ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 88%

Saxo Bank: Πολιτικό εγχείρημα επικοινωνιακού χαρακτήρα η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Saxo Bank: Πολιτικό εγχείρημα επικοινωνιακού χαρακτήρα η έκδοση του ελληνικού ομολόγου

Το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018, εκτιμά ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank.

Tο εγχείρημα θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία, σύμφωνα με τον κ. Dembik, καθώς, όπως επισημαίνει το ρίσκο, για τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά περιορισμένο. Ειδικότερα, στη δήλωσή του τονίζει:

«Οπως έγινε και όταν οι υπόλοιπες χώρες του Νότου επέστρεψαν στις αγορές, η έκδοση του πενταετούς ομολόγου της Ελλάδας θα πρέπει να στεφθεί από επιτυχία.

Πρώτον, το όλο θέμα του ομολόγου αποτελεί ένα πολιτικό επικοινωνιακό εγχείρημα που θα ενδυναμώσει την θέση όσων βρίσκονται εντός του Σύριζα και είναι υπέρ της εξόδου από το μνημόνιο το 2018.

Ήταν σίγουρα πιο λογικό για την Αθήνα να στραφεί προς το πενταετές ομόλογο αντί για το ομόλογο δεκαετούς διάρκειας, μειώνοντας κατ’ επέκταση με αυτή την κίνηση και το αίσθημα κινδύνου από τους επενδυτές.

Επιπλέον, είναι πιθανό ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει υψηλότερα επιτόκια στα δεκαετή ομόλογα, διακινδυνεύοντας το θετικό πολιτικό μήνυμα που προσπαθεί να δώσει με την επιστροφή στις αγορές.

Κατά την άποψή μου, το ρίσκο για τους ιδιώτες επενδυτές είναι αρκετά περιορισμένο.

Πράγματι, είναι αρκετά απίθανο το αναπόφευκτο κούρεμα να περιλαμβάνει ομόλογα που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές.

Πιθανότατα, το κούρεμα θα αφορά ομόλογα που ανήκουν σε Ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΚΤ, οι οποίοι έχουν περίπου το 68% του συνολικού χρέους της Ελλάδας.

Εκτιμώ ότι ένα κούρεμα ύψους 88% είναι απαραίτητο για να μειωθεί το χρέος της χώρας σε 120% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις προσδοκίες του ΔΝΤ.

Πρακτικά, το άμεσο κούρεμα θα επηρεάσει μόνο τις Ευρωπαϊκές χώρες (διμερή δάνεια και δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και την ΕΚΤ.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.