Περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. μόνο με τον οδηγό του οχήματος - Καταγγελία της ΠΟΑΣΥ - iefimerida.gr

Περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. μόνο με τον οδηγό του οχήματος - Καταγγελία της ΠΟΑΣΥ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με επιστολής προς τον αρχηγός του Σώματος Κωνσταντίνο Τσουβάλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων καταγγέλει πως οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. γίνονται μόνο με τον οδηγό, οι οποίοι συχνά κινδυνεύουν από σοβαρά περιστατικά εναντίον τους.

Με την επιστολή, η οποία κοινοποιείται στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, το γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, και τον προϊστάμενο Επιτελείου, Μιχάλη Καραμαλάκη, οι ένστολοι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι έχουν συνεχείς καταγγελίες, που αναφέρονται σε σοβαρά περιστατικά εναντίον αστυνομικών, εξαιτίας του γεγονότος εκτέλεσης υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας με ένα μόνο αστυνομικό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη σωματική ακεραιότητά τους.

Προσθέτουν, επίσης, την αναγκαιότητα έκδοσης νέου άρθρου σε υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, που δεν θα επιτρέπει την εκτέλεση υπηρεσίας εποχούμενης περιπολίας μόνο με ένα άτομο, τον οδηγό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι και η διάθεση πληρώματος, πέραν του οδηγού.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 3 του Π.Δ. 141/1991, σε περίπτωση αδυναμίας επάνδρωσης των περιπολικών αυτοκινήτων, δύναται κατά την κρίση του διευθυντή ή διοικητή της Υπηρεσίας τα εν λόγω οχήματα να κινούνται και με μόνο τον οδηγό, για την εκτέλεση συνήθων αστυνομικών καθηκόντων. Ωστόσο, προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται η κίνηση μακριά από κατοικημένες περιοχές ούτε και η επέμβαση σε περιπτώσεις σοβαρών ή εκτεταμένων περιστατικών διατάραξης της τάξης, χωρίς τη βοήθεια και άλλων συναδέλφων του.

Στην παράγραφο 5 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικότερες αποστολές των εποχούμενων περιπολιών και λοιπές συναφείς λεπτομέρειες καθορίζονται με κανονιστική διαταγή του κ. αρχηγού. Ως «συνήθη αστυνομικά καθήκοντα» που μπορεί να εκτελεί ο αστυνομικός, μόνος του με το περιπολικό, είναι σε περιπτώσεις γενικών περιπόλων που δεν ενέχουν επικινδυνότητα, ιδίως όταν αυτές δεν κινούνται μακριά από κατοικημένες περιοχές και δεν παρίσταται ανάγκη επέμβασης εξαιτίας σοβαρών ή εκτεταμένων περιπτώσεων διατάραξης της τάξης.

Η ΠΟΑΣΥ παρακαλεί τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με τα νέα διαμορφούμενα εγκληματολογικά δεδομένα, να διασφαλίσει «κατά το καλύτερο το συνάδελφο από κάθε έκνομο γεγονός και να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσφορά αποτελεσματικότερου αστυνομικού έργου».

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΑΣΥ αστυνομία οδηγός Επιστολή
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ