Συμφώνησαν για κατώτατο και δώρα - Διαφωνούν στο πάγωμα - iefimerida.gr

Συμφώνησαν για κατώτατο και δώρα - Διαφωνούν στο πάγωμα

Συμφώνησαν για κατώτατο και δώρα - Διαφωνούν στο πάγωμα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με μειωμένη διαπραγματευτική ισχύ θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Παπαδήμου την Τρόικα, καθώς ο κοινωνικός διάλογος της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές ενώσεις ολοκληρώθηκε χτες με συμφωνία σε ορισμένα μόνο σημεία.

Ειδικότερα, οι εργοδοτικές ενώσεις των βιομηχάνων, των βιοτεχνών και των εμπόρων (ΣΕΒ , ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ αντίστοιχα) συμφωνούν με τη συνομοσπονδία των εργαζόμενων (ΓΣΕΕ) στην ανάγκη διαφύλαξης του 13ου και του 14ου μισθού καθώς και στην μη μείωση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, υπήρξε διαφωνία στο κρίσιμο θέμα του παγώματος των μισθών και των ωριμάνσεων για μια τριετία που ζητά ο ΣΕΒ αλλά και στο να μη δοθεί η αύξηση 2,6% που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).

Πρόκειται για μια εκ των πραγμάτων αποτυχία που δένει τα χέρια της κυβέρνησης, η οποία θα ήθελε να έχει τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Τρόικα, που επιμένει σε «τσεκούρι» σε κατώτατους μισθούς και δώρα. Μάλιστα, πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» κάνουν λόγο ότι οι επικεφαλής της Τρόικα έχουν ζητήσει την μείωση του κατώτατου μισθού με νομοθετική ρύθμιση, ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοικτό και η κυβέρνηση.

Με δεδομένη την «ημι-συμφωνία» των κοινωνικών εταίρων, η κυβέρνηση βρίσκεται θα αναγκαστεί στα εξής:

  • Αν η Τρόικα επιμείνει στο τσεκούρι του 13ου και του 14ου μισθού, τότε θα μπει κάποιο πλαφόν στα 1500 ευρώ. Όσοι παίρνουν λιγότερα από 1500 ευρώ το μήνα, δεν θα υποστούν μείωση στα δώρα. Όσοι παίρνουν περισσότερα όμως είτε θα χάσουν τελείως το 13ο και το 14ο μισθό είτε θα τους παίρνουν σημαντικά μειωμένους. Εναλλακτικά, η Τρόικα μπορεί να δεχτεί την περικοπή μόνο του 14ου μισθού πάνω από ένα όριο.
  • Θα περικόψει τον κατώτατο μισθό. Η Τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη στο ζήτημα αυτό, καθώς θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει μεγάλη ανεργία -ειδικά στους νέους- και το αποδίδει στον υψηλό συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου κατώτατο μισθό.
  • Θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 10%. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουν οι συνεπείς επιχειρήσεις θα μειωθούν κατά 10%, με μορφη rebate, δηλαδή επιστροφής χρημάτων ανά εξάμηνο.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ