Απεργούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό -Για πρώτη φορά από το 2012 - iefimerida.gr

Απεργούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό -Για πρώτη φορά από το 2012

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη 20 Ιουλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων(ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) για τον επισιτιστικό και τουριστικό κλάδο.

Όπως σημειώνει, παρά τα συνεχή ρεκόρ εσόδων και επισκεψιμότητας στον τουρισμό για τον κλάδο στις εργασιακές σχέσεις δεν έχει το παραμικρό θετικό αντίκτυπο.

Αντίθετα η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ κάνει λόγο για «εργοδοτική ασυδοσία» η οποία «έχει επιφέρει απορρύθμιση και χειραγώγηση των εργασιακών σχέσεων, μισθολογική ανισότητα, με συνεχή και βίαιη αποειδίκευση των κλαδικών ειδικοτήτων σε όρους εργασίας και αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη, αλλά και γενικευμένη ανασφάλεια από την επιβολή ενός νέου εργασιακού μοντέλου χαμηλού εργασιακού κόστους, σε συνδυασμό με ευελιξία και περιορισμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Παράλληλα, η ΠΟΕΕ-ΥΤΕ θα πραγματοποιήσει σήμερα απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η πρώτη απεργία στον τουρισμό από το 2012

Πρόκειται για την πρώτη απεργία στον τουριστικό τομέα από το 2012, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Spiegel, που φιλοξενούσε ρεπορτάζ για τα κρούσματα εργασιακής εκμετάλλευσης στον τουριστικό κλάδο της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού-Τουρισμού Παναγιώτης Προύντζος. Ο ίδιος

εκφράζει την αισιοδοξία του για επιτυχία του απεργιακού αγώνα, τονίζοντας ότι «οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται τόσο ραγδαία ώστε δεν μπορούμε να σιωπούμε άλλο».

Όπως επισημαίνει το Spiegel, πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο φοβούνται ότι αν μιλήσουν δημοσίως για τα κακώς κείμενα κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. «Έχω μια οικογένεια να θρέψω», εξηγούν πολλοί. Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι «η εκμετάλλευση στον τουριστικό τομέα έχει διάφορες μορφές» και αναφέρει μεταξύ άλλων την εργασιακή ανασφάλεια και την υπερβολική επιβάρυνση των απασχολούμενων, τις στάσιμες αμοιβές, την καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και την παραβίαση διατάξεων προστασίας της υγείας και της εργασίας των απασχολούμενων.

Η ΓΣΕΕ στο πλευρό των εργαζομένων στον Τουρισμό -Επισιτισμό

Η ΓΣΕΕ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στηρίζει τον αγώνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων, η οποία έχει προγραμματίσει για την Πέμπτη 20 Ιουλίου, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία και συγκέντρωση στις 10π.μ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Είναι αδιανόητο την ώρα που η χώρα μας έχει ρεκόρ επισκεψιμότητας τουριστών και κατ΄επέκταση εσόδων για τον κλάδο, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό να βιώνουν εργασιακό μεσαίωνα με τα εργατικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα να συρρικνώνονται καθημερινά και πολλές φορές να είναι ανύπαρκτα», τονίζει η ΓΣΕΕ και καταλήγει: «Η Συνομοσπονδία βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων και απαιτεί από την κυβέρνηση τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία τους, αφού σε καμία περίπτωση η ανάπτυξη στον τουρισμό δε συνδυάζεται με ευελιξία, απολύσεις και εξαθλίωση».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΕΕ-ΥΤΕ Τουρισμός Απεργία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ