ΤΙLOS: Το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο που καινοτομεί και αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια - iefimerida.gr

ΤΙLOS: Το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο που καινοτομεί και αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με όχημα τον ήλιο και τον άνεμο, τις ανεξάντλητες πηγές ενέργειας που βρίσκονται σε αφθονία στη χώρα μας, το πρωτοποριακό πρόγραμμα TILOS, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και καταναλώνεται η ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές, παρέχοντας ενεργειακή αυτονομία.

Ο κόσμος μας αλλάζει και η χώρα μας πρωτοπορεί στην αλλαγή αυτή. Το Εργο TILOS, το οποίο πρόσφατα βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ο πρώτος υβριδικός σταθμός που εγκαθίσταται στην Ελλάδα και συγκεριμένα στην Τήλο.

ΤΙLOS: Το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο που καινοτομεί και αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια | iefimerida.gr 0

Πρόκειται για μία ανατροπή στα ενεργειακά δεδομένα, καθώς συνδυάζεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και συγκεκριμένα από μία ανεμογεννήτρια και ένα φωτοβολταϊκό σταθμό, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες (συσσωρευτές).

Παράλληλα, το Εργο διαχειρίζεται το τοπικό ενεργειακό σύστημα προβλέποντας την μελλοντική παραγωγή από ΑΠΕ και μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.Εξς ελληνικού Ομίλου EUNICE ENERGY GROUP (EEG)

Το Έργο είναι σε κατασκευή και πρόσφατα ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας και του φωτοβολταϊκού σταθμού.

Ο ενεργειακός όμιλος ΕUNICE ENERGY GROUP (EEG) ανέλαβε αποκλειστικά εξ ιδίων πόρων το κόστος χρηματοδότησης της προμήθειας και της εγκατάστασης των παραπάνω υποσυστημάτων.

O όμιλος EEG, όντας ευαισθητοποιημένος εδώ και χρόνια στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, συμμετείχε από νωρίς στην πρωτοβουλία για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του Έργου TILOS και εμπιστεύτηκε την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έρευνα και τεχνολογία.

Είναι αμιγώς ελληνικών συμφερόντων και στηρίζει εμπράκτως την ελληνική οικονομία εδώ και πολλά χρόνια, πρωτοπορεί και επενδύει σε έργα ΑΠΕ και στην ενέργεια συνολικότερα.

Η καινοτομία του TILOS

H καινοτομία του Εργου Tilos αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τον ΕUNICE ENERGY GROUP (EEG) αφορά στην ενσωμάτωση της αποθήκευσης της ενέργειας σε μπαταρίες, στη διαχείριση των τοπικών φορτίων και στην πρόβλεψη της μελλοντικής παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Πρώτη φορά εφαρμόζεται η αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ στο Έργο και αλλάζει ριζικά τη διαχείριση της παραγόμενης ενέργειας μετριάζοντας τις αυξομειώσεις της παραγωγής των ΑΠΕ, καθιστώντας τις αναμφισβήτητα ως την μελλοντική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο.

Το Έργο ενσωματώνει την πρόβλεψη της μελλοντικής αιολικής και ηλιακής παραγωγής, μέσα από προηγμένες τεχνικές πρόγνωσης, και για πρώτη φορά εγκαθίστανται στη χώρα μας σε ευρεία κλίμακα, έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ενέργειας (Smart energy meters).

Με τον τρόπο αυτό, το Έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή από ΑΠΕ σε συνδυασμό με τον έλεγχο της τοπικής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι δυνατότητες του Έργου δεν σταματούν εδώ. Εξασφαλίζει εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ η περίσσεια ενέργειας από ΑΠΕ, μέσω έξυπνης διαχείρισης, να προσφέρεται για την τροφοδοσία ηλεκτρικών οχημάτων για τις τοπικές μεταφορές.

Παραγωγοί- καταναλωτές

Η σταδιακή μετάβαση των καταναλωτών ή ολόκληρων νησιών, σε παραγωγούς-καταναλωτές είναι το μέλλον, και το Έργο TILOS το φέρνει πιο κοντά.

Tα οφέλη της χώρας, αλλά και της τοπικής κοινωνίας από το πρωτοποριακό και φιλόδοξο αυτό έργο θα είναι άμεσα και σημαντικά. Το Έργο μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, προσφέρει έσοδα στην τοπική κοινωνία, και οδηγεί στην απεξάρτηση της χώρας μας από εισαγόμενες πηγές ενέργειας, αφού εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις ανεξάντλητες φυσικές πηγές ενέργειας, όπως ο ήλιος και ο άνεμος.

Ωστόσο, εξίσου σημαντικά είναι τα οφέλη για τον καθένα καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αφού θα συμπιεστεί σημαντικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μελλοντικά, θα προσφέρονται ευέλικτα πακέτα χρέωσης ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την κατανάλωση, αφού όμως ληφθεί υπόψη και η παραγωγή, μεταφραζόμενα σε μεγάλο οικονομικό όφελος για τον καταναλωτή.

Στην κορυφή της Ευρώπης

Το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο TILOS, που ανατρέπει τα ενεργειακά δεδομένα, αρχής γεγομένης από το μικρό νησί της Τήλου, που σύντομα θα καταστεί ενεργειακό πρότυπο για όλη τη Μεσόγειο, βραβεύθηκε για την καινοτομία του με το Βραβείο Ενεργειακού Νησιού και το Βραβείο Κοινού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΤΙLOS: Το πρωτοποριακό και φιλόδοξο έργο που καινοτομεί και αλλάζει τα δεδομένα στην ενέργεια | iefimerida.gr 1
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ