Μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία για το «βρόγχο» της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη [εικόνες] - iefimerida.gr

Μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία για το «βρόγχο» της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΑΡ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ελεύθερη ευρωπαϊκή Πολωνία» βροντοφώναξαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές, που κατέκλυσαν χθες βράδυ το κέντρο της Βαρσοβίας διαμαρτυρόμενοι για την μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας που προωθεί η συντηρητική κυβέρνηση.

Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο της χώρας Αντρέι Ντούντα να βάλει βέτο στο αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενέκρινε χθες η βουλή με 235 ψήφους υπέρ, 192 κατά και 23 αποχές, αψηφώντας την Κομισιόν.

Οι διαδηλωτές και η αντιπολίτευση καταγγέλλουν την κυβέρνηση για «πραξικόπημα» με το οποίο απειλεί την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και υπονομεύει τη δημοκρατία, αφού θα μπορεί να ορίζει τη σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Πολωνίας και τα υποψήφια μέλη της.

Μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία για το «βρόγχο» της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη [εικόνες]  | iefimerida.gr 0

«Θέλουμε βέτο», φώναζαν οι περίπου 50.000 διαδηλωτές – η αστυνομία εκτιμά ότι ήσαν μόλις 14.000- στη Βαρσοβία, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στην Κρακοβία και το Βρότσλαβ.

Ωστόσο, θεωρείται δύσκολο ο πρόεδρος της χώρας -στενός σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος PiS- να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, που θα πυροδοτήσει γενικότερη πολιτική κρίση στη χώρα. Ο Ντούντα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που έχει εκφράσει έντονη ανησυχία για την κατάσταση. Σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία ο Τουσκ είπε ότι ζήτησε συνάντηση με τον Ντούντα κι ότι η Πολωνία κινδυνεύει να περιθωριοποιηθεί στην ΕΕ επειδή οι κινήσεις της συνιστούν μια «οπισθοδρόμηση» και αντίκεινται στις ευρωπαϊκές αξίες.

Η Κομισιόν απειλεί με κυρώσεις

Η Κομισιόν κάλεσε την προηγουμένη της ψηφοφορίας την πολωνική κυβέρνηση να καταργήσει τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που - σύμφωνα με τις Βρυξέλλες - θέτουν τα δικαστήρια υπό άμεσο κυβερνητικό έλεγχο, απειλώντας σε αντίθετη περίπτωση να ενεργοποιήσει τις κυρώσεις που προβλέπει το άρθρο 7 της συνθήκης και οι οποίες προβλέπουν ακόμη και στέρηση ψήφου στη χώρα στα συμβούλια. Αυτό όμως απαιτεί ομοφωνία και η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν έχει ταχθεί ήδη στο πλευρό της Βαρσοβίας.

Μαζικές διαδηλώσεις στην Πολωνία για το «βρόγχο» της κυβέρνησης στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη [εικόνες]  | iefimerida.gr 1

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας απέρριψε την κριτική από τις Βρυξέλλες ως «αδικαιολόγητη» και προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Χθες βράδυ η πρωθυπουργός Μπεάτα Ζίντλο και ο αρχηγός του PiS Γιάροσλαβ Καζίνσκι εμφανίστηκαν στην τηλεόραση για να διαμηνύσουν: «Δεν θα υποκύψουμε στην πίεση. Δεν θα μας κλονίσουν οι υπερασπιστές των ελίτ, είτε είναι Πολωνοί, είτε ξένοι.»

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί και από την ελεγχόμενη από το κυβερνών κόμμα γερουσία, ενώ θα πρέπει να το υπογράψει και ο πρόεδρος της χώρας.

Κριτική και από τις ΗΠΑ

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Πολωνία εκφράζει και η Ουάσιγκτον. «Ανησυχούμε που η πολωνική κυβέρνηση προωθεί ένα νόμο που φαίνεται ότι περιορίζει τη Δικαιοσύνη και αποδυναμώνει το κράτος δικαίου στην Πολωνία», δήλωσε η Χέδερ Νάουερτ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επισημαίνοντας ότι γίνονται συνομιλίες σε ανώτερο επίπεδο με την πολωνική κυβέρνηση.


Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ