόταν από τον κ. Τσίπρα και τους συνεργούς του «στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων». Σήμερα η επανάληψη, μετά από τρία χαμένα χρόνια, εμφανίζεται ως θρίαμβος και εθνική επιτυχία».

Τονίζει μάλιστα με έμφαση: «Δυστυχώς ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Μακάρι να μπορέσει η χώρα να επιστρέψει σύντομα εκεί που βρισκόταν το 2014. Μακάρι να μην είχε μεσολαβήσει η περίοδος της δευτερογενούς κρίσης που προκάλεσε και εξακολουθεί να τροφοδοτεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δυστυχώς όμως η επιστροφή στα δεδομένα του 2014 απαιτεί τεράστια πρόσθετη προσπάθεια λόγω της ζημιάς που έγινε τα δυόμιση αυτά χρόνια. Απαιτεί επίσης αποδοχή της αλήθειας και μια συγνώμη τουλάχιστον από όσους επιχείρησαν να ευτελίσουν και να συκοφαντήσουν τον αγώνα της προηγούμενης περιόδου».

Επί της ουσίας ο Ευ. Βενιζέλος διερωτάται: «Υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης; Δυστυχώς όχι».

Οπως εξηγεί «η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186».

Επιπλέον, υπογραμμίζει ο Ευ. Βενιζέλος «η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη».

Πέραν δε όλων αυτών, «τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση αυτή είναι πολύ περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014».

Και ο Ευ. Βενιζέλος καταλήγει: «Η έκδοση αυτή θα ήταν θετικό βήμα αν εντάσσονταν σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρέος, τα πρωτογενή πλεονάσματα και την έξοδο από τα μνημόνια. Αυτό όμως προϋποθέτει έξοδο της σημερινής κυβέρνησης από την εξουσία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ έξοδος στις αγορές Μαξίμου ομόλογο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ